Reklama

Reklama

Snímek sleduje osudy J.R.R. Tolkiena (Nicholas Hoult) dávno před tím, něž se z něj stal slavný spisovatel. Dospívající Tolkien, obklopen spolužáky, objevuje sílu přátelství, odvahy a odhodlání. Společné pouto je časem stále pevnější, první světová válka však může jejich přátelství rozbít. A právě tyto zážitky se později staly Tolkienovi inspirací při psaní slavných románů ze Středozemě. (Bontonfilm)

(více)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (169)

luka4615 

všechny recenze uživatele

Nemůže být pochyb o tom, že John Ronald Reuel Tolkien žil naplněný a zajímavý život. Je mi tedy vážně záhadou, proč o něm tedy vznikl takto úděsně nezajímavý film. Tolkien se sice může pochlubit perfektní kamerou, k níž dokonale lícuje soundtrack Thomase Newmana, nicméně scénář samotný je zdlouhavý se spoustou hluchých a zbytečných scén, kdy se ve filmu neděje vlastně vůbec nic. Nebýt tedy skvělé válečné sekvence a několika očividných odkazů na knihy "The Hobbit" a "The Lord of the Rings", skoro byste měli dojem, že se koukáte na životopis někoho úplně jiného. A to je vzhledem k nespornému odkazu, který Tolkien přenechal následujícím generacím vážně hodně špatně. „Things aren't beautiful because of how they sound. They're beautiful because of what they mean.“ ()

misterz 

všechny recenze uživatele

Tolkien je bezpochyby najvýznamnejší autor fantasy žánru aký kedy žil. Jeho kolosálne dielo príbehov zo Stredozeme je nesmrteľné a ovplyvnilo mnohých. Už len z toho pohľadu je to dostačujúce, aby si človek, najmä fanúšik tohto žánru, tento životopisný film pozrel. Treba uznať, že Tolkien viedol zaujímavý život, pričom sa mi tu veľa vecí, čo sa týka jeho písania a tvorby, vyjasnilo. Len škoda, že tempo bolo dosť lenivé, čo môže mnohých odradiť. Taktiež je škoda, že sa celá tá jeho epopeja životného príbehu scvrkla iba na pár rokov, čo je dosť málo, pokiaľ uvážime, že svet Stredozeme tvoril prakticky celý život. Chcelo to dotiahnuť až po starobu, alebo aspoň po Hobita. Nadpriemer. 75/100 ()

Reklama

Spiker01 

všechny recenze uživatele

Další legenda, která se konečně dočkala své biografie a kupodivu je to lepší, než jsem si myslel. Ze všeho nejvíc jsem se při sledování nedokázal odříznout od porovnání s Teorií všeho, ovšem v půlce se to přece jen malinko zadrhlo a začal jsem se mírně nudit. Závěr snímku to ale bohatě vynahradil. Stejně jako Eddieho Redmaynea nemám rád Nicholase Houlta, ovšem ukázalo se, že u tohoto typu dramatu to tolik nevadí. Neškodný kousek na večer, o LotRovi se pochopitelně nedozvíte vůbec nic. ()

vurhor 

všechny recenze uživatele

Kdo mě alespoň trošičku zná, moc dobře ví, že svět Středozemě, zejména pak moje milovaná filmová trilogie, je pro mě něco jako modla, která často určuje, koho budu mít rád a koho ne. A to by bylo, abych si životopisný snímek o otci toho světa nechal ujít, ještě k tomu s věčně sympatickým Nicholasem Houltem v hlavní roli. Tolkien není film pro každého. A nemyslím žánrově, ale hlavně obsahově. Pokud autorovu tvorbu znáte pouze prostřednictvím filmových adaptací, film vás možná nebude zas až tak bavit. Pokud se vám však do rukou dostaly knihy nejen Hobita a Pána prstenů, ale také třeba Silmarillion, Artušův pád, plus nějaké jeho spisy o germánské mytologii, kouzlo některých scén a okamžiků pochopíte a film si o to víc užijete. Film není žádný manifest Tolkienových budoucích výtvorů, je to zejména o něm a jeho životě. Odkazy na veškerá jeho díla jsou téměř ve většině scén, plus scéna z kavárny, kde Tolkien vysvětluje své milé, co je to Celador, patří mezi úplně ty nejhezčí. Ten film má prostě atmosféru, co na tom, že některé části se občas táhnou, plus sekvence s 1. světovou válkou byla trochu zmatečná, to nejdůležitější zvládá film opravdu dobře. Kdyby se ale nebál tomu dodat ještě trochu víc šťávy, vůbec bych se nezlobil. Průměrné 4* ()

LEGACY 

všechny recenze uživatele

Tolkien je v dnešní době již fenomén a pojem. Nebudu tady dlouho mluvit o svých nostalgických momentkách, která jsou spojeny z filmovou trilogií, spíše bych chtěl zdůraznit formát fantasy, který Tolkien jako patrně jediný nastolil. V době kdy na fantasy lidi neměli náladu, vytvořil asi bezkonkurenčně nejlépe fungující svět s historií, zvyky, jazyky, tvory a magií, kterému se náš svět nemůže rovnat. Tohle je chuťovka pro lidi, co dodnes tomuto autoru žehnají, a byť né vše je zvladnuto na jedničku, myslím si, že řadovému člověku lze celkem solidně přiblížit, jaký Tolkien asi byl, čím si procházel, koho měl okolo a co měl pod čepicí. Jak sám nedávno řekl tvůrce GOT , že oproti němu je jen lajk. Zkrátka skvěle propojený a fungující svět ztělesněňující fantasy a magičnost, no a jak knihu tak filmy můžeme hltat do nekonečna. ()

Galerie (235)

Zajímavosti (9)

  • J.R.R Tolkien (Nicholas Hoult) ztratil ve válce dva své přátele z klubu Barrovian Society. Robert "RQ" Gilson, který zemřel při výbuchu první den bitvy 1. července 1916, a Geoffrey "GB" Smith, který 29. listopadu 1916 byl zasažen šrapnelem do pravé ruky, nakonec se jeho stav zhoršil a 3. prosince 1916 zemřel. Těsně před svou smrtí napsal ještě dopis JRR Tolkienovi. (ARI50)

Reklama

Reklama