Reklama

Reklama

Oz

(seriál)
  • USA Oz
všechny plakáty
Trailer
USA, (1997–2003), 54 h 37 min (Minutáž: 53–98 min)

Tvůrci:

Tom Fontana

Hrají:

Ernie Hudson, J.K. Simmons, Lee Tergesen, Adewale Akinnuoye-Agbaje, Harold Perrineau, Terry Kinney, Dean Winters, George Morfogen, Rita Moreno (více)
(další profese)

VOD (1)

Série(6) / Epizody(56)

Americký televizní seriál napsaný a vytvořený pod taktovkou Toma Fontany. Vyšlo šest sezón v rozmezí šesti let (1997-2003). OZ je přezdívka nápravného zařízení kdesi ve státech. Mnoho příběhů se odehrává v Emerald City, kde panují podivné pravidla. Zkráceně „Em City“ je experimentální typ vězení. Příběhem nás provází Augustus Hill (Harold Perrineau) bývalý drogový dealer a feťák nyní na kolečkovém křesle. (gruvacek)

(více)

Videa (2)

Trailer

Recenze (97)

Cubinho 

všechny recenze uživatele

Seriál s více zápornými postavami těžko pohledat. Samozřejmě, děj se odehrává ve věznici, kde se to vyvrheli jenom hemží, ale když si vzpomenu na Shawshank, Zelenou míli, a další, kde režiséři (režisér) považoval téměř všechny odsouzené za "neprávem odsouzené" dobré duše, tak je oproti nim OZ neskutečně realistická. Určit největší zrůdu věznice je potom hodně těžké - Schillinger, Adebisi, Scott Ross nebo snad O'Reily? Nadruhou stranu tady jsou o. Mukada, McMannus, z vězňů celkem sympatický Alvarez, nejde také nefandit (alespoň v první sérii) Beecherovi. Uvidíme, jaké postavy přinesou další série. Po té první dávám celkem jistých 5*. ()

novoten 

všechny recenze uživatele

Tam, kde končí záporáci z vašich oblíbených seriálů, tam začíná Oz. Na místě, kde mezi spoluvězni nenajdete čistě kladnou postavu a kde vám osud rád hází pořádné klacky pod nohy. A kde pro rozzářený happyend není a nebude místo. Každá postava je vláčena svými démony a jen trochu zúčastněný divák je tím bahnem vláčen okamžitě taky. V Emerald City tak nepřežijí ani citlivější povahy a to je i ten důvod, proč se pátá hvězda i přes vysokou kvalitu ani po šesti sériích nepřikulila. Přestože co se týče nejspodnějších hlubin lidské psychiky budete jen těžko hledat rovného, tohle je pro mě po emocionální stránce až příliš náročné divácké peklo. Pro příznivce těch nejdramatičtějších zkoušek lidským osudem ale jednoznačně číslo jedna. Nejoblíbenější postavy: Ryan O'Reily, Tobias Beecher, Tim McManus. ()

Reklama

Hwaelos 

všechny recenze uživatele

Je trochu škoda, že jsem tenhle seriál nesledoval před lety, když byl novinkou. Dneska už je jeho formát trochu zastaralý a přiznejme si, v konkurenci současných hyperrealistických dramat HBO působí trochu rozmělněným dojmem. Přesto hlavní devíza sérií HBO, totiž dobrý scénář, zůstala zachována. Zřejmé jsou pokusy o inovaci klasické struktury vyprávění přidáním vypravěče, který nás dějem provází a upozorňuje na bolestivá místa amerického sociálního a vězeňského systému. Nemůžu se ale ubránit dojmu, že vyprávění často zbytečně retardují. ()

Kangaxx 

všechny recenze uživatele

Seriál zachytávajúci osud pokusného projektu Emerald city, koncentrujúceho to najhoršie, čo žije v americkej spoločnosti. Vypovedá o väzňoch najťažšej nápravno-výchovnej skupiny, ich pohľade na svet, vnútorných zmenách i rasovej neznášanlivosti. Prím tu hrá pritom (krutá) realita - nečakajte žiadne "šťastné" zmeny okolností ako v Prison Breaku. Seriál je presýtený násilím a korupciou do takej miery, až vám behá mráz po chrbte. Aj najťažších zločincov však vykresľuje ako cítiace ľudské bytosti, poukazujúc na nedostatok vzdelania a sociálne prostredie ako na hlavné príčiny anomálií v správaní vedúce až k brutálnym vraždám. Herecké obsadenie je skvelé, ani pri jednom aktérovi sa mi nestalo, že by som jeho úlohe neveril (mnoho hercov, najmä černochov, sa predstavilo neskôr v The Wire). S niektorými predstavenými charaktermi by som veru nechcel žiť v jednom meste, nie že v jednej miestnosti :). Po prvých troch sériách jednoznačne 5 hviezdičiek. ()

stuntmanMIKE 

všechny recenze uživatele

Vynikajuci serial z produkcie HBO, ktory dokaze vtiahnut divaka a nepustit. Serial disponuje vybornym scenarom a zvratmi v pribehu, ktore clovek necaka. Nieco podobne som naposledy zazil v Chobotnici (La Piovra). Prve 4. serie su na 100% potom citit ako pomaly zacala dochadzat stava, ale stale ide o nadpriemernu zalezitost. Takze keby som to mal hodnotit po seriach... 1. - 4. = 100%............. 5. = 80%......... 6. = 80%... Vyslednych krasnych 90% a jeden z najlepsich serialov ake som mal moznost vidiet. HBO ma fakt gule a musim povedat, ze popri mojich oblubenych Sopranovcoch ide o dalsi skvely pocin z ich produkcie. ()

Galerie (65)

Zajímavosti (22)

  • Když doktorka Gloria Nathan (Lauren Vélez) říkala Ryanovi O'Reilymu (Dean Winters) o rakovinovém nádoru v jeho prsu, řekla, že hrudka se nachází pod levou prsní bradavkou. Ryan (Dean Winters) ovšem celou dobu na ošetřovně krvácel z bradavky pravé. (CRYPT)
  • Čtvrtá série měla být původně poslední. Můžeme to poznat podle tří věcí: 1) byl ukončen pronájem budovy, kde se seriál odehrával. Tom Fontana nemohl najít nové místo pro natáčení, tak pro jistotu udělal to, že věznici na konci finální epizody nechal vybouchnout. Nakonec se našla k pronajmutí podobně vypadající budova v New Jersey. 2) pro finální epizodu byly natočeny dva různé konce. První měl být ten, že komise propustí vězně Tobiase Beechera (Lee Tergesen) na podmínku. Ve druhém konci propuštěn není. Jenomže Tom Fontana si oblíbil šťastný konec s propuštěním natolik, že to do dílu zakomponoval jako sen Beechera. 3) Finální epizoda se jmenuje „Slavná poslední slova“. (HonzysKISS)
  • Terry Kinney, představitel Tima McManuse, a Kathryn Erbe, představitelka Shirley Bellinger, se během natáčení seriálu vzali. Rozvedli se v roce 2006 (CRYPT)

Související novinky

Sirotek Thor konečně adoptovaný?

Sirotek Thor konečně adoptovaný?

29.12.2011

Nejdřív se na něj vykašlal režisér jedničky Kenneth Branagh, pak televizní tvůrce Brian Kirk a nedávno kvůli obvyklým „tvůrčím neshodám“ i Patty Jenkins (Zrůda). Následně studio Marvel oslovilo další… (více)

Reklama

Reklama