Reklama

Reklama

Zapadákov

  • Austrálie Wake in Fright (více)
Trailer 1

Obsahy(1)

Mladý muž, povoláním učitel v jedné Bohem zapomenuté osadě, odjíždí na letní prázdniny do Sydney. Tam však nikdy nedojede, protože se cestou zastaví v jednom hornickém městečku, kde v kartách prohraje za večer všechny své peníze. Začíná se sžívat s místním prostředím a zjišťuje, že mu civilizace určovaná jistými lidmi připomíná peklo. (MVanis)

(více)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (54)

Derek 

všechny recenze uživatele

ak sa vam raz podari skoncit v australskom "outbacku" a zapocujete vetu "NEW TO THE YABBA?" tak utekajte kade lahsie lebo by sa vam kludne mohlo stat ze Australsku pohostinost nezvladnete. Ted Kotcheff s kanadskym odstupom ukazuje ako to bolo v australskej spolocnosti s ich prehnanou laskou k alkoholu a strielaniu klokanov (iba pre silnejsie nervy). depresivnost a bezmocnost ktoru zaziva hlavny hrdina ked sa snazi zbavit svojich novych "kamaratov" (pri com exceluje donald pleasence) je skvela, ale skoda ze sa to casom zacne opakovat a straca to na udernosti... ()

Rogue 

všechny recenze uživatele

Outback obsahuje snad všechny mé oblíbené elementy (testosteronový svět, horko, burani, bezvýchodnost, alkohol, pistole, hazard, násilí), celkově ale zasahuje hlouběji, než bych čekala. Parádní kamera, nepodřizování se divákům (no jo, sedmdesátky), super cast a plakát snů. Jistým způsobem podobné Deliverance či Straw dogs, jistým způsobem úplně jiné. Syrové a pečlivě destruktivní. ()

Reklama

cheyene 

všechny recenze uživatele

Ted Kotcheff natočil rozhodně zajímavý film se zvláštní atmosférou a opět potvrdil, že drsné scény točit umí. Paradoxně ty nejdrsnější (lov klokanů) jsou autentické a o to víc nechutné. Herci se ve svých rolích očividně dobře vyřádili. Děj sám o sobě není nějak košatý, učitel znuděný svou prací vyráží na dovolenou do zapadákova, jehož tamní obyvatelé s ním začnou dělat divy. ()

dr.fish 

všechny recenze uživatele

Tady se nám jedná prostě o klasický "pekelně ostrý výlet", kdy si zajdete do hospody "na jedno" a probudíte se v Singapuru s plnovousem na bradě s mrtvým žralokem v náruči. Na tak starý film se jedná o svěží dílo, které šlape jako hodinky. Ve druhé polovině jsem si byl už jist, že se ten kluk z té bohemzapomenutédíry nikdy nedostane. Prokletý alkohol! 80%......... P.S. Pikantní lov na klokany potěší zejména vegetariánskou sekci csfd... ()

Superpero 

všechny recenze uživatele

Kromě piva mi ještě utkvěla skvělá ústřední melodie, která hraje na začátku a na konci filmu. Film je spíše taková depka. Zahořklej učitel z australského hyperzapadákova prohraje všechny prachy a nemůže se dostat pryč z města, tak parazituje na ostatních. Chlastá, střílí klokany a je znechucenej sám ze sebe. Má to dost ojedinělou atmosféru prachu, potu, piva a svérázných pohostinných buranů, kterou nelze popsat. ()

Galerie (70)

Zajímavosti (8)

  • Predlohy z roku 1961 si všimli anglickí tvorcovia už v roku 1963, vtedy mal snímok produkovať Dirk Bogarde a režírovať Joseph Losey. Nebolo však jednoduché získať finančné prostriedky. Samotné financie sa podarilo zohnať až po predaji práv spoločnostiam NLT Productions a Group W. Réžiou bol poverený Ted Kotcheff a nakrúcať sa začalo v roku 1970. (classic)
  • Režisér Ted Kotcheff neskôr spomínal, ako si herec Chips Rafferty (Jock Crawford) presadil, že bude piť skutočné alkoholické pivo a nie nealkoholickú náhradu ako ostatní herci. Povedal režisérovi, nech sa sústredí na réžiu, a on sa bude sústredí na pitie. Chips vraj vypil niekoľko desiatok litrov piva denne. (classic)
  • Vo filme sa pijú 2 značky piva. West End Bitter je juhoaustrálske pivo a Courage Bitter anglické. Courage Bitter chcel týmto vstúpiť na austrálsky trh, avšak pokus zlyhal. (shimik77)

Související novinky

Jamie Dornan bude turistou v Austrálii

Jamie Dornan bude turistou v Austrálii

28.01.2021

Britský herec Jamie Dornan (Synchronic, Anthropoid) byl obsazen do hlavní role v připravované koprodukční limitované sérii s jednoznačným názvem The Tourist. Natáčení šestidílného seriálového… (více)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno