Reklama

Reklama

Star Trek: Picard

(seriál)
Trailer 1
USA, (2020–2023), 25 h 2 min (Minutáž: 39–63 min)

Hrají:

Patrick Stewart, Michelle Hurd, Jeri Ryan, Alison Pill, Santiago Cabrera, Evan Evagora, Isa Briones, Brent Spiner, Jonathan Frakes, Orla Brady, Ed Speleers (více)
(další profese)

Série(3) / Epizody(30)

Obsahy(1)

Star Trek: Picard představuje Sira Patricka Stewarta, který si zopakuje svou ikonickou roli Jeana-Luca Picarda, kterou hrál sedm řad v seriálu Star Trek: Nová generace. Nový seriál bude následovat tuto ikonickou postavu do další kapitoly jeho života. (Prime Video)

Diskuze

Khanos

Khanos (hodnocení, recenze)

Jakkob

Když napíšu, že to považuji za nelogičnost, ty odepíšeš, že ty nikoliv, a že s tvůrci seriálu souhlasíš a zaštítíš se tím, že nějaké dvě stránky jsou s tvým názorem za jedno, v čem přesně překrucuji tvá slova?

na příspěvěk reagoval Jakkob

Jakkob

Jakkob (hodnocení, recenze)

Khanos

V tom videu s těmi sestřihy z VOY, které jsem zde sdílel později, se to právě řeší. Zdá se, že holosimulátor má už ve VOY samostatný zdroj energie, nezávislý od zdroje hlavního či záložního a např. v epizodě Parallax (s01e03) při pokusu o napojení energie z holosimulátoru na hlavní zdroj vyhořely relé a Harry Kim konstatoval že "The holodeck's energy matrix, it just isn't compatible with the other power systems."

A zda na Titanu-A byl či nebyl reálně bar ve stylu Ten Forwards netuším, ačkoli není důvod si myslet že ne, nicméně Picard z nostalgických důvodů chtěl právě ten jeden bar a ostatní členové posádky, kteří tam posléze přišli, to asi úplně neměli potřebu řešit a byli spíše rádi, že si mohou někde odfrknout. Tak to aspoň vidím já.

Stran Měňavců si počkám na konec série a na to, až se odhalí vše, co se má odhalit a pak budu případně soudit, kde mohli tvůrci svůj domácí úkol nastudovat a zpracovat lépe a důkladněji. Z toho, co je zatím ve třetí sérii odhaleno, já žádný špatný pocit nemám a naopak, jak už jsem psal níže, se na jakékoli další odhalení těším.

A nepřekrucuj prosím mé dřívější posty. Ta videa od TrekCulture a TrekYards jsem zde zmiňoval ne pro to, abych dokázal že mám pravdu, nýbrž proto, abych poukázal že ne každý se stran toho holosimulátoru (a jeho samostatného zdroje energie, který nejde přemostit jinam) staví na zadní a považuje to za blbost, ale že se k tomu naopak staví podobně otevřeně a vřele, jako např. já zde.

na příspěvěk reagoval Khanos, Khanos, Khanos

SeTTi

SeTTi (hodnocení, recenze)

Khanos

Od hloupě napsaného scénáře nemůžeš čekat chytrá řešení. Tady si prostě z lore vycucávají co se jim zrovna hodí bez širšího rámce. 

Khanos

Khanos (hodnocení, recenze)

A jako třešničku na dortu bych možná opravil nějaké informace o měňavcích. Za prvé, říznutí a ukázání krve není způsob, jak odhalit měňavce. Tvurci měli nejspíš dávat větší pozor. Odo říká, že část těla odtržená od celku se vrací do želatinového stavu, takto vznikly krevní testy, ne jako důkaz, jestli má někdo krev nebo ne. Za zmínku ale stojí také skutečnost, že tuto taktiku použili pouze jednou v posledním díle třetí řady. Když se k tomu vrátili ve čtvrté řadě, Siskův otec pobouřený Benjaminovými opatřeními proti Dominionské infiltraci se mu doslova vyřval do obličeje s tím, že kdyby byl on měňavec, vysál by krev nějakému chudákovi a použil ji kdykoliv by mu dělali tento test. O'Brien/Founder toto nepřímo potvrzuje, když se Siskovi vysměje, jestli si opravdu myslí, že phaser sweeps a blood testing jim opravdu k něčemu bude. Myslím, že ani žádné takové testy nepomohly, když byl na DS9 Bashir/Founder a celé týdny, ne-li měsíce podnikal diverzní operace ve prospěch Dominionu.

na příspěvěk reagoval SeTTi

Khanos

Khanos (hodnocení, recenze)

Jakkob

Jelikož jsem nekoukal na ty videa, můžeš mi přesně říct, proč by ta energie nešla převést? Že to ani nezkusili... Totiž to není o tom, že by energie napájející holopalubu byla odlišná.

A když už teda přišli s tak geniálním nápadem, jako nechat běžet holodeck, když loď bojuje o každý coul energie, proč nevytvořili něco jiného než bar. To jako na Titanu není nějaká Ten Forwards nebo její obdoba?

Nevím, jak daleko jsi pokročil s DS9, ale měňavce nebylo tak snadné odhalit, pokud teda nechceš tvrdit, že v době DS9 byla technologie tak primitivní, že nedoklázali provést vnitřní sken člověka. To, že postava řekne, že se jedná o evoluci, když se spíš jedná o devoluci, mně nepřesvědčí.

Ale, když se teda schodli odborníci na TrekCulture a TrekYards, že je to dobrý nápad, tak kdo jsem já, abych byl proti...

na příspěvěk reagoval Jakkob

Jakkob

Jakkob (hodnocení, recenze)

Jinak pokud by to někoho zajímalo, tak Dave Blass na svém twitteru sdílel celkem pěkný sestřih z několika epizod z VOY, kde se řeší právě holosimulátor, jeho napájení a proč není možné převést jeho energii do jiných systémů lodě atd. Podle všeho to tedy není nic nového, že má holosimulátor svůj vlastní zdroj energie, nebo že onu energii nelze převést jinam, tedy ani např. do trysek/impulzních motorů...

Jakkob

Jakkob (hodnocení, recenze)

Helo

No, schválně jsem se šel jen tak podívat na YT, rozkliknul si své oblíbené TrekYards a TrekCulture kanály (protože to jsou plus mínus fanoušci Treku mé kategorie a úrovně), které k aktuálním epizodám z třetí řady PIC dělají rozbory/review a plus mínus na obou kanálech se shodli, že to je dobrý nápad.

Kluci z TrekYards sice trošku přemýšleli nad tím, proč nešlo převést energii při finálním odletu právě i odtam (nebo se o tom aspoň nezmínili, že tak učinili), ale to je asi tak jediné myslím... TrekCulture byli v tomto ohledu s myšlenkou tvůrců zadobře asi na té samé úrovni, jako já. Takže jedinej v tomto (a nejen v tomto) ohledu fakt nejsem.. :)

na příspěvěk reagoval Khanos, cyphercz

Jakkob

Jakkob (hodnocení, recenze)

Helo

Vůbec nepochybuji o tom, že někomu se to líbit nemusí, ale to máš tak úplně se vším novým a fakt se jen těžko zavděčíš úplně každému. Tvůrcům se to očividně jako dobrý nápad jevilo a já s nimi v tomto případě souhlasím.

na příspěvěk reagoval Helo

cyphercz

cyphercz (hodnocení, recenze)

Btw úplně vidím fandu Star Treku Jákkoba, který z TNG viděl už možná jednu celou řadu, při sledování páté epizody v momentě, kdy se objeví Ro Laren - "huh, kdo to je, asi nějaká Pikárdova bejvalka...? *zmatený smajlík* " :))

Helo

Helo (hodnocení, recenze)

Jakkob

Ehm nedává. Kvůli nedostatku energie pro loď umřeme, ale aspoň umřeme happy v hospodě na holopalubě.

na příspěvěk reagoval Jakkob

Jakkob

Jakkob (hodnocení, recenze)

SSE

Jackův phaser je custom made a jde o kombinaci TOS phaseru a assault phaseru z šestého ST filmu. Za mě pěkná proprietka, Jack si asi po dlouhých večerech na Eleosu hrál. A teda i ty flotilácké phasery a pušky se mi líbí hodně moc!

