Reklama

Reklama

Star Trek: Hluboký vesmír devět

(seriál)
  • Česko Star Trek: Stanice Deep Space Nine (více)
USA, (1993–1999)

Hrají:

Avery Brooks, René Auberjonois, Alexander Siddig, Colm Meaney, Armin Shimerman, Nana Visitor, Terry Farrell, Cirroc Lofton, Michael Dorn, Nicole de Boer (více)
(další profese)

VOD (1)

Série(7) / Epizody(173)

Star Trek: Hluboký vesmír devět, čtvrtý seriál z legendárního startrekovského univerza Gena Roddenberryho, je zasazen do poloviny 24. století, odkud přináší dobrodružství týmu důstojníků Spojené federace planet, jimž byla svěřena hvězdná stanice, vytvářející obranný val v blízkosti první stabilní červí díry vedoucí do tajemného kvadrantu Gama. Úkolem posádky Hlubokého vesmíru devět není nic menšího než chránit a zkoumat vesmír a vydávat se na místa, která ještě nikdo z Federace nikdy nenavštívil... (oficiální text distributora)

(více)

Recenze uživatele TroiMae k tomuto seriálu (10)

Duet (1993) (S01E18) 

Crème de la crème  světa Star Treku. ()

Cardassiané (1993) (S02E05) 

Zajímavou epizodu kazí jen to, že z etického hlediska by na místě bylo, aby v rozhodování o rodičovství bylo přihlédnuto k přání již dospívajícího dítěte a jeho vztahům. ()

Melora (1993) (S02E06) 

Antiableistická epizoda. Víc než o romanci jde o "differently abled" tematiku, kterou postava Melory Pazlar více rozvíjí v knižní sérii Titan, již jako samostatná hrdinka. ()

Rovnováha (1994) (S03E04) 

Přelomová epizoda patřící mezi ty, které odhalují fascinující svět Trillů, tentokrát je odhaleno tajemství, které přesahuje samotnou Dax a může ohrozit rovnováhu celé společnosti. V předposlední epizodě této řady se k Dax a jejím potížím s hostiteli a hostitelkami znovu vrátíme. ()

Srdce z kamene (1995) (S03E14) 

Bych jen chtěl podotknout, že ODO byl vychováván lidskou rasou. Tedy zápletka je věrohodná. A sounáležitost jako taková je pro jeho rasu klíčová. Navíc dějová linka s Ferengi má stejnou zápletku - odmítnout kulturu a hodnoty své rasy. ()

Vzácná návštěva (1995) (S04E02) 

Siskovi si zachránili budoucnost, zatímco Dax o tu svou přišla. ()

Další trable s Tribbly (1996) (S05E06) 

Přijde mi, že předchozí návraty do minulosti jsou většinou nějaký western, což není můj oblíbený žánr. Tohle je parádní scifi-retro návrat do minulosti, té startrekovské. Originální a řemeslně provedený. Jedna epizoda tak naplní nostalgii, jako celá poslední řada Picarda. ()

Tam za těmi hvězdami (1998) (S06E13) 

Nemám rád retro díly. Zajímavostí je, že „nepozemšťani“ jsou „odmaskováni“. Ale dramaturgicky vděčnější by podle mě bylo v minulosti rovnou začít, místo podání, kdy víme, že se jedná jen o vize/halucinace kapitána (ze kterých se náhle probudí). Přineslo by to větší napětí a očekávání a možná by víc dozněl „zvrat“ na konci, co když celý seriál s černošským kapitánem je fantazií někoho jiného, kdo potřebuje vizi lepší budoucnosti. ()

Zisk v krajkách (1998) (S06E23) 

Feminismus dorazil na Ferenginar... Epizoda je poněkud kontroverzní a těžko říct proč. Je poněkud cringe, ale těžko říct, zda za tím není víc, protože jedna z postav doslova změní pohlaví a je to výzva pro cisheteronormativitu. Ano, jsou tam klišé, ale když se tomu samému smějeme v soudobém seriálu Most! A nelze upřít, že se epizoda zabývá např. sexuálním obtěžováním a na rozdíl od reality může jít dál než „jak muž pozná kosent? když jde do gay baru“. Takže mám podezření, že i tím může provokovat. ()

Sirotek času (1998) (S06E24) 

Scénář je moc děravý. Ze škrábnutí doktor léčí pacienta několik dní, když změna pohlaví mu nečiní potíže během maximálně pár hodin. Postavit dítěti na planetě jurtu je těžší, než mu dát panenku a poslat ho zemřít zpět v čase na opuštěnou planetu. A vše ve vyřeší náhodou. ()

Související novinky

Zemřela herečka Louise Fletcher

Zemřela herečka Louise Fletcher

24.09.2022

Ve věku osmaosmdesáti let v pátek ve svém domě ve Francii zemřela americká herečka a držitelka Oscara Louise Fletcher. Smutnou zprávu předal médiím její agent David Shaul s dodatkem, že herečka… (více)

Fanoušci Star Treku už popáté na CzechTREKu

Fanoušci Star Treku už popáté na CzechTREKu

31.07.2010

CzechTREK convention - největší samostatná Star Trek akce v České republice – přichází už popáté. Tentokrát v nových prostorách Kulturního centra Novodvorská se koná v sobotu 4. 9. 2010. Akce už… (více)

Reklama

Reklama