Reklama

Reklama

Přednosta

  • Česko Station Agent (festivalový název) (více)
Trailer

Obsahy(1)

Povolání z titulu filmu odkazuje k ranému období americké železnice a kdysi patřilo přednostovi stanice a výpravčímu v jedné osobě, jenž zároveň provozoval v téže budově i obchod či holičství. Třicátník Fin McBride (Peter Dinklage) je samotář a nade vše miluje vlaky. Kdysi dávno se dobrovolně izoloval od okolí, které, zdá se, zajímá pouze jeho trpasličí vzrůst. Ovšem jen do okamžiku, kdy Finovi zcela změní život nečekané dědictví v podobě mechem obrostlé budovy léta nepoužívané železniční zastávky na newjerseyském venkově. Finův svět osamělých procházek a čekání na projíždějící vlaky, tak vzdálený povaze titulního zaměstnání, „naruší“ hned dva noví lidé, upovídaný majitel pojízdné kavárny Joe (Bobby Cannavale) a roztržitá malířka Olivie (Patricia Clarksonová). O tom, že „samota je snesitelnější, když jsou na ni tři“, vypráví se suchým humorem a neokázalou citlivostí jeden z divácky nejúspěšnějších nezávislých snímků roku 2003. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (282)

Kimon 

všechny recenze uživatele

Scénář tohoto filmu nemá špatnou myšlenku, jen jsem postrádal v tomto snímku jakýsi náboj, něco jako se říká u vína "jiskru". Ten děj plynul pomalu a líně, jako řeka vlévající se do moře ve své deltě. Samota, břímě těžkého života a odloučení od společnosti, to všechno jsou jistě věci zasahující hluboko do duše každého a ovlivňují jeho chování ke svému okolí. Ten film to krásně divákovi podává "na zlatém podnosu". Jistě tedy nemůžeme čekat, že bude plný elánu a chuti do života. Ale ta jiskřička v barvě tohoto "vína", alespoň v podobě něčeho malého, optimistického mi tam chyběla. I když, pravda, závěr nakonec nezanechá diváka až v tak špatné duševní náladě. ()

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Pokud bych měl vybrat nějaký malý nenápadný snímek, který by měl být typickým zástupcem nezávislého filmu a být v ostrém protikladu k vysokorozpočtovým blockbusterům, neváhal bych ani na okamžik a sáhl bych po tomhle kousku. Pomalý snímek se vyznačuje podmanivou atmosférou zapadlé končiny, kde dávají lišky dobrou noc a nepočetní obyvatelé nemají kam spěchat. Na starém opuštěném nádraží se sejdou tři osamělí, dosti rozdílní lidé a divák může sledovat, jak vzniká přátelství. Pozitivně laděný film, který se nesnaží nic zásadního řešit, ale který spolehlivě zvedne náladu. Zatím nejvýraznější role Petera Dinklage v roli samotářského trpaslíka se zájmem o mašinky. Celkový dojem: 85 %. ()

Reklama

jhrasko 

všechny recenze uživatele

Pre mňa jeden z najkrajších filmov o každodennom živote. O nenápadnom, často skrytom, až neviditeľnom v našom existovaní. O tom, čo hľadáme, po čom túžime a čo každého priemerne citlivého "human being" v živote obohacuje. FRIENDShip. Zdanlivo nedbalo sa odvíjajúci príbeh Fina, Olivie a Joeho stojí vďaka perfektnému scenáru a geniálnym hercom pevne na zemi, skvele strieda vážne a komické polohy a vo mne každým ďalším pozretím vykúzli pocit dokonalého uspokojenia. Pan McCarthy je borec. Ako herca som ho v žiadnom filme neidentifikoval, ako režiséra ho (po dvoch filmoch) milujem! Prototyp pomenovania "nezávislý" = JEDINEČNÝ. A navyše výnimočný i tým, ako mi záleží, aby komentár k nemu stál za to..(prepísané dňa 10/08/09).. ()

d-fens 

všechny recenze uživatele

"Loneliness is much better when you have got someone to share it with" ... úplne jasne vystihnuté (tagline je z imdb) ... pri takýchto zážitkoch má človek pocit, že na výborný film stačí skvelý kasting (a že tu bol echt skvelý!) a jeden trošku inteligentnejší scenárista.... ostatné sa už potom vezie samo "jako po kolejích" :) ako tu už napísal jeden užívateľ (dreamflyer), s touto štvoricou (ale skôr päticou - bez tej malej černošky by to nebolo ono:) postáv by som dokázal stráviť oveľa viac, ako len tých 88 min. (pozor, to nie je kritika k dĺžke filmu)... proste, cítil som sa s nimi a na tom mieste veľmi, veľmi dobre... napriek ich trápeniam... a nedá mi nespomenúť, Michelle Williams bola neuveriteľne roztomilá ♥ :) .... 85-90% ()

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Přednosta stanice v dřívějších dobách nezajišťoval jen vypravování vlaků. Staral se o evidenci jejich průjezdů, poštu jež přivážely a odvážely, peníze... Byl spojkou mezi místním světem a světem dálek provoněným uhelným kouřem dálkových expresů, které dříve brázdili Ameriku od oceánu k oceánu... Tahle role byl doslova psaná na míru .-) Peteru Dinklagemu, který coby liliput proslul již v celé řadě filmů - zejména komedií (vzpomeňme skvělou britskou záležitost Horší než smrt). Když jsem po zhlédnutí filmu přemýšlel čím mně vlastně okouzlil, usoudil jsem, že to bylo jeho obyčejností. Ano tenhle film je o obyčejných lidech, je napěchovaný obyčejnou člověčinou a snad právě proto je tak okouzlující a neobyčejný... Nevím jestli v tom byl záměr, ale ta ústřední trojka byla dokonalá... Liliput Fin, kterého okolnosti zanesou na starou opuštěnou železniční stanici v Newfounlandu, dvoumetrový upovídaný Kubánec Joe z rychlého občerstvení či smutná Olivie... Postavy jak z románu Jonhna Steinbecka.. :-). Někdy prostě film o normálních lidech sedne. Vyloženě komediální film není, spíš hřeje u srdce, ale i tak se párkrát zasmějete:-) . Za mně je to za 4 kousky sušeného hovězího. * * * * ()

Galerie (14)

Zajímavosti (10)

  • Kniha, kterou Joe čte, je Na západní frontě klid od Remarqua. (Kulmon)
  • Thomas McCarthy psal tři hlavní role rovnou pro herce, kteří je nakonec hráli. (Kulmon)
  • Všechny výtvarné práce, které jsou v Oliviině domě byly namalovány a poskytnuty herečkou Jessalyn Gilsig, přítelkyní režiséra McCartyho (Kulmon)

Reklama

Reklama