Reklama

Reklama

Létat jako pták

Trailer 2

VOD (1)

Obsahy(1)

Dva přátelé (Nicolas Cage a Matthew Modine) se vrací z války ve Vietnamu, z níž si oba nesou své šrámy. Jeden utrpěl fyzická zranění, druhý má duševní trauma. Žije v představě, že se proměnil v ptáka - tvora, který ho odjakživa fascinoval. Vystoupejte do nových výšin v tomto strhujícím a podmanivém filmu, v jehož hlavních rolích se představí Matthew Modine a Nicolas Cage. Pírko (Matthew Modine), veterán z války ve Vietnamu, sedí téměř v katatonickém stavu na uzavřeném oddělení psychiatrické léčebny. Přivedla ho sem představa, že je jedním z opeřenců, o kterých už jako malý chlapec snil. Jeho psychiatr se rozhodne povolat na pomoc Pírkova nejlepšího přítele z dětství Ala Columbata (Cage). Al, který si z války přinesl své vlastní šrámy, se zoufale snaží přivést kamaráda zpátky do reality. Odpověď možná spočívá hluboko v jejich dětství, kdy si podivín Pírko poprvé navlékl křídla a lehkovážný Al mu pomohl vzlétnout. Film Křídla je příběhem o věrném přátelství. Zčásