Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Danny Smiřický, hlavní hrdina povídek a románů Josefa Škvoreckého (Zbabělci, Prima sezóna), který má autobiografické rysy svého autora, prožívá základní vojenskou službu v letech 1953–54, za časů neblaze proslulého komunistického ministra obrany Alexeje Čepičky. Ve vojenském prostoru Kobylec probíhá výcvik tankistů. Danny v hodnosti rotného přitom s nevšední vynalézavostí bojuje s tupostí bolševických lampasáků. Myšlenky na civil, jídlo, ženy a alkohol mu pomáhají, stejně jako jeho spolubojovníkům, přežít absurdní dobu „služby vlasti"… Filmový přepis Škvoreckého díla natočil režisér Vít Olmer spolu se scenáristou Radkem Johnem. Vojenská komedie vstoupila do dějin české kinematografie jako první soukromě natočený celovečerní film od znárodňovacího dekretu v roce 1945. Čeští filmaři se tak vydali na novou cestu svobodného podnikání. V případě Tankového praporu se to určitě vyplatilo – film viděly v kinech dva miliony diváků. V roce 1991 tak snímek obsadil první příčku v návštěvnosti kin. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

TV spot

Recenze (416)

Gemini 

všechny recenze uživatele

A bude se prcat.... ale ono není moc co, Tankový Prapor je jeden z prvních velkých porevolučních počinů, a chtělo by se říct, že podle toho taky vypadá, ale ruku na srdce, to by nebylo právě fér. Některé scény (a je jich dost) jsou přece už dnes kultovní... S odstupem doby a trochou nadhledu dám 70%. ()

Falko 

všechny recenze uživatele

Strasne dlho som nevidel tuto trpku komediu, tak som si ju chcel zopakovat. Dnes je az smiesne divat sa na zjapajucich majorov uznavajucich Stalina a ZSSR vecne bojujucich o slobodu, ktora aj tak v tom obdobi v 50-tich rokoch nebola, ale aj tak bavil som sa, len na 4 hviezdicky to u mna nie je... 05.12.2009 ______ Lukáš Vaculík - (Danny Smiřický) +++ Roman Skamene - (Major Borovička) +++ Simona Chytrová - (Janinka Pinkasová) +++ Vítězslav Jandák - (Kapitán Matka) +++ Miroslav Donutil - (Nadporučík Růžička) +++ Miroslav Táborský - (Desátník Plíhal) +++ Ivana Velichová - (Lizetka Neumanová) +++ Martina Adamcová - (Četařka Babinčáková) +++ Hudba: Martin Kratochvíl +++ ()

Reklama

Mylouch 

všechny recenze uživatele

Neotřesitelnou pozici sentimentální vzpomínky na vojenskou službu pro muže a pozici uniformovaného sexidolu pro ženy, do té doby obsazenou seriálem Chlapci a chlapi s M.Zounarem :), nahradil L.Vaculík v adaptaci Škvoreckého románu (z roku 1954) podle scénáře R.Johna. R.Skamene s přehledem přehrává M.Donutila a ve vyrovnaném souboru mladíků v uniformách jsem poprvé zaznamenal M.Táborského s jeho vratama vod stodoly. Při melancholické náladě by to s oceněním P.Kalandry a režijních pokusů o vnitřní monology mohlo být blízko 4*. ()

otík 

všechny recenze uživatele

Má méně oblíbená verze filmu Černí baroni. Vždycky jsem si to pletl a jediné, co si z toho pořádně pamatuju, že tam byla strašná buzerace vojáku a krutě komický osud postavy Romana Skamene. I tak ale určitě dobrý český film, který by měl všem mladým mužům připomenout, co to byla armáda a kam to ti naši komunističtí soudruzi s armádou dovedli. ()

topi 

všechny recenze uživatele

Nejlepší film Víta Olmera. Nezapomenutelné hlášky. Vynikající atmosféra. Výborně ladící hudba. Skvělá a dokonalá kamera. Perfektní herecké výkony. Humorný, přesto občas mrazivý film. Spolu s Černými barony nejlepší film o vojenské pakárně v 50. létech minulého století. Jeden z nejlepších porevolučních snímků. ()

Galerie (20)

Zajímavosti (34)

  • Radek John napísal scenár k filmu za neuveriteľných 14 dní. (Raccoon.city)
  • Slavnostní premiéry se zúčastnila i samotná Adina Mandlová, která se čerstvě vrátila z exilu. O premiéře, na kterou ji přišel pozvat sám režisér Vít Olmer, prohlásila, že to byl spíš binec. (krib)
  • Skladba, která zazní při praktické ukázce připravenosti praporu, nese název „The Song of Allied Forces“ – „Píseň spojeneckých armád“. (majky19)

Související novinky

Na Anděla Páně 2 už přišel milion diváků

Na Anděla Páně 2 už přišel milion diváků

12.01.2017

Na prvního Anděla Páně vyrazilo do kin 188 138 diváků, takže Jiří Strach rozhodně nečekal, že jeho pokračování rychle zaútočí na milion. Právě tahle cifra ale padla v šestém týdnu promítání, čímž se… (více)

Reklama

Reklama