Reklama

Reklama

Městečko Twin Peaks

(seriál)
  • USA Twin Peaks (více)
Trailer
Drama / Mysteriózní
USA, (1990–2017), 42 h 53 min (Minutáž: 46–94 min)

Hrají:

Kyle MacLachlan, Michael Horse, Mädchen Amick, Dana Ashbrook, Richard Beymer, Sherilyn Fenn, Harry Goaz, Michael Ontkean, Lara Flynn Boyle, Warren Frost (více)
(další profese)

Série(3) / Epizody(48)

Obsahy(1)

Ve Twin Peaks je nalezena brutálně zavražděná Laura Palmer. Zvláštní agent FBI Dale Cooper (Kyle MacLachlan) spolu se šerifem Harrym S. Trumanem (Michael Ontkean) brzy zjistí, že v tomhle napohled spořádaném maloměstě není nic takové, jak se zdá. (Magic Box)

Videa (6)

Trailer

Recenze (726)

Eddard 

všechny recenze uživatele

Uvařte si silnou černou kávu, připravte si spoustu višňových koláčů, hoďte se do gala (pánové tmavé obleky s vázankou a béžové baloňáky), půjčte si všech třicet dílů seriálu a na víkend si nedělejte žádné plány. Vydáte se do tichého, poklidného světa, kde nádherně voní vznešené Douglasovi jedle, kde žijí poslední muži se srdcem na pravém místě a krásné, osobité dívky, kde každý skrývá své vlastní tajemství a kam spolu s vámi míří speciální agent Dale Cooper, aby přišel na kloub záhadě tak temné a děsivé, že z toho ještě dlouho budete mít těžké spaní. Thriller se potkává s bláznivou komedií, zamilovaná scéna je následována tajuplnou mystickou vizí. Twin Peaks je průsečík žánrů a forem, je to komplexní velký příběh kroutící se jako neposlušná nit, na nějž jsou citlivě napojeny příběhy menší, aby se tu víc, tu méně přidali k vytváření hlavní detektivní linie, hlavně ale aby sami o sobě pobavili, dojmuli... Celý dojem hluboce podkreslují Badalementiho originální mysticky-jazzové hudební motivy a opakující se symboly, které se vám velice brzo dostanou pod kůži a i vy budete vědět, že "sovy, nejsou čím se zdají být"... Nejsilnější stránkou seriálu jsou samotné postavy, charizmatické ve své jedinečnosti a nepochybuji, že si stejně jako já zamilujete šerifa Harryho, tajemného Hawka, přitroublého Andyho a jeho malou, pomalou Peggy , krásné servírky Shelly a Normu, živočišnou Audrey, rozervanou dvojici Donnu a Jamese, podrazáckého Bena Horna, tajemnou Annie a samozřejmě Dalea Coopera, nejcharizmatičtějšího agenta v dějinách pohyblivých obrázků. A jakkoliv je zakončení posledního dílu geniální, David by za něj zasloužil kopanec do řitě. To je ode mě vše. Za celý personál hotelu Great Northern přeji příjemnou zábavu! 100% ()

Goldbeater 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Městečko Twin Peaks je výborným seriálovým hitem, v němž se protínají různé žánry: od hororu, přes fantasy až po komedii. Dnes již kultovním dvěma sériím David Lynch vtiskl specifický rukopis a nenapodobitelnou mysteriózní atmosféru, která skvěle funguje i na několikáté zhlédnutí. A po ohlášení nové řady Twin Peaks plánované na rok 2016 jsem nadšen. ()

Reklama

Tom Riddle 

všechny recenze uživatele

Lauru Palmer z Twin Peaks někdo zavraždil, a dle důkazů se zdá, že by mohlo jít o složitější případ. Ten přijíždí vyšetřovat agent FBI Dale Cooper. Ve městečku má ovšem každý svoje temné tajemství i svůj motiv. Některé seriály je potřeba vidět v dobovém kontextu. Píše se rok 2013 a objektivním okem Městečko Twin Peaks ztrácí na největší dnešní seriálové hity vším možným, ať už pointami děje, vývojem postav, provázaností, vizuálem, a tak dále, a tak dále. Pro mě stále ale představuje nostalgickou vzpomínku na dospívání, kdy to byl jeden z prvních seriálů, co jsem viděl od začátku do konce, a tehdy mi učaroval svojí až omamnou atmosférou. Venku za oknem mohlo třeba být parné léto, na mě ale doléhalo sychravo z obrazovky. Fantastické herecké výkony, bizarní smysl pro humor, absurdní snové sekvence, symboly, sovy, trpaslík a další fantasmagorické výjevy mozku Davida Lynche vetkané do vyšetřování vraždy jedné komplikované mladé holky jsou prostě věci, které ani zub času nepoznamená. ()

