Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Meryl Streep a Jack Nicholson sehráli v tomto odlehčeném pohledu na jednu novodobou krachující romanci úžasný herecký duet. Rachel píše v New Yorku o kulinářském umění a Mark je zase známý fejetonista z Washingtonu. Oba se potkají na svatbě společného známého a Rachel se do Marka i přes jeho výhrady k manželství bláznivě zamiluje. Pořídí si dům i dceru a Rachel doufá, že spolu budou žít šťastně až navěky... ovšem jen do té doby, než Rachel, čekající už druhé dítě, odhalí Markovu nevěru. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (82)

harfuska 

všechny recenze uživatele

Taký obyčajný príbeh jednej podvedenej ženy, ktorá si ako jediná získala moje sympatie. Za zmienku možno stojí ešte mladučký odfarbený rebel Kevin Spacey, ktorý sa tam síce mihol len na okamžik, ale bol na zožratie. Ostatní za moc nestáli. Katastrofálna bola postava Miloša Formana. Najviac ma dostalo, keď počas svadby prežúval ako dobytok. Väčšinu pozornosti som však sústredila na Meryl, ktorá ma opäť nesklamala. ()

Matty 

všechny recenze uživatele

Začátek jako od Rosamundy Pilcherové. Dva lidé se dají dohromady, jsou šťastní, zamilovaní a z jejich společné lásky vzejde dítě. Jenže pak přichází zlom, osudové zjištění, které všechno převrátí naruby. Vyhlídky happy endu jsou rázem pohřbeny společně s romantickou idylkou. Od Hořkosti jsem nic nečekal. V pondělí dopoledne na Nově přece nemůžou dávat dobrý film. A tak sedím, čekám a co nevidím: Jack Nicholson! A hned další velké jméno: Meryl Streep a Jeff Daniels a Kevin Spacey (tehda ještě pěkné ucho) a Miloš Forman! Úplně mě však uzemnilo jméno režiséra – Mike Nichols. Hned mě napadlo: „tohle musí být bomba". Přinejmenším jako Cena za něžnost nebo Kramerová vs. Kramer. Bohužel, slavná jména vždy nepředznamenávají výborný film. Romance to byla pěkná, občas i vtipná (- „Časem to bude nádherný. - „Ale třeba se toho nedožijete.“), herci jako obvykle nepřekonatelní, ale chyběla právě ona titulní hořkost. Buďto byly emotivní scény bez emocí, nebo příliš sentimentální. A taky mi vadil ten feministický závěr (na scénáři se spolupodílela Nora Ephronová). Ale možná to podobně v životě chodí, bohužel. Nakonec, nebýt těch herců, k Pilcherové to nemá až tak daleko. 70% Apendix: Do smrti nezapomenu na scénu ze svatby se žvýkajícím Formanem. Nejspíš to nebyl úmysl, ale připadala mi nestydatě vtipná. ()

Reklama

Anderton 

všechny recenze uživatele

Nichols bol zaujímavý ako psychológ: chirurg, keď takpovediac rezal svoje postavy a niekedy aj diváka bez narkózy. Horkosť je podľa môjho názoru výletom do allenovského vesmíru, kde sa ale režisér necíti svoj a vznikol tak film na dámske večery niekde na byte s pukancami, kde si pritom ženy pokecajú povrchne o tom, akí sú ich chlapi nemožní. V podstate na tom nie je nič zlé, veď predlohu aj napísala Nora Ephron, len som očakával od filmu, riešiaceho problematiku rozvodov, niečo hlbšie. Film tak tiahne viac ako scenár výborná Meryl a Nicholson správne pochopil, že toto nie je film, ktorý by si mal ukradnúť pre seba. Okrem Formanovho camea je tu zaujímavejšie cameo Kevina Spaceyho. ()

MaMitti 

všechny recenze uživatele

Název filmu nechával přiměřeně avizovat, že nepůjde o romantickou komedii, film romanticky nevyznívá, i když se nemůžu zbavit dojmu, že je spíš směrován ženám – resp.žena (Merryl Streep) a její „hořkost“ života je v něm vylíčena dostatečně, pohnutky a prožívání muže (Jack Nicholson) jeho „hořkosti“ jsou naznačeny, nepropracovány tolik jako její. Dlouhé scény o společném životě dvojice (těsně před svatbou – její váhání, jeho „pění“ v době těhotenství, samotný porod společného dítěte) nejsou špatné, chápu jejich význam ve filmu, ale trošku neharmonicky mi kontrastují s následným rychlým postupem života vpřed. Naproti tomu poslední fáze filmu, ve které je celou dobu Merryl podruhé těhotná (nakonec tedy konečně porodí) je zdlouhavá, nekonečná, dalo by se říct neutěšená – asi jako psychika hlavní hrdinky. Merryl hrála perfektně, zcela uvěřitelně a přesvědčivě, Jack (pro mne) dostal méně prostoru, ale i v něm (přestože ho nemusím) hrál dobře. Pro mne je název filmu všeříkající, ne vždy se v životě podaří to, na čem nám tolik záleží, někdy se nepodaří dokonce život sám, někdy celý, někdy jeho část… ()

Rocky62 

všechny recenze uživatele

Ani ty největší filmařské elity, mezi které Mike Nichols bezesporu patřil, netočily jeden kult za druhým, což Heartburn potvrzuje. Ústřední duo hraje samozřejmě svůj standart (rozuměj:bezchyby!). A soundtrack taky učinil moje slechy spokojenými, bohužel tím výčet pozitiv končí. Romance alias Rosamunde Pilcher, hromada prázdných scén a unbalanc mezi emotivními a rádoby humornými momenty. Ty, které mají diváka pobavit, jsou suché jak nevadská poušť a ty vážné pro změnu vyšumí do ztracena. Chybí větší drajv a lepší scénář. Solidní závěr, díky kterému mám podezření, že Mike moc dobře nevěděl, co chce vlastně točit. ()

Galerie (123)

Zajímavosti (14)

  • Jak známo, menší roli Dmitriho ve filmu ztvárnil i Miloš Forman: "Mělo jít o postavu vulgárního jugoslávského kulturního atašé, na kterou jsem se podle Mika Nicholse hodil jak svým přízvukem, tak tak i svou slovanskou 'vitalitou'. Snažil jsem se mu vykroutit." I po desítkách let měl totiž stále na paměti nemilý zážitek ze své herecké účasti na filmu Alfréda Radoka Dědeček automobil (1956). Jenže "jsem byl Mikovi zavázán za to, že nám půjčil své vlastní děti do Ragtimu, a tak jsem mu to nakonec slíbil, i když jsem se předem obrňoval proti pocitům trapnosti, záchvatům sebepozorování a nutkání utéct." (NIRO)
  • Dceru Rachel Samstat (Meryl Streep) hrála Mamie Gummer, skutečná dcera Meryl Streep. Ve filmu se dále objevuje i Merylin bratr Dana Streep a matka Mary Streep. (jezurka42)
  • Tony Shalhoub, pro kterého byl snímek filmovým debutem, měl ve snímku milostnou scénu s Meryl Streep, scéna byla však nakonec vystřižena. Jeho postava se ve filmu objevuje také  jako cestujícího v letadle, který sedí za Markem (Jack Nicholson). (jezurka42)

Reklama

Reklama