Jakkob

Jakkob (hodnocení, recenze)

Khanos

Nelogičnost v tom já osobně teda nevidím, tedy ani v jednom z těch dvou zmiňovaných postřehů. Energie pro holopalubu mimo hlavní či záložní zdroj je přímo v epizodě vysvětlena a mě se to vysvětlení líbí a dává to smysl.

Měňavci zatím zcela vysvětleni nejsou, ale už je jasné a naznačila to i Beverly při pitvě, že to nejsou ti samí Měňavci, jako jsme je znali z DS9 a že u nich nejspíše mohlo dojít k nějaké evoluci… Kdo ví, je tam ještě moc neznámých, ale na případné odhalení se těším…

na příspěvěk reagoval Helo

cyphercz

cyphercz (hodnocení, recenze)

SeTTi , Khanos

už jsem dohnal resty a musím říct, že alespoň u poslední epizody jsem rád, že vidím známé tváře co to vidí podobně jako já - byl jsem celkem dost nahypován pozitivními ohlasy od RedLetterMedia, Nerdrotica či AngryJoea, ale po 5 dílech jsem fakt zklamán, u tohoto posledního dílu jsem hodně váhal mezi 2 a 3 hvězdama, jinak naprostý souhlas ohledně té Ro Laren, naprostá "meh" linka a smrt, stejně zbytečné a domrvené cameo jako u Hugha...

SSE

SSE (hodnocení, recenze)

3x05 75%

Koukalo se na to dobře, dokonce se vypořádali i s výtku vůči 3x04, protože vysvětlili, proč flotila neodhalila měňavce ve flotile.
Úplně jsem nepochopil, proč má Jack TOSkový phaser, snad nepatří do standardního flotilního vybavení této doby, jenže vzhledem ke tvaru Titanu-A si myslím, že asi patří. I ten Intrepid vypadal dosti TOSkovatě. Podobně i ty phaserové pistole vypadají sice moderně, ale tvarem připomínají spíše bajoran phaser (https://www.google.cz/search?q=bajoran+phaser). Ro potěšila velmi.

na příspěvěk reagoval Jakkob

Khanos

Khanos (hodnocení, recenze)

A ještě jeden takový postřeh, všimli jste si, jak se seriál snaží maskovat nelogičnosti tím, že se nad nimi pozastavují seriálové postavy? Jako ta energie holopaluby, když mají nedostatek šťávy pro loď, nebo to, že mrtvý "měnič tvarů" zanechá tělo pro pitvu?

Jistě, tento trik je starý jak filmařina sama, ale nemyslím, že by se s ním mělo takhle plýtvat. To jim opravdu vadí trocha myšlenkové práce? Že se ani nesnaží vytvořit něco, co by zapadalo do pravidel světa, se kterým si chtějí hrát?

na příspěvěk reagoval Jakkob

Khanos

Khanos (hodnocení, recenze)

První významnější přešlap vedle. Podobně jako to ve velkém dělala Discovery a v menší míře i SNW, čím dál více je cítit, že tvůrci seriálu si berou náhodné elementy star trekového lóru a přenastavují si je dle vlastní libosti s malým respektem k jejich původní funkci nebo příběhové hodnotě.

