Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Příběh, dobře známý z populárního stejnojmenného bestselleru M. Viewegha, vypráví s ironickým nadhledem a nadsázkou o osudu, který jedné obyčejné rodině připravila léta normalizace. A jak to všechno začalo? Manželům Heleně a Alešovi (ve skvělém podání L. Šafránkové a O. Vetchého) se narodí kluk Kvído. Již okolnosti jeho narození během představení Čekání na Godota jakoby předznamenaly jeho pozdější dráhu. Když je Kvídovi šest let, přijedou ruské tanky a rodina se stěhuje do prvorepublikové vily na Sázavu. Jenže nedostanou celou vilu, ale jen část v zasklené terase, kde je zima jako v „psírně“. Komunistický ředitel skláren Šperk podmiňuje zlepšení jejich situace tím, že se tatínek bude veřejně angažovat. To ale Aleš odmítá. Celou situaci nakonec zachrání Kvído… (Česká televize)

(více)

Recenze (500)

dobytek 

všechny recenze uživatele

Kvido s těma svejma přemoudřelejma kecama je sympatickej asi jak rakovina. Naštěstí se děj točí hlavně okolo fotra (O. Vetchý). Film se mi celkem líbil, akorát asi tak posledních 20 minut, kdy Vetchýmu rupne v bedně a začne si vyrábět rakev, je taková křeč. Jinak ta soudružka z Jugoslávie měla pěkný kozy. ()

triatlet 

všechny recenze uživatele

K současnému prodávání se Michaela Viewegha můžu mít sice rezervovaný vztah, ale jeho počáteční tvorba určitě stojí za přečtení/zhlédnutí. A Báječná léta pod psa považuji z Vieweghovy tvorby za nejlepší příběh; za příběh, který má díky tématu i přesah. Bavila mě divadelní adaptace v Divadle Husa Na Provázku, líbí se mi i film. Vhodně vybraná ústřední trojice (Vetchý, Šafránková, Wehrenberg). Dokonce díky tomuto filmu nezatracuji Alici Bendovou, scénu na vodě zahrála fantasticky:-) Z Kvidova vyprávění o letech šedesátých a normalizaci mám rád scénku s andulkami, ale i přípravu rakve. Psí hrdina:německý ovčák Něha. ()

Reklama

Radyo 

všechny recenze uživatele

Dávám sice jen dvě hvězdičky, ale jinak musím konstatovat, že to není tak hrozné. Dokonce se mi to skoro líbilo, ale asi proto, že jsem nikdy Vieweghovi nepřišel na chuť, nepřirostl mi k srdci ani tenhle film. Přesto je to veledílo oproti jinému "vieweghovi" Výchova dívek v Čechách. Edit 2013 Po opakovaném shlédnutí jsem přitlačil jednu hvězdičku nahoru. Vlastně to bylo docela zábavné. ()

anais 

všechny recenze uživatele

Jedna z mála povedených českých komedií. Snad proto, že se veze na hřebejkovsky zjemňující retro atmosféře. Tedy, ne, že by tu byla předlistopadová doba nahlížena přes nějaké růžové brýle - Nikolaev si dává záležet, aby jeho film nesklouzl k pouhé komedii – je to i solidní psycho (což je podpořeno skvělým Vetchého výkonem). Báječná léta pod psa mají auru neomylného diváckého hitu, tak nějak to z nich čiší. Je to přednost, i vada na kráse. Milý film, který asi bude mnohokrát reprízován v tv. ()

nash. 

všechny recenze uživatele

Hořkosladká komedie poskládaná snad ze všech dostupných normalizačních klišé, která v rámci nepsaného pravidla i nadsázku a karikaturu doby prezentuje jako realitu. Před hodnocením „lehce křečovitý průměr“ ji zachraňují výtečná Libuše Šafránková, jen o fous méně výtečný Ondřej Vetchý a démonický Vladimír Javorský. Symbolika neustále opakované scény "hra na doktora" mi unikla a ani tentokrát jsem nenašel žádný důvod proč si přečíst něco od Viewegha. ()

Galerie (16)

Zajímavosti (34)

  • Michal Viewegh v čase premiéry na otázku tehdejšího novináře Tomáše Hoffmana, zda mu nevadí, že film není tak nabitý humorem, jako jeho román, odpověděl: "V knize je řada vysloveně humoristických gagů. Naproti tomu ve filmu je 'humorno' myslím trochu potlačené a do popředí vystupuje spíše ona zhruba dvacetiletá rodinná sága. Málokdy ovšem vidíte komedii, která je k popukání a její příběh zároveň přesvědčivě vypovídá o době, v níž se odehrává. Skloubit vyváženým způsobem vážné s veselým je nesmírné umění. Ovládá ho třeba Woody Allen. Při Haně a jejích sestrách se člověk od srdce zasměje, ale zároveň si uvědomuje, že ten film je i o vážných věcech, které zůstanou navzdory všem gagům přesvědčivé. S konečnou podobou filmových Báječných let jsem spokojený. Bál jsem se zpočátku spíš toho, že z nich vznikne film za každou cenu 'humorný'". (NIRO)
  • Spisovatel Michal Viewegh okomentoval spletitý průběh adaptace své knihy: "Psaní scénáře mělo mnoho peripetií. První dvě verze jsou dílem Petra Zelenky a jednu napsal dokonce pan Abrhám. Ale to všechno šlo jaksi mimo mě. Ze společnosti Space Films mi vždycky jenom zavolali, jestli u nich scénář uspěl nebo ne. Já osobně jsem měl pouze poradní, připomínkový hlas. Když si pak Space Films vybrali Honzu Nováka, byl jsem s tím srozuměn, protože ho znám osobně a například jeho Milionový jeep považuji za skvělý, nedoceněný román, poetikou blízký Báječným letům. Scénář se mi líbil, i když jako autor bych si pochopitelně uměl leccos představit jinak. Každému autorovi se poněkud příčí, když jeho postavám vkládá do úst repliky někdo jiný. Ale jestliže od začátku hlásám, že scénář psát nechci, tak je to riziko, na které musím přistoupit." (NIRO)
  • Jugoslávská delegace přijede v sedmdesátých letech na návštěvu do skláren vozem Tatra 613-3. Ten se však začal vyrábět až v roce 1986. (topesto)

Související novinky

Zemřela Libuše Šafránková

Zemřela Libuše Šafránková

09.06.2021

Z Prahy přichází velmi smutná zpráva. Svět českého filmu dnes opustila filmová, televizní a divadelní herečka Libuše Šafránková. Před pouhými dvěma dny přitom oslavila své 68. narozeniny. O úmrtí… (více)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno