Reklama

Reklama

Moucha

Trailer 1

Obsahy(1)

Film byl natočen podle stejnojmenné povídky George Langelaana. Hlavní postavou je Helene (Patricia Owens), která svému švagrovi Francoisovi (Vincent Price) a inspektorovi Charasemu objasňuje okolnosti záhadné smrti jejího muže André Delombrea (Al Hedison). Podle jejího tvrzení vynalezl její muž jakýsi teleport, který následně vyzkoušel sám na sobě. S ním se však nepozorovaně přenesla i malá moucha. Geny se pomíchaly a výsledkem byl muž s muší hlavou a končetinou a moucha s hlavou a končetinou lidskou. I když má André muší hlavu, je stále člověkem a snaží se hrůzné důsledky experimentu zvrátit. Film se stal hitem své doby a často je považován za skvělé završení hororové éry padesátých let. (Hurley)

(více)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (113)

JASON_X 

všechny recenze uživatele

Původní Moucha má se slavným Cronenbergovým remakem společnou jen hrubou kostru příběhu a v dnešní době už působí poněkud archaicky. Nejen svými šablonovitými postavami, hereckými výkony ("schizofrenní" zápas s vlastní muší rukou byl vydatně komický) a filmovým jazykem (stavba scénáře a banalita některých dialogů), ale i "vědeckou" stránkou zápletky. Tam, kde Cronenberg použil skvělý nápad o splynutí lidské a muší DNA, vystačili si v osmapadesátém s konstatováním, že jejich "atomy se promíchaly". Hm, no dejme tomu, že pro masy bylo tehdy tohle vysvětlení dostatečné, ačkoliv o DNA už se nějaký ten rok vědělo. Ale proč tedy mozek v oné muší hlavě zůstal lidský? A lidský zůstal nejspíš i v lidské hlavě mouchy, soudě podle křiku v pavučině... Ale právě tady musím obrátit, protože zrovna tahle nečekaná scéna mě pár minut před koncem filmu hodně nadchla. Samozřejmě že ne svou trikovou stránkou, ale svým obsahem. I odmaskování pána s muší hlavou bylo docela působivé a nepochybuju, že při něm před půl stoletím leckterá dáma v biografu vyděšeně vyjekla a v noci pak měla neklidné sny. A líbila se mi i příjemně morbidní scéna s lisem. Takže divácky jsem s filmem docela spokojený, ale tak velký milec filmového retra zase nejsem, abych mu dal víc než tři hvězdy. ()

misterz 

všechny recenze uživatele

Krásna ukážka toho, že sa dá oddychovať aj pri horore. Pôvodná verzia Cronenbergovej Muchy ma príjemne prekvapila. Aj napriek jednoduchšiemu deju a občasnej naivite postáv som si film kráľovsky užil, námet nehody pri vedeckom bádaní sklame iba málokedy. Dokonca sa mi páčila aj maska, navyše ide o pekne kolorovanú a výpravne výborne zvládnutú verziu. Páčil sa mi aj samotný záver, ten nešťastný výkrik úbohého vedca vystrašil aj mňa. 80/100 Videné v rámci Horror Challenge Tour. ()

Reklama

Aluska88 

všechny recenze uživatele

Musím říct, že tato originální Moucha je pro mě stravitelnější více, než Cronenbergův remake. Jeho Moucha je pro mě jednou z nejodpornějších věcí, jaké se kdy dostaly na filmové plátno a proměna Jeffa Goldbluma z ambiciózního vědce na hrůzu nahánějící, disgusting creature je pro mě jedna z nejdokonalejších ukázek praktických efektů. Proto jsem byla ráda, když vývoj Mouchy v tomto snímku probíhal poněkud odlišně. Zatímco Seth Brundle se v Mouchu mění postupem času, vědec André Delombre se jí stane během jednoho experimentu. A také si na rozdíl od Setha zachovává nějaké to lidství a rozum. Alespoň na nějaký čas. Jeho podoba zůstává ukryta pod pokrývkou a člověk tak může zatím dumat, jak asi vypadá. Když mu jeho žena po onom nezdařeném experimentu přinesla jídlo a já uslyšela to "chlemtání" ucítila jsem na okamžik záchvěv hrůzy... A velmi by mě zajímalo, kam se poděla ta kočka:) The Fly má skvělý scénář, postupné budování napětí a přítomnost Vincenta Price. ()

sud 

všechny recenze uživatele

Nad hororovým žánrem se nijak nerozplývám, ale tyhle staré mají svůj půvab. Nejde ani tak o strašení, ale o výtvarnou stránku a herecké výkony (skvělý Vincent Price). Někdo může říci, že je to celé příliš zastaralé. Ovšem maska mouchy je dokonalá a moucha s lidskou hlavou v pavučině je dost velký nářez i dnes. 70%. ()

Madison 

všechny recenze uživatele

Zvláštny originál, ktorý okrem hlavnej myšlienky nemá s remakom skoro nič spoločné. Atmosféra 50tych rokov, herecké výkony, hudba - tieto segmenty sa úplne odlišujú od Muchy s Goldblumom. Nedostala som však žiadnu príležitosť nudiť sa a niektoré scény boli vyslovené hrôzostrašné. Celkovo mám z originálnej Muchy veľmi pozitívne pocity, možno aj preto, že som namiesto remaku, bola ušetrená dívania sa na hororové Goldblumove premeny :) ()

Galerie (63)

Zajímavosti (15)

  • První verze scénáře Jamese Clavella věrněji kopírovala povídku, kterou napsal George Langelaan pro časopis Playboy v červnu 1957. Ale produkční si vyžádal šťastnější konec. (HellFire)
  • Vybavení celé laboratoře přišlo produkci na 28.000 dolarů. (HellFire)
  • Film byl natočen za 18 dní a vydělal okolo 6 milionů $. (Zdroj: davidhedison.net) (Chatterer)

Reklama

Reklama