Reklama

Reklama

Snímek sleduje osudy J.R.R. Tolkiena (Nicholas Hoult) dávno před tím, něž se z něj stal slavný spisovatel. Dospívající Tolkien, obklopen spolužáky, objevuje sílu přátelství, odvahy a odhodlání. Společné pouto je časem stále pevnější, první světová válka však může jejich přátelství rozbít. A právě tyto zážitky se později staly Tolkienovi inspirací při psaní slavných románů ze Středozemě. (Bontonfilm)

(více)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (169)

dr.fish 

všechny recenze uživatele

Tady jsem se hodně bál do toho jít. Nakonec se do tématu zbytečně nevrtalo, zůstali jsme na povrchu věci což je fajn. Nejde vlastně ani tak o Tolkiena samého, jako prostě o člověka, jemuž válka vzala kamarády. Můžeme si z toho dovodit, co ho mohlo vést k napsání jeho děl, inspiraci, zdroje, ale u tohoto náznaku také zůstane, víc nám už tvůrci nepodsouvají. A to je jen dobře. 70% ()

curunir 

všechny recenze uživatele

,,KTOVIE, ČO INÉ EŠTE TAJÍŠ." ,,ŽENU, TRI DETI A RANČ V ARGENTÍNE." ,,KIEŽ BY SOM MAL TAJNÝ ŽIVOT TOLKIENA." __ Už od čias dokončenia Jacksonovej trilógie som nepochyboval, že raz príde aj na sfilmovanie života samotného Tolkiena a predstavoval som si, ako by finálny produkt asi mohol vyzerať. Samozrejme previesť na filmové plátno životné peripetie obľúbeného spisovateľa predstavuje veľkú výzvu nielen pre režiséra, ale najmä pre scenáristu, ktorý sa musí rozhodnúť, ktoré z okamihov jeho života do finálnej mozaiky vloží a ako do nich zakomponuje odkazy na jeho najslávnejšie dielo. Tu sa siahlo iba po jeho mladosti, kde samozrejme nemôžu chýbať výjavy z bojov na Somme, ktoré Tolkiena poznačili a v mnohom vyformovali. Napokon možno skonštatovať, že práve hrôzy vojny poprelínané s obrazmi fantastických postáv Čiernych jazdcov, Mordoru a podobne a tiež akékoľvek Tolkienove vízie zakončené odrazmi v záverečných titulkoch patria k tomu najzaujímavejšie (schválne nepoužijem slovo najpôsobivejšiemu) čo film ponúkol. Na celkový lepší výsledok by bola potrebnejšia väčšia hĺbka prameniaca vo výraznejšej zaangažovanosti tvorcov neberúcu ju iba ako sériový produkt, ktorý sa kde-tu objaví na plátnach kinosál. Nejde o zlý film, ale určite ide o premárnenú šancu. (1569. hodnotenie, 91. komentár k filmu) ()

Reklama

Necron 

všechny recenze uživatele

Farewell master - krasne a citlive propracovana zakladni cast zivota profesora, jazykovedce a pionyra fantasy (kam se hrabe Joanne Rowlingová se svym vykradenym a vyumelkovanym pop-trendy Potěrem?). Cely film je doprovazen dokonalym soundtrackem Thomase Newmana, uz jsem ho slysel 10x a porad me bavi .) ()

Lacike 

všechny recenze uživatele

Tolkien ako osobnosť ma nezaujíma a Pána prsteňov vôbec nemusím, ale trailer vyzeral celkom zaujímavo a mám rád Houlta, takže som to riskol. Výsledkom je taký štandardný životopis v ktorom sledujeme aké udalosti formovali Tolkienovu fantáziu popri jeho peripetiách v súkromnom živote. Nie je to zlé ale pre mňa ani nič skutočne pútavé. Fanúšikovia ságy o chodiacich stromoch asi budú o stupeň spokojnejší. Nejaké fantasy výjavy si neodpustili ani v tomto filme a po vizuálnej stránke je to fakt nádhera s lepšími trikmi ako kdejaký čistokrvný blockbuster. 5/10. ()

VenDulin85 

všechny recenze uživatele

Začátek filmu je skvělý, bez chyby. I potom dějové lince s Edith nemám co vytknout. Je to téměř pohádka, že se potkali dva lidi, kteří si takhle rozumí. Pak přichází hrůzy první světové a já se začínám bát, že víc už nebude. Že jsem čekala od dvou hodin stopáže více jeho života a ne jen pak titulky v závěru s různými dodatky. Pak si ale vzpomenu, že to natočili Amíci a říkám si, že je to vlastně dobré. ()

Galerie (235)

Zajímavosti (9)

  • Natáčelo se v Anglii, konkrétně ve městech Liverpool a Manchester. Zákopové scény z první světové války se natáčely v Altchringhamu (Cheshire). (BMW12)
  • Před uvedením filmu do kin se rodina J.R.R. Tolkiena a lidé řídící jeho pozůstalost od filmu distancovala a přála si na pravou míru uvést, že film neschválili a nepodíleli se na jeho tvorbě žádným způsobem. (Pajky3)

Reklama

Reklama