Nejvýrazněji to pociťuji na Měňavcích, kteří v podání tohoto seriálu začínají působit jako žabaři. Ta tam jsou doby, kdy jeden z nich dokázal obrátit dvě civilizace proti sobě, nyní jsou jen "potravou pro děla" pro hlavní postavy. Nejvíc je to cítit na jejich inteligenci, a jeden z nejzáludnějších nepřátel se stává generickým badguyem s předvídatelnými činy. René se musí obracet v hrobě...

Vulkánský Kingpin, Upside Down ze Stranger Things a přešlapování na místě... jelikož jsme v půlce poslední sezóny a stále jsou zde elementy, které byly avízovány trailery, jako Lore, Moriarty, Geordi a stále jsme se nedostali k tomu, jak do příběhu budou zapadat, měli by si tvůrci seriálu uvědomit, že na rozdíl od DS9, kde měli na rozvíjení a větvení příběhu 26 epizod a 7 sérií, tady mají už jen 5 epizod. Pokud chtějí, aby příběh působil věrohodně a organicky, namísto násilně a hloupě, měla by do toho příští epizoda šlápnout co se odpovídání na otázky týče, protože podle logiky by po fázi odpovědí ještě měla přijít část vyřešení a začínám se bát, jestli si opět nenaložili víc, než jsou schopni zvládnout.

Ale... možná ještě víc se bojím těch odpovědí...

A ještě jedna věc k předchozí diskuzi ohledně "estetiky" nových lodí. CO se Titanu týče, přiznám se, že se mi ta loď také víc nelíbila, než líbila, ale v podstatě se mi nepozdávala jediná vada na kráse a to byl ten vykousnutý talíř. V porovnání s Intrepidem, který nastoupil v poslední epizodě, je však Titan Miss Universe. A to je co říct.

na příspěvěk reagoval cyphercz

SeTTi

SeTTi (hodnocení, recenze)

Koukám, že i chudák Ro dostala trapnou linku, která je jen chabým stínem toho, čeho dosáhla v knížkách. 

na příspěvěk reagoval cyphercz

SSE

SSE (hodnocení, recenze)

SeTTi

souhlas, 

sice to jde okecat, jak ukázal Jakkob, ale pocitově jsem v době po návratu VOY s jeho technologiemi z budoucnosti a při směru vývoje, který ukázala např. loď Prometheus prostě čekal něco jiného... v podstatě asi něco typově lodím ukázaným ve flotile v 1x10 (tam to jen přehnali, když jich nakopírovali až moc stejných a žádnou starší)

Jakkob

Jakkob (hodnocení, recenze)

SeTTi

Mě se na první dobrou taky hned úplně nepozdávala, ale opakované projekce všech těch teaserů a trailerů udělaly své a tu loď jsem si velice rychle oblíbil, v čemž mě posléze utvrzují i nové záběry z aktuálně běžící třetí série. Jop, tu loď už mám fakt hodně rád a dost se těším na její verzi pro Star Trek: Online, kde se člověk bude moci vynadívat ještě více a lépe, jelikož ty herní modely jsou jedním slovem fascinující.

Retro vzhled mi coby obdivovateli klasické TOSkové Connie vůbec nevadí a v realitě Treku mi to nepřijde jako žádný hendikep, jelikož jde hlavně o "vnitřnosti" a nikoli o zevnějšek, což mj. dokazují některé designy lodí, které ve flotile vydržely bez výraznějších změn klidně i více než sto let, viz klasický Excelsior (USS Hood je v aktivní službě ještě v době Lower Decků a vizuálně je to stále klasický, nerefitovaný Excelsior).

Co se Luny týče, tak ta je pořád na pořadu dne a v aktivní službě je mnoho lodí této třídy (některé byly i ve flotile ve 2. sezóně PIC), a to celé díky kanonizaci onoho designu díky Lower Deckům. Pro třetí sezónu se nicméně tvůrci rozhodli přijít s novým designem a proto se vymyslel původní Titan NCC - 1777 se Saavik jako kapitánkou, na kterého navázal Rikerův Titan a po jeho poškození a vyřazení se mnoho jeho součástek a dílů použilo při stavbě nového Titanu-A, který vzhledově vzdává hold právě tomu původnímu Titanu.

