Reklama

Reklama

Chalupáři

(seriál)
  • Slovensko Chalupári
TV spot 1
Československo, 1975, 8 h 38 min (Minutáž: 39–55 min)

Hudba:

Luboš Fišer

Hrají:

Jiří Sovák, Josef Kemr, Jana Hlaváčová, Josef Vinklář, Jiří Schmitzer, Jiřina Bohdalová, Ilja Prachař, Josef Větrovec, Božena Böhmová, Mahulena Bočanová (více)
(další profese)

Epizody(11)

Obsahy(1)

Seriál komediálních příběhů F. Vlčka a V. P. Borovičky, který již od své premiéry v roce 1975 potěšil řadu diváků mnoha generací, čerpá svůj humor ze symbiózy člověka městského a člověka vesnického. Popularitu získal nejen pro své hvězdné obsazení, ale i pro základní tón, jímž je tolerance, lidská vzájemnost a porozumění. (Česká televize)

(více)

Videa (14)

TV spot 1

Recenze (598)

slunicko2 

všechny recenze uživatele

Do falešného pokusu o idealizaci vesnice se stejně (snad ani ne úmyslně) dostaly obrazy ze skutečného života. 1) Seriál je zručná řemeslná práce ze strany scenáristů a režiséra.. Hraje v něm herecká špička a zachmuřenost doby se snaží přehlušit kašírováním, pěkným počasím a vesnickou pohodou. Odtud zřejmě pramení jeho silná obliba u části naší populace._____ 2) Cholerický nesnášenlivý dědek Sovák žije s vesnickým trubkoidem Kemrem pod moudrým vedením bodrého předsedy Větrovce. Na svém lovu ženicha je navštěvuje Bohdalová. Jejich počínání komentují klasický závistivec Beyvl, který je opravdu na zabití a jeho duševní souputník Hlinomaz. Po světě (rozuměj do Prahy) všechny vozí cholerický mačo Menšík s milenkou v každém přístavu, promiňte, u každé zastávky autobusu a trápí tím svou krásnou ženu Vránovou. Obrázek dotváří pražský taxíkář Vinklář, který, pravda, není zelinář nebo řezník, ale jako by byl. Na doplnění ansámblu tu hraje i Hlaváčová, Maciuchová, Zázvorková či Skořepová. Každý sám ze jmenovaných by mohl být zárukou kvalitní podívané. Mohl by, ale není._____ 3) Příběhy se odehrávají v 70. létech, kdy nejhorší bída vesnice byla už překonána, excesy padesátých let (oficiálně) pozapomenuty a lidé žili něčím jiným než povinnými dodávkami a rozkulačováním. Vidíme křupana z vesnice, který si přežívá na svém dvorku a vymezuje se vůči svému okolí. Absence propagandy je jen zdánlivá. Seriál ukazuje jakýsi ideál reálného socialismu - polotupé pasivní občany, kteří se zajímají maximálně o komunální záležitosti, jsou cele stravováni svými vlastními animozitami a požírají se navzájem - to celé v milém lehce přátelském normalizačním kabátku._____ 4) Ovšem i tak, záměrně nebo nezáměrně, těžko říci, pronikla na povrch chvílemi omezenost a tupost "bodrých" venkovanů. Závist lze vysledovat téměř v každém díle (nejvíce snad v 5. pokračování nazvaném Zasloužilý všeumělec) a dochází i na anonymní udání._____ 5) O popularitu se bezesporu zasloužil i osud znělky. Po emigraci Waldemara Matušky v září 1986 byly, jak bylo v podobných případech obvyklé, staženy z vysílání všechny pořady s ním, desky se přestaly prodávat. Tento osud měl potkat i Chalupáře. Nakonec to v televizi vyřešili šalamounsky: znělku přetočili jako orchestrálku a Matuškovo jméno z titulků vyškrtli. Možná i proto získal seriál jakýsi nádech něčeho zakázaného či přinejmenším censurovaného._____ 6) Po pozorném opakovaném zhlédnutí musím prohlásit, že se ztotožňuji s pregnantním odhalením ideologické úlohy seriálu, jak je prezentuje komentátor Marthos**._____ 7) Co dodat? Když máš v chalupě orchestrión / nevadí že do ní fičí / Naráz přestanou zloby a shon / i ten kůl v plotě zas vzklíčí / Štěstí nekoupíš za milión / a přece všem na dosah leží / Když máš v chalupě orchestrión / přeslechneš rád i hodiny na věži / Když máš v chalupě orchestrión / nevnímáš jak ten čas běží. ()