Superpero 

všechny recenze uživatele

Ve svých nejlepších momentech opravdu perfektní seriál. Bohužel si nedokáže držet úroveň po celou dobu. První série je dokonalá. Má to tajemství, bizarní humor a skvělé postavy. Druhá série začíná taky parádně, jenže po pár dílech se vyřeší vražda Laury Palmerové, ale seriál nekončí. Prostě to pokračuje a neděje se tam naprosto nic zajímavého. Vždy jen přijde nějaká nová postava, např. transvestitní agent FBI David Duchovny, chvilku nudně oxyduje a zmizí. Tahle prostřední část zabírá fakt hodně dílů a je opravdu bolestivé na to ždímání, předtím tak dokonalé látky, koukat. Vše se začne k lepšímu obracet, až když na scénu dorazí Windom Earle a zase to postupně graduje do fakt psychopatického finále. Atmosféru to má, v těch dobrých dílech, parádní, ale hlavně to táhnou postavy. Kyle MacLachlan je jako hlavní hrdina agent Dale Cooper k sežrání, ale totálně nejvíc válí Ray Wise jako Leland Palmer. Každá jeho scéna je geniální, ten jeho úsměv a tanečky mě fakt rozesmívaly celou dobu. A hrají tam hezké holky. Moje favoritka je jednoznačně Shelly. Určitě to doporučuju zkouknout, protože takhle absurdní humor fakt nikde jinde není. Jen je nutné přežít prostřední část druhé série. ()

Djkoma 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Chvíli trvalo než jsem dostal tento klenot do svých rukou a již jsem ho nepustil. Během 2-4 dnů jsem shlédl nejen celou první, druhou sérii, ale také závěrečný (spíše rekapitulační) film Fire walk with me. Twin Peaks trpí několika chybičkami, který kazí dokonalý celkový dojem. Hlavní linie o smrti Laury Palmerové je vyřešena uprostřed druhé série a navazuje na ni linie o minulosti speciálního agenta Coopera. Tato druhá linie je kvalitní, avšak není dostatečně dovyprávěná, kvůli nucenému ukončení seriálu po druhé sezóně. Je to velká škoda, protože závěrečné 2 díly jsou neskutečně a zadní vrátka (spíše velká vrata) do třetí sezóny jsou otevřena velmi zajímavě. Seriál má mnoho působivých okamžiků, při kterých vás začne mrazit v zádech a mezi hlavní okamžiky patří všechny sny, vidiny a "nečekané okamžiky". Všechny postavy ze začátku působí velmi zajímavě, ale postupem času dostávají některé větší a větší prostor (postava Garglanda Briggse) a jiné zase odcházejí do pozadí (Lee, Bobby a hlavně James). Na jednu stranu je to dobře, ale na druhou je škoda, představit divákovi tolik postav a hrát si s nimi tak dlouho, až se přestanou hodit a prostě na ně "zapomenout". Obrovský trumf celého seriálu je postava speciálního agenta Dalea Coopera, v které je Kyle MacLachlan naprosto božský, úchvatný a okouzlující. Lehkost této postavy, její pohledy, mimika a naprostá nadvláda těla nad myslí, jsou nezaměnitelné a pro fanoušky seriálu navždy milované znaky Dalea Coopera. Škoda velké nevyrovnanosti v obsahu a kvalitě dílů, kterým se nevyvaruje prakticky žádný seriál, ale Twin peaks jich má zbytečně mnoho. Úžasná hudba, která působí tak pozitivně i přes všechno co se děje na plátně je poslední kapka do číše s asi nejlepším mystickým seriálem v historii televize, který však není rozhodně dokonalý a neosloví všechny natolik jak budou očekávat. ()

Galerie (1 330)

Zajímavosti (106)

  • Seriál se stal inspirací pro píseň "Laura Palmer" od anglické kapely Bastille. Zpěvák Dan Smith je velkým fanouškem seriálu. (PATRICK96)
  • Vodopád, který je v úvodní znělce k seriálu, se jmenuje Snoqualmie Falls. (Varan)

Související novinky

David Lynch chce natočit animák

David Lynch chce natočit animák

09.04.2024

Ono to s tím jeho důchodem možná nebude tak horké. Když se slovutný filmový tvůrce David Lynch (Mulholland Drive, Zběsilost v srdci) v roce 2017 vracel ke kultovnímu Městečku Twin Peaks, nechal se… (více)

Zemřel skladatel Angelo Badalamenti

Zemřel skladatel Angelo Badalamenti

13.12.2022

Svět filmové hudby přišel o jeden ze svých významných hlasů, ve věku pětaosmdesáti let totiž v neděli v New Jersey zemřel americký hudební skladatel Angelo Badalamenti. Informaci o úmrtí zveřejnili… (více)

Zemřel herec David Warner

Zemřel herec David Warner

25.07.2022

Nekorunovaný král filmových „záporáků“ a britský džentlmen s neuvěřitelně plodnou kariérou, která čítá na dvě sta třicet filmových a televizních rolí - těmito slovy by se dal představit David Warner,… (více)

Spielberg obsadil Davida Lynche

Spielberg obsadil Davida Lynche

05.02.2022

Režisér Steven Spielberg (Ready Player One, West Side Story, Čelisti) už je pilně v procesu příprav svého dalšího filmu. Ten ponese název The Fabelmans a měl by do velké míry být režisérovou… (více)

Reklama

Reklama