SeTTi

SeTTi (hodnocení, recenze)

Věc názoru. Ta loď je jednoduše šeredná a ani nedává tenhle retro styl smysl. To je jako by v dnešní době postavili fregatu se vzhledem prvoválečného křižníku. 

Přitom třída Luna byl tak povedený vzhled, který měl i díky mission podu praktické stránky.

na příspěvěk reagoval Jakkob, SSE

Jakkob

Jakkob (hodnocení, recenze)

wenca , SeTTi

SeTTi: Ano, Kelvin Timeline je alternativní vesmír vůči našemu Primu, ale destrukce Kelvinu Naradou v úvodu filmu z roku 2009 a Spockův mindmeld s vyprávěním odkud přišel (včetně zmínky o supernově a destrukci Romulu) jsou situovány zrovna tak do Prime linie.

 

wenca: Já Sedmé přišel na chuť vlastně až díky Picardovi, ve VOY jsem ji zase tak moc nemusel, ale zpětně ji nyní též již uznávám a mám rád, ale prim je pro mě právě v PIC a jak jsi psal, i mě její vývoj a character progress přijde poměrně dobrý a že dává smysl...

SeTTi

SeTTi (hodnocení, recenze)

SSE

Tady se dá hodně polemizovat. Je tam moc nezaplněného času. Ona se s Voyagerem vrátila jako člen nejuzšího velení, což jí automaticky otevíralo dveře. Na běžnou akademii nemělo cenu chodit. Pro lidi jako ona platí v armádě označení mustang coby člen mužstva, který se výkony dostal pomocí kurzů na důstojníka. I kdyby si vzala nějaký čas na objevení lidství, tak do její postavy to moc nezapadá. Ta by se vrátila do flotily a měla dost času na to absolvovat pár přidělení v nižších hodnostech. Vlastně v tomhle směru je její zařazení jako výkonného důstojníka dost nízké. I když v téhle realitě se Federace vlastně neřezala s Paktem ani jí polovinu soustav nevymlátili borgové, takže ani neměla obrovské bojové ztráty což přináší nustnost urychleně budovat nové lodě a povyšovat možný personál.

SeTTi

SeTTi (hodnocení, recenze)

Jakkob

Jenže Kevinova linie je oficiálně odnoží, kdežto PIC se už před uvedením tvářil tak, že funguje v primu. Takže to, že se něco stalo v nových filmech je celkem irelevantní. Navíc by to popřelo celkem dost situací z TNG, DS9 nebo vlastně i Nemesis.

A to, že seriál byl protlačen v éře neukojitelného hladu VOD po obsahu a hlavně toho vlastního nic neznamená. DIS, které dvě řady zaplatil netflix se ukázala jako špatný krok (což potvrzovala změna směru o 180% v každé řadě) a hrozila ztráta licence, takže bylo třeba dalšího seriálu. Ten také neví co v každé řadě vyprávět, takže další pokus. Nakonec jim to přeci jen vyšlo. Stačilo si vzít to jediné dobré z DIS a najmout scínáristy s režiséry, kteří na prvních dvou "dílech" nespolupracovali.

na příspěvěk reagoval Jakkob

SSE

SSE (hodnocení, recenze)

wenca

U Sedmé je nejdivnější, že se tak rychle dostala na hodnost komandéra. Kolik má odslouženo let ve flotile? Jako vypadá to, že pokud vznikne nový Titan seriál, tak jí asi budou chtít instalovat na kapitánské křeslo + možná přiberou nějaké postavy z VOY...

na příspěvěk reagoval SeTTi

wenca

wenca (hodnocení, recenze)

