Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Danny Smiřický, hlavní hrdina povídek a románů Josefa Škvoreckého (Zbabělci, Prima sezóna), který má autobiografické rysy svého autora, prožívá základní vojenskou službu v letech 1953–54, za časů neblaze proslulého komunistického ministra obrany Alexeje Čepičky. Ve vojenském prostoru Kobylec probíhá výcvik tankistů. Danny v hodnosti rotného přitom s nevšední vynalézavostí bojuje s tupostí bolševických lampasáků. Myšlenky na civil, jídlo, ženy a alkohol mu pomáhají, stejně jako jeho spolubojovníkům, přežít absurdní dobu „služby vlasti"… Filmový přepis Škvoreckého díla natočil režisér Vít Olmer spolu se scenáristou Radkem Johnem. Vojenská komedie vstoupila do dějin české kinematografie jako první soukromě natočený celovečerní film od znárodňovacího dekretu v roce 1945. Čeští filmaři se tak vydali na novou cestu svobodného podnikání. V případě Tankového praporu se to určitě vyplatilo – film viděly v kinech dva miliony diváků. V roce 1991 tak snímek obsadil první příčku v návštěvnosti kin. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

TV spot

Recenze (415)

nash. 

všechny recenze uživatele

Řada vydařených scén, které fungují samy pro sebe, spousta hlášek a herecká elita v rolích velitelského sboru, která se snaží co může a některé výstupy, ač hnané místy na hranici parodie, jsou skutečně výborné (zejména se vyřádil Donutil a Skamene, ale výtečný je také Zounar). Jenže stejně jako kdysi, ani tentokrát mě film nedokázal úplně vtáhnout, příběh samotný mi byl lhostejný a funguje vlastně jen jako spouštěč vzpomínek na vlastní vojnu. Třeba takový major Borovička Romana Skamene jakoby svým vzhledem i chováním jako by z oka vypadl mému veliteli roty. ()

flanker.27 

všechny recenze uživatele

První porevoluční soukromý film. Vzhledem k jeho sporným kvalitám by to bylo to jediné, co by stálo za poznamenání, kdybych neměl pocit, že právě tenhle film natolik předznamenává pád české kinematografie do hlubin tápání a hledání, sexuálně hláškovací výplně, vyrovnávání se s minulostí, špatných hereckých projevů a Miroslava Donutila. ()

Reklama

rakovnik 

všechny recenze uživatele

Nevím proč, ale pletl jsem si Tankový prapor s Černými barony. Takže se mi pak stalo, že když jsem se chtěl bavit a skončil u Tankového praporu, byl jsem zklamaný. Takto bych srovnal tyto dva filmy. Tankový prapor není úplně špatný film, ale humor se dá dělat i bez toho, aby byl sprostý. Rozhodně mi sedí víc humor pana Švandrlíka než pana Škvoreckého. Ale pro několik velmi vtipných scén dávám ***. ()

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Rok 1953 nebyl moc k smíchu. Při měnové reformě byl národ drsně za bílého dne ožebračen o úspory a i když zaklepal bačkorama nejdříve Stalin a pak i Kléma, moc se na nové časy nesvítilo... Kdo byl v té době na vojně, tedy v době napno zuřící Studené války jistí ví své o tom jaká to byla pakárna. Dnes už se možná směje, protože čas to blbé zahlazuje. A podobnou optikou svobodného světa na fil nahlížel i Olmer se svojí grupou. Na Olmera je to film celkem povedený za což vděčí zejména nejednomu herci. Nevadil mi tu snad poprvé Luki Vaculda (tentokráte bez Itala Sagiho), výborný byl Skamene a myslím, že to byla jedna z jeho posledních slušnějších rolí a výkonů na dlouhou dobu... Kdo mi lezl krkem byla neherečka Adamcová, která tehdy byla snad ve všem a která se zde objevuje ve scéně s ,,náměsíčníkem'', který se vzdálil ze služby... Tohle je film a komedie spíše pro chlapy a ještě více pro ty co si zažili ty dva roky u ČSLA, jedno kdy, protože pakárna to byla stále stejná, byť nad ní někdo občas i slzu uroní... Za mně jsou to tři slepé náboje do T34. * * * ()

SeanLSD 

všechny recenze uživatele

Aby som sám pre seba raz navždy rozlíšil, čo je TP a čo sú podobní ČERNÍ BARONI, poznamenávam si, že toto je ten, kde sú tanky a sex. Prvý čs. súkromný film a zvestovateľ kapitalizmu tak už hneď predvádza budúce neduhy komerčnej 90-kovej kinematografie - prehnané hulvátstvo a vulgaritu, primitívny humor, samoúčelnú nahotu kdekoľvek to len trochu ide (vrátane penisov!), príklon k exploatácií nielen žánrových pravidiel a ingrediencií a scenár zbúchaný za pár dní. Olmer ale okrem využitia prvoplánových atrakcií predviedol nielen podnikateľskú pohotovosť, ale aj nejakú tú súdnosť a remeslo....- teda atribúty, ktoré potom v novej dobe z jeho filmov veľmi rýchlo unikali. ()

Galerie (20)

Zajímavosti (34)

  • Na objednávku prišlo 15 tankov zo Slovenska a všetky boli takmer nepojazdné, takže si ich museli svojpomocne opraviť. (Raccoon.city)
  • Režisér Vít Olmer sa počas natáčania zoznámil so svojou manželkou Simonou Chytrovou (Janinka). (Raccoon.city)
  • Nálada Vlastimila Zavřela (Malina) a Vítězslava Jandáka (kapitán Matka) bola dosť bojovná, lebo práve v čase nakrúcania Jandák prebral priateľku kolegovi. (Raccoon.city)

Související novinky

Na Anděla Páně 2 už přišel milion diváků

Na Anděla Páně 2 už přišel milion diváků

12.01.2017

Na prvního Anděla Páně vyrazilo do kin 188 138 diváků, takže Jiří Strach rozhodně nečekal, že jeho pokračování rychle zaútočí na milion. Právě tahle cifra ale padla v šestém týdnu promítání, čímž se… (více)

Reklama

Reklama