Reklama

Reklama

Snímek sleduje osudy J.R.R. Tolkiena (Nicholas Hoult) dávno před tím, něž se z něj stal slavný spisovatel. Dospívající Tolkien, obklopen spolužáky, objevuje sílu přátelství, odvahy a odhodlání. Společné pouto je časem stále pevnější, první světová válka však může jejich přátelství rozbít. A právě tyto zážitky se později staly Tolkienovi inspirací při psaní slavných románů ze Středozemě. (Bontonfilm)

(více)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (171)

Kryton 

všechny recenze uživatele

Nečekal jsem že u životopisného filmu o Tolkienovi budu vyzdvihovat především kameru a hudbu. Ostatní je televizně průměrný až hanba. Nevím proč je tu vynecháno dost podstatných věcí např. s Edith se oženil ještě před odjezdem na frontu. Dále se neuvádí, že se po vyléčení horečky opět vrátil do války byť nepřímo na frontu. Celkově se lítá ve flashbacích tolik, že mě opravdu chybí nějaký popisek. Především pak se dostaneme o hodně let dopředu, kde už má Tolkien děti a začne psát Hobbita. Nevím proč se zaměřilo na nezajímavé části a ty se byly nezajímavě natočeny. Teď však k důležitému - Nicholas Hoult mě nesedí jako Tolkien. Nechci tady popisovat, že na fotkách z první světové má knír. Hoult nemá ani chemii s Lily Collins, takže v reálné podobě krásný romantický až skoro románový příběh je tu tam. Velmi tleskám výběru herců. Proč ho herecky strčí do kapsy na pár minut Derek Jacobi? Pro nezaujaté diváky tady není, co hledat. Pro fanoušky Tolkiena to bude docela nuda se prokousat konečně k náznakům tvorby. Velká škoda, protože jinak výjevy z války a krásné záběry na stromy je radost vidět - zase ta kamera! Hodnocení OST: Na poměry životopisu krásný soundtrack od Newmana. Vlastně díky němu jsem byl schopný dokoukat film. 8/10 ()

sofiapetra 

všechny recenze uživatele

Tento životopisný film o tatíkovi mého milovaného Aragorna mi dal jediné: že už vím, jak se jméno Tolkien správně vyslovuje. Jinak se nebojím napsat, že se jedná o jeden z největších a nejnudnějších "opruzů", které snad vůbec někdo natočil. Není tam pohříchu ani jediná zajímavé scénka, ani jediný slušný a podnětný dialog. Dialogy vůbec jsou otřesné. Jednou jedinkrát se tam mimo téměř jakýkoliv kontext ozve slovo Středozem a pak dokonce i slovo hobit. Mega zklamání. ()

Reklama

Marze 

všechny recenze uživatele

Vidíme backflashe do Tolkienova sirotčího dětství, školní roky a zkušenost bitvy na Sommě v roce 1916. Vidíme jeho názory, jeho vášeň pro filologii (ne pro film), lásku k legendám a mýtům Tolkien tento film samozřejmě nikdy neviděl. Film má svá emoční místa (schůzka na kafe mezi Tolkienem a jeho budoucí ženou, kterou ztvárnila Lily Collins). Něco je zjednodušeno a nebo zavádějící. Některé věci úplně chybí (katolicismus). ()

LND 

všechny recenze uživatele

Tolkien je v podstatě obyčejné životopisné drama. Rozhodně ovšem nenudí. Má skvělou atmosféru, soundtrack, herce a je místy až nečekaně vtipný. Je to takový příjemný relaxační film na odpoledne, u kterého není potřeba přemýšlet a stačí si ho jen užít. Škoda jen, že u nás nebyl v kinech, a proto o něj spousta lidí ani nezakopne. ()

VanTom 

všechny recenze uživatele

Aby se vyhnul klasické životopisné suchosti, pokouší se snímek do Tolkienova vidění reality projektovat náznaky z jeho fantazie, resp. budoucího díla (nepolopatičtěji bojiště 1. světové války jako smrtonosný Mordor). Nicméně tím hlavně dokazuje, že slavný autor/jazykovědec žádný extra vzrušující život, o kterém by se měly točit filmy, ve svém předspisovatelském období nevedl (natož potom) – pár studentských nerozvážností, pevný kamarádský spolek ("fellowship") roztržený válkou a šťastná láska. ()

Galerie (235)

Zajímavosti (9)

  • Ve filmu je scéna, kdy J.J.R Tolkien (Nicholas Hoult) a Edith Bratt (Lily Collins) sedí v cukrárně a hází kostky cukru na kloubky lidí. Ve skutečnosti však seděly na balkoně v čajovně a házely kostky cukru po procházejících lidech na chodníku. (ARI50)
  • Natáčelo se v Anglii, konkrétně ve městech Liverpool a Manchester. Zákopové scény z první světové války se natáčely v Altchringhamu (Cheshire). (BMW12)
  • V roce 1911 John Ronald Reuel Tolkien vytvořil malou čtyřčlennou společnost, čajový klub (Barrovian Society - TCBS) ,kde s přáteli Geoffreyem Bachem Smithem, Robertem Gilsonem a Christopherem Wisemanem často diskutovaly o umění, literatuře a jejich budoucnosti. (ARI50)

Reklama

Reklama