Reklama

Reklama

Přátelé

(seriál)
Promo
USA, (1994–2004), 86 h 32 min (Minutáž: 22 min)

Hrají:

Jennifer Aniston, Courteney Cox, Lisa Kudrow, Matt LeBlanc, Matthew Perry, David Schwimmer, James Michael Tyler, Elliott Gould, Christina Pickles (více)
(další profese)

Série(10) / Epizody(236)

Ponořte se do srdcí a myslí šestice přátel žijících v New Yorku, zkoumajících úzkosti a absurdity skutečné dospělosti. Tento sofistikovaný kultovní seriál nabízí veselý pohled na randění a práci ve velkoměstě. Jak si Rachel, Monica, Phoebe, Joey, Chandler a Ross dobře uvědomují, hledání štěstí často zdánlivě přináší mnohem více otázek než odpovědí. Zatímco se snaží dosáhnout vlastního naplnění, starají se jeden o druhého v této vzrušující době, kdy je možné úplně všechno – dokud máte přátele. (HBO Europe)

(více)

Videa (1)

Promo

Recenze (2 188)

Renton 

všechny recenze uživatele

Creator: Marta Kauffman, David Crane .. Výborný americký sitcom. Tahle parta to neměla ze začátku vůbec snadné, protože obdobných projektů chrlí americké televize ve velkém, ale zde se stalo něco málo vídaného. Celá herecká parta přátel spolu vydrželo nad poměry dlouho, ikdyž ke konci byla slepována hlavně obří gáží. Vlažnější rozjezd byl pak vystřídán skutečnou jízdou, byť se neobešla bez určitých trapností a zaškobrtnutí. Záměrně se vyhnu jakémukoli označení nej jelikož tak moc mi ten seriál k srdci nepřirostl. Přesto skvělá zábava, jejímž králem byl jednoznačně hloupoučký Joey. Jak já mu přál ten vztah s Rachel.. 85%. ()

flanker.27 

všechny recenze uživatele

Čím víc se na to teď koukám, tím víc si uvědomuju, jak mě štve ideologie seriálu. Nechutnej feminismus (ženský blahosklonně odpouštějící mužům vyprávějícím vtipy ponižující ženy, chlap nikdy nemá proti ženský pravdu apod.) a takřka oslavování omezenosti a nevzdělanosti (zvlášť u Rachel, kterou bych po deseti minutách asi vyhodil z toho jejich balgónu). Postavy se zhusta chovají tak debilně, že to zkrátka není vtipné, jen uboze směšné. Proč anpř. Phoebe nikdo neřekne, že nebude slavná, protože umí hovno. Oproti tomu vedlejší postavy, který jsou v seriálu považovaný za magory/inteligenty/muže co nenávidí ženy, mi přijdou vesměs normální. A ta nechutná podbízivost celebritám - "Jé, můj syn chodí do školy se Stingovým synem." Bléé. ()

Reklama

Dan9K 

všechny recenze uživatele

Naopak mně přijde, že jako jeden z mála seriálů, má tendenci vzestupnou. Když ho dávali poprvé, tak jsem si ho zamiloval až asi někde u šesté série. Změnil se trochu styl humoru a já bych řekl, že k lepšímu. Je pravda, že hlavní hrdinové se v jednom díle dostanou do tolika trapných situací, do kterých se já nedostanu za celý život, ale i v tom spočívá jeho krása. ()

Amarcord_1 

všechny recenze uživatele

60% - Asi budu prohlášen za kacíře, ale Friends považuji pouze za Beverly Hills pro odrostlejší děti, s trochou neškodného humoru navíc. Nevyhledávám je, ale když už je někde vidím, většinou mi nevadí. Mé nižší hodnocení je možná dáno tím, že hodně zejména mladých lidí sice považuje Přátele za super sitcom, ale nadsazené vztahy mezi postavami (pěkně po americku) už berou jako vážně míněné. ()

novoten 

všechny recenze uživatele

Železně pravidelná salva smíchu, životní vzory a svého času i můj nejoblíbenější seriál. Každá postava je přesně charakterově daná, každá má nějakou svoji slabost, na kterou ji lze nachytat a určitě každý z nás zná někoho, kdo balí holky na potkání, dělá nervozní vtípky, miluje vědu, nenechá si ujít žádný módní časopis, zbožňuje uklízení nebo je prostě jen mimo. Těžko říct, jestli by se Přátelé ujali i dnes, vždy když se na ně začínám dívat od začátku, tak se u prvního dílu přistihnu, že bych mu možná nevěřil, že to dotáhne tak daleko, na deset naprosto krásných let. O málokterém výtvoru platí tak moc, že se v něm poznáte, že je ze života. A dívat se na poslední díl je jako byste nechávali odjet nejlepší kamarády. ()

Galerie (1 190)

Zajímavosti (2 052)

  • Matt LeBlanc (Joey) měl od počátku obavy o budoucnost své postavy. Bál se, že když zůstane jen sukničkářem a "machem", nebude pro něj brzy co psát. Šel tedy za hlavními tvůrci Martou Kauffman a Davidem Cranem s návrhem, aby Joey nevyjížděl po hlavních ženských postavách, Rachel (Jennifer Aniston), Monice (Courteney Cox) a Phoebe (Lisa Kudrow), a choval se k nim spíš jako k sestrám. Scenáristé nápad přijali. (cheyene)
  • Postavu tlustého naháče, který žil naproti oknu Moničina (Courteney Cox) bytu a jehož byt se v jedné části snažil získat Ross (David Schwimmer), hrál Jon Haugen. V seriálu se objeví jen dvakrát, když usnul a přátelé si mysleli, že možná zemřel, a když ukázal na kameru svůj zadek. Jon Haugen poté prozradil, že nikdy nebyl doopravdy nahý. Identita naháče byla dlouhou dobu záměrně pečlivě utajovaná studiem Warner Bros. Studio chtělo, aby lidé hádali, kdo je tím tajemným tlusťochem. (Posheidon)
  • Joey je zčásti italského původu, stejně jako jeho představitel Matt LeBlanc, jehož matka pochází z italské rodiny. Jeho otec je francouzsko-kanadského původu. (plevel22)

Související novinky

Zemřel herec Matthew Perry

Zemřel herec Matthew Perry

29.10.2023

Americký server TMZ přišel v noci s mimořádně tragickou zprávou – americký herec Matthew Perry byl nalezen ve svém domě mrtvý. 54letá hvězda Přátel, Studia 60 nebo Můj soused zabiják se zřejmě… (více)

Tvůrkyně Přátel se za sitcom stydí

Tvůrkyně Přátel se za sitcom stydí

03.07.2022

Přátelé bezesporu patří mezi nejoblíbenější seriály, co kdy vznikly, to ale neznamená, že jsou imunní vůči kritice. Sitcom z 90. let si lidé dobírají z mnoha důvodů, snad nejčastěji ovšem kvůli téměř… (více)

Netflix přichází o předplatitele

Netflix přichází o předplatitele

20.04.2022

Poprvé za poslední dekádu přichází streamovací gigant Netflix o své předplatitele. Důvodem je i nástup Disney+. Netflix ztrátu platících zákazníků přiznal ve své čtvrtletní zprávě, místo aby přidal 2… (více)

Reklama

Reklama