Za mě je jehoživotní role právě postava Picarda. Co se týče Sedmé jak zmiňuje níže Feidias, podle mě její vývoj dává smysl. Na Voyageru byla v podstatě exBorg a byla stále ve službě a musela sloužit jako voják. Po 25 letech skončení její mise u Janewayové, kdy si začala užívat život, poznávat sama sebe a třeba svoji vzdálenější rodinu na Zemi. Začla zjišťovat, že by si ráda zaskotačila s holkama a pak dělala vesmírnou pirátku. To jsou věci, které jeji vývoj myslím solidně vysvětlují. Ona vlastně žila různé životy.. Jako malá holčička, pak horror v collectivu, později zmatený voják co sloužil a v tom hledal smysl života a nějaký řád a poté na volné noze, bez vedení. Prakticky se dostala do dospělosti a začla poznávat svět. Jsem strašně rád, že na ní mysleli tvůrci a vidíme ji už ve třetí řadě nového seriálu. Byla prakticky mojí nejoblíbenější postavou ve Voyageru. Další byl Icheb a jeho smrt mě furt dost vadí...

na příspěvěk reagoval SSE, Jakkob

PKD

PKD (hodnocení, recenze)

A co se tyce Stewarta. Tohlencto nemusel brati. V Loganovi byl u me naposled absolutne zprdele kuuul. Tady ne. Ostatne, musim byti fer pac ja nikdy jeho herecke kreace ala jeho TNG postava nikda moc nemusel. Ale jakmile se objevil pred 23lety! jako Xavier, rekl jsem si jako total trek freak, ty vole, on cekal na tuto roli cely zivot. Ne na trek. Na X-men. A to jest jadro PKD pudla. 👌🤓😉👍Ale, koho to zajima... Haha. 

PKD

PKD (hodnocení, recenze)

Feidias

Frakes je super. U toho jsem mel velmi prijemne prequapko v teto 3.s. Za to Stewart uz by fakt mohl odpocivati. Nikdo neni neznicitelny. 

Feidias

Feidias (hodnocení, recenze)

Picard mi zas tak jiný nepřijde, ale sedmá mi přijde jako úplně jiná postava oproti Voy. Jinak co se týče "kondice" tak mě překvapilo jak dobře si vede Johnatan Frakes. Já to nesleduju. Já vlastně nevím co seriáloví herci dělají po skončení slavného seriálu, ale dost často už je nikde jinde nevidím (to neplatí jen o ST), což nemusí znamenat, že vůbec nehrají, ale z hlediska návratu po letech to asi pro ty lidi úplně jednoduché není.

na příspěvěk reagoval PKD

Související novinky

Sci-fi Můj nepřítel dostane novou verzi

Sci-fi Můj nepřítel dostane novou verzi

17.06.2024

A je to tu zas! Nezastavitelný výrobní pás Hollywoodu brzy přinese další remake kultovní klasiky z osmdesátých let. Nové adaptace by se tentokrát měl dočkat dobrodružný science fiction snímek Můj… (více)

Vision se vrátí ve vlastním seriálu

Vision se vrátí ve vlastním seriálu

25.05.2024

V minulých letech se komiksácké studio Marvel s oznamováním nových projektů trošku urvalo z řetězu. Po vrcholné éře, kdy hlediště kin praskala ve švech pod nápory chtivých diváků, kteří potřebovali… (více)

Čtvrtý Star Trek možná přece jen dorazí

Čtvrtý Star Trek možná přece jen dorazí

28.03.2024

Filmové pokračování rebootované série Star Treku, jež by navázalo na třetí díl Star Trek: Do neznáma, bylo již několikrát oznámeno, aniž by se práce na něm jakkoliv pohnuly. Do absurdna byly tyto… (více)

Nejstahovanější seriály za rok 2020

Nejstahovanější seriály za rok 2020

06.01.2021

Jako každoročně vydává server TorrentFreak analýzu nejstahovanějších seriálů za uplynulých dvanáct měsíců. Po takřka dekádě, kdy tento žebříček se všemi svými nelegálními staženími doslova dominovala… (více)

Reklama

Reklama