Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Postava muže, ve kterém se sváří dřívější ideály a současná realita, je podle mnohých životní rolí Jacka Lemmona (v roce 1973 za ni získal Oscara). Jeho Harry Stoner chce za každou cenu přežít a pud sebezáchovy ho nutí jít až za hranici morálky. Falšuje účty, shání klientům společnice a nakonec se uchýlí i ke žhářství, když zapálí vlastní podnik. Zároveň ale touží po časech, kdy měl člověk své hrdiny a hodnoty, a přesto, že bylo všechno mnohem prostší, stál život za to. Jenže Harry se bojí opustit prázdnotu své zdánlivě úspěšné existence. (Magic Box)

(více)

Recenze (27)

Padme_Anakin 

všechny recenze uživatele

Pozoruhodná záležitost s nádhernou hudbou, příběh muže ve středních letech, který řeší svou vlastní osobní krizi a zároveň velké finanční potíže své firmy, je tu působivě vyobrazen a obdivuhodně ztvárněn, Jack Lemmon je v této roli fantastický, vnitřně rozervaný, pochybující, tápající, hledající Harry Stoner.. A to těžké závaží, které za sebou táhne v podobě bolestných válečných prožitků, tomuto dramatu dodává punc nadčasovosti.. Jedním dechem musím připojit, že se mi moc líbil i Jack Gilford, jejich výměny jsou úžasně napsané i zahrané.. Poděkování kolegovi/uživateli bloom za tip na film.. ()

Lapacka 

všechny recenze uživatele

Tenhle film tak trochu předchází Americkou krásu, ovšem s tím rozdílem, že tady hlavní hrdina bojuje za svoji firmu a za "své lidi" v ní, i za cenu připravovaného pojišťovacího podvodu. V Americké kráse už hlavnímu hrdinovi "nic nepatří", nestojí o nic, jen chce žít po svém. Jack Lemmon v hlavní roli je velice dobrý, stejně jako ozvuky doby, válka ve Vietnamu a nepochopení nové generace pro politiku. Změny, kdy židovského uprchlíka ve Harryho firmě se snaží vytlačit mladý Mexičan. Nejdůležitejěí je tam ta linka otázek, jak Harry bloudí mezi realitou a vzpomínkami a představami o světě, v jakém by chtěl žít - svět klidné práce, baseballu a jazzu. Přitom se pohybuje ve světě hádek, tlaku peněz, vzájemného skoro vydírání. Celkem dobrý film, melancholie odvrácené strany 60. let. ()

Reklama

Martin741 

všechny recenze uživatele

Reziser John G. Avildsen natocil 3 roky pred *Rockym 1 tento sympaticky film o cloveku, ktory v zaujme prezitia prekracuje aj hranice moralky, ba dokonca aj podlahne podpalacstvu. Filmu suverenne kraluje Jack Lemmon /Nekdo to rad Horke/, ktory odvadza bravurny herecky koncert. Rozhodne vyborny film, ktory by nemal ujst ziadnemu filmu znalemu divakovi. 89 % ()

zahadum 

všechny recenze uživatele

Je mi ľúto človeka ktorý mávne rukou a povie, že v tomto filme nebolo napätie a nič sa tam nedialo...o tom je presne ten film,že ľudia už nevidia čo sa deje a aké je všade neľútostné napätie....a to boli ešte krásne roky..tá depresia vypukla naplno až po 1989 ! ! ! Fenomenálny Lemmon...fakt pár herec a oscara si zaslúžil. ()

classic 

všechny recenze uživatele

Radšej neskôr ROCKY od Johna G. Avildsena ako HARRY STONER v podaní Jacka Lemmona, ktorého mám zafixovaného v komediálnych rolách, v dramatických mi EXTRA nesedí, a tento prípad hovorí za všetko, pričom nepopieram, že Oscar za hlavný mužský herecký výkon by mal byť v tých správnych rukách!!! Harry Stoner vám nebude dvakrát po chuti, antipatia tu je, jeho činnosti sa vám sprotivia, ale je to človek, ktorý sa nikdy ničoho neštíti, koná v PUDE sebezáchovy, aby dotiahol veci podľa svojich predstáv, do konca...! Nenávisť voči nemu je na MIESTE a čo by ste robili Vy v jeho prípade? ()

Galerie (9)

Zajímavosti (1)

  • Jelikož se jednalo o nízkorozpočtový film a Lemmon ho chtěl natočit za každou cenu, přijal honorář 165 amerických dolarů týdně. [Zdroj: měsíčník Cinema 9/2001] (Locksley)

Související novinky

Zemřel John G. Avildsen, režisér Rockyho

Zemřel John G. Avildsen, režisér Rockyho

17.06.2017

Jméno John G. Avildsen vám samo o sobě zřejmě nic neříká, tenhle pán ale vzkřísil hned dvě milované legendy. Právě on dal kariéru Sylvesteru Stallonovi, když udělal z Rockyho hit oceněný třemi Oscary… (více)

Reklama

Reklama