Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Drama
  • Komedie
  • Dokumentární
  • Akční
  • Animovaný

Recenze (433)

plakát

Svatá (2024) (TV film) 

Petr Blažek (2024.05.23): "Lež má krátké nohy - Film Svatá vzbudil oprávněnou pozornost. Ve snímku režiséra Jiřího Stracha zazářila herečka Jiřina Bohdalová. Předlohou byl příběh Věry Sosnarové, která vystupovala na besedách řadu let jako československá občanka unesená do Sovětského svazu, aby byla odhalena jako podvodnice, která si drastické vzpomínky vymyslela. Její příběh odhalil jako první Vladimír Bystrov, jehož otec byl v roce 1945 unesen do Sovětského svazu. Velmi pečlivě konfrontoval její vzpomínky s archivními prameny a svědectvím skutečných vězňů sovětských koncentračních táborů Adam Hradílek. Zjistil, že Věra Sosnarová pracovala v Sovětském svazu jako civilní zaměstmankyně. Scénárista Marek Epstein popsal odhalení jinak - Sosnarová v táboře byla, i když ne jako vězeňkyně a zprostředkovala skutečné zážitky, jen někoho jiného. Její příběh neodhalí ani syn skutečného vězně, ani historik, ale novinářka, která se nakonec rozhodne mlčet, protože šířit vzpomínky je bohulibé. Ve filmu dostane hlavní postava dva a půl milionu korun odškodnění od českého státu a dokonce vyznamenání od prezidenta. Ve skutečnosti naopak byla její žádost o odškodnění odmítnuta jako neoprávněná a vyznamenání, na které ji navrhl současný člen Rady Ústavu pro studium totalitních režimů a bývalý poslanec Jiří Mihola (řadu let po Bystrovově odhalení), od prezidenta nedostala. Podobné zásadní rozpory a pochybné vyznění se objevují také v dalších filmech podle Epsteinových scénářů. Například ve filmu Šarlatán režisérky Agnieszky Holland byl souzen léčitel za údajné zinscenované vraždy, ačkoliv byl Jan Mikolášek ve skutečnosti odsouzen za nedovolené podnikání (pochopitelně i to bylo nestoudné). Jako poradce jsem na tento rozpor paní režisérku upozorňoval, marně. Ve filmu Bratři režiséra Tomáše Mašína vystupuje podobně jako jedna z hlavních postava sudetoněmeckého kriminalisty, který vůbec neexistoval. Snímek je hraný a respektuji právo na změny proti historickým příběhům. Jsem rád, že tento film nemá tak divný konec jako Svatá. Lhát se zkrátka nemá."        Nebo Kamil a Julie: Baba co lže pravdu

plakát

Furiosa: Sága Šíleného Maxe (2024) 

George Miller v 79 letech zdokonalil predchoziho Mad Maxe. dokonalost v detailech, perfektni kamera - radost pohledet. a slyset to v kine s dolby atmos je maximalni zazitek.

plakát

Jedeme na teambuilding (2023) odpad!

ktera pica z primy nechala vstat z mrtvych proletarskeho zmrda michala davida (za kolik)? ktera pica z primy si mysli, ze divaci maji radi lobotomii? ktera pica z primy najala vsechny tyhle "tvurce" a nechala je udelat tohle "dilo"? za tohle se nekdo musi stydet az do hluboke smrti.

plakát

Tancuj Matyldo (2023) 

bida ceskeho filmu spociva v tom, ze ani z tak silneho tematu, ani s takovymi Herci, nedokaze vysoustruzit nic vic nez prumerny film. nechal bych divaka podojit jako v korejskem Nae meorisogui jiugae (2004), ale cesi zazdi kazdy nastup a promarni veskery potencial - smutna scenaristicka, dramaturgicka a reziserska story... skoda.

plakát

Její tělo (2023) 

velky potencial, dobre zabery (kamera), ale toho "amaterskeho" provedeni aka zpracovani (scenar, rezie, dramaturgie) je skoda.

plakát

Adikts (2024) (seriál) 

sedlak psal scenar na fentanylu? nerealisticka demence plna absurdnich nesmyslu, u ktere je hodne tezke vydrzet.

plakát

Mapa dokonalých maličkostí (2021) 

zlate Palm Springs, kde aspon neni tolik klise a nesmyslu, nehraje tam v prubehu celeho filmu radoby dojemna indie vydrnkavacka a je to aspon vtipne a hezky cynicke.

plakát

Leo (2023) 

mother of godzilla! sandler je super :-)