Reklama

Reklama

Obsahy(1)

V roce 2013 došlo k jednomu z nejhorších únosů poslední doby. Dánský fotoreportér Daniel Rye byl zajat teroristickou organizací Islámský stát a držen jako rukojmí 398 dnů, spolu s několika dalšími rukojmími včetně amerického novináře Jamese Foleyho. Film sleduje Danielův boj o přežití v zajetí, jeho přátelství s Jamesem, i hrůzu, kterou prožívala Danielova rodina v Dánsku, snažící se vyrovnat se strachem, že už nikdy neuvidí svého syna naživu. Klíčovou osobou celé události je vyjednávač Arthur, který sehrál zásadní roli při zajišťování Danielova propuštění. (Film Europe)

(více)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (87)

misterz 

všechny recenze uživatele

Severská dráma opäť raz príjemne prekvapila. A tento námet jej veľmi svedčí. To sa koniec koncov ukázalo napríklad aj v podobnom filme Únos (2012), kde severské spracovanie s prehľadom prevalcovalo americkú verziu Kapitána Alabamy s Tomom Hanksom. Čo sa týka toho chudáka, tak hoci to bolo smutné a hlava mi to neberie, no treba uznať, že si za všetko mohol sám. Človek so zdravým rozumom predsa dobrovoľne nevkročí niekam, kde sa ľudia správajú horšie ako stádo divokých nafetovaných opíc. Aj to je ešte urážka tých opíc. Smutné, že ten John bol vlastne Brit. Silný nadpriemer. 85/100 ()

nascendi 

všechny recenze uživatele

Naozaj nemám rád takéto filmy. Aj keď sú kvalitne nakrútené a zahrané. Vyvolávajú vo mne negatívne pocity voči osobnostnému kriplovi, ktorý vo svojich 23 rokoch nevie čo so životom a považuje za celkom dobrý nápad ísť fotiť hrajúce sa detičky do vojnou zmietanej Sýrie. Potom už iba užasnuto pozoruje, čo sa okolo neho a s ním deje. Pritom netuší do akých neskutočných problémov uvrhol svojich najbližších. Pretože nie je riešením platiť výkupné somálskym pirátom, islamským teroristom alebo ich alternatívam. Jediným riešením je s teroristami nevyjednávať a nechať hlupákov vypiť si pohár horkosti až do dna. Všetko iné je iba podporou terorizmu. Vrátane filmov, ktoré evokujú pochopenie a sympatie pre tých, ktorí si to najmenej zaslúžia. ()

Reklama

Othello 

všechny recenze uživatele

Film podle knihy napsané podle skutečných událostí, které jsou stále aktuální. Natočeno režisérem, který se zrovna s čapkou v ruce šouravým krokem vrátil ze zámoří ještě obalený dehtem a peřím. Hůř rozdané ty karty nemohou být. Zůstává mi utajená ta potřeba sledování velkých příběhů u kterých od začátku víme, že se z toho hrdina dostane, akorát budeme sledovat jak dostává třináct měsíců čočku, to vše okořeněno faktem, že rány zde jsou ještě příliš čerstvé na to, abychom byli schopni nějaké revize či ustoupení od prostého silného příběhu zkoušeného hrdiny. Nejzajímavější jsou pak samosebou pasáže s bývalým vojákem, který dopoledne předává výkupné v poušti u Aleppa, k obědu je v Kodani na schůzce s rodinou pohřešovaného a navečer dojatě jihne na pohřbu v New Hampshire. Zbytek je sice třeba skutečnost, ale filmově zaměnitelná. Život je zlej. Navíc jsem půlku filmu čekal, že to tam ten Scott Adkins nějak rozkope celý a utečou, abych pak zjistil, že tam ani Adkins nehrál. Smutek. ()

Padme_Anakin 

všechny recenze uživatele

Moje počáteční rozpaky a nabízející se otázku - „kdo tohle udělá?“ - Daniel smáznul levou zadní ve strhujícím příběhu o uneseném fotografovi.. K mládí prostě naivita i špatná rozhodnutí patří, tak to bylo a je.. K tomu jsem si v duchu říkala, že platit za hloupost takhle krutě si nezaslouží fakt nikdo.. Soucítila jsem s rodinou, která se propadala do většího a většího zoufalství ve snaze sehnat absurdně vysoké výkupné.. Mýma očima drama jako řemen, mrazí mě z pomyšlení dostat se do rukou téhle divé zvěře.. ()

Lachtaan 

všechny recenze uživatele

Pokud člověk cestuje do země nikoho, musí počítat s tím, že se tam s ním bude jako s nikým zacházet. Byl jsem ještě na základce, když vypukla syrská válka, o politiku Blízkého východu se ještě moc nezajímal a proto netuším, jaké poměry v této prokleté oblasti kdysi panovaly. Vzestup ISIS ale ze součásti kolébky lidské civilizace udělal doslova peklo na Zemi a jen při záběrech na padlá města mi běhal mráz po zádech. Ještě silnější příběh než ten Daniela Reye, je ten, který vypovídá o tom, jak nízká gramotnost v chudém regionu může způsobit válku, z níž se minimálně Sýrie další desítky let bohužel nevyprostí. ()

Galerie (35)

Zajímavosti (8)

  • „Co mě na tom celém příběhu nejvíce fascinovalo, bylo to, jak oba – Daniel i James – necítili vůbec žádnou zášť vůči svým věznitelům“, říká režisér Oplev. „To bylo hlavním motivem, který jsem chtěl ve filmu zdůraznit. Nenávist je dnes příliš všudypřítomná.“ (MatyM)
  • Role záporáka, Mohammeda Enwaziho, tzv. „Johna“ z „džihádistických Beatles,“ jak jeho čtveřici islamistů s anglickými přízvuky přezdívala média, připadla britskému herci s egyptskými kořeny Amiru El-Masrymu. Mezi hercovi přáteli se našli osobní známí Enwaziho, jejichž vyprávění mělo vliv na rodící se koncepci role. „Neměl jsem zájem hrát teroristu. Chtěl jsem hrát někoho, kdo si myslí, že je v daném příběhu hrdinou a žádal jsem, aby to ve scénáři bylo zcela zjevné,“ uvedl herec. (MatyM)
  • Scénář filmu vychází z knihy novinářky Puk Damsgård, jež zachycuje Danielův příběh v zajetí. „Slyšel jsem rozhovor s Puk a vycítil, o jak silný příběh víry a naděje se jedná, protože jím hrdinové prochází absolutně bez nenávisti,“ dovává Anders W. Berthelsen, který ve filmu ztvárnil roli vyjednavače Artura a podílel se i na režii. (MatyM)

Související novinky

SCANDI 2020 se blíží

SCANDI 2020 se blíží

04.01.2020

Šestý ročník Scandi nabízí to nejlepší ze současné severské kinematografie napříč žánry – od temného noiru přes melancholické drama až po provokativní dokument. Úspěšná právnička zamilovaná do… (více)

Reklama

Reklama