Phobia 

všechny recenze uživatele

Nějak mě tenhle seriál nikdy úplně neuchvátil, navzdory přítomným hereckým esům. Spousta řečí a málo děje. Snad je to dáno nižším věkem, kdy jsem seriál sledovala, nejspíš bych si to měla zopakovat a pochopila bych víc. Třeba jednou, zatím však zůstanu s hodnocením při zemi: 61%. EDIT 2012: Ale jo, s věkem si "Chalupáře", jejich hlášky a lehce komické situace, užívám víc a nebýt toho občasného protivného budovatelského podtónu, asi bych čtvrtou hvězdici přihodila. Střet venkovského buranství, městského snobství a dědkovského cholerismu má své kouzlo, nicméně pořád nejsem nadšená. 69% ()

Reklama

dobytek 

všechny recenze uživatele

Nevim, jestli to je tim, že jsem se přestěhoval z Prahy na vesnici, nebo je za tim nějakej jinej důvod, ale teď jsem viděl několik dílů v televizi a nepřišlo mi to až tak špatný. Zvedám teda hodnocení ze 2 na 3 hvězdy. I když teda asi bych 100× radši bydlel v paneláku na Pankráci, než v tý strašný chatrči s kadibudkou, kam se odstěhoval Sovák. Jinak jsou to takový banální příběhy dost o ničem a k zasmání je tam toho minimum. Ale dá se na to koukat. Celkově bych řek, že nejlepší byl 1. díl a postupně se úroveň pomalu snižuje. A celkový hodnocení 84% je trochu mimo moje chápání. ()

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Tady je to opravdu složité s hodnocením. Na jednu stranu to bylo dílo opravdu ryze normalizační, prakticky o ničem. Filip tvrdí že byl o ,,člověčenství'' a proto se tak ujal. No už jen fat, že to bylo jedno z anestetik aby lid zapomněl jej řadí k dalším normalizačním výtvorům. Jenže. Tady se opravdu sešla hromada dobrých herců a já si myslím, že dát do kupy Sováka s Kemrem byl geniální tah. Takže ano, je to komunální satira. Ale kupodivu stále baví. Vesnice jsou totiž stále plné svérázných postaviček místních i Pražáků... To konec konců vysvětluje i ony až neuvěřitelné promítací úspěchy Babovřesek... Takže já dávám za čtyři, už jen za tu vzpomínku na mládí kdy jsem seroš sledoval v televizi a navíc na venkově u babičky. * * * * ()

rt12 

všechny recenze uživatele

Tenhle seriál začali vysílat, když jsem byla puberťačka, kterou sejránkovalo skoro všechno na světě a nejvíc doma. Světe div se, Chalupáři se mi líbily už tehdy a líbí se mi i dnes. Jezdila jsem na prázdniny do stejné vísky jaká je zde popsána. Ano byly tam i výbory, ale prostě to tak bylo, všichni si viděli do talíře. Propaganda? To by asi snad vypadalo jinak, všude by byly vlaječky, opravovali by se zemědělské stroje a za každou druhou replikou by znělo soudruzi. Tady jde zcela o něco jiného, o vtipnou zábavu podpořenou skvělými hereckými hvězdami. ()

Galerie (34)

Zajímavosti (170)

  • V průběhu natáčení ve Višňové se nechal Vladimír Menšík (Tonda Čihák) vyhecovat a šel s místními na hon. I když nechtěl trefit kance a mířil schválně vedle, tak ho opravdu zastřelil a dodnes je jeho hlava v místním hostinci. (Redyx1)
  • Ide o najsledovanejší TV seriál v Československéj televízie v rokoch 1971 -1989 s percentualnou sledovanosťou 93 %. (Raccoon.city)

Související novinky

Zemřela herečka Hana Maciuchová

Zemřela herečka Hana Maciuchová

26.01.2021

Ve věku 75 let dnes v Olomouci po dlouhé nemoci zemřela česká filmová, televizní a divadelní herečka Hana Maciuchová. Nejvíce diváku si ji jistě bude pamatovat z televizních obrazovek. Zahrála si v… (více)

Zemřel režisér František Filip

Zemřel režisér František Filip

09.01.2021

Ve věku 90 let zemřel český režisér a scenárista František Filip. Zprávu o úmrtí plodného tvůrce televizní produkce přinesla Česká televize. Absolvent pražské FAMU má k dnešnímu dni na svém kontě na… (více)

Věra Tichánková 1920 - 2014

Věra Tichánková 1920 - 2014

09.01.2014

Ve věku 93 let zemřela herečka Věra Tichánková. Manželka herce Jana Skopečka a dlouholetá členka Divadla S. K. Neumanna v Praze (1951 - 1982) studovala vysokou školu chemicko-technologickou, následně… (více)

Reklama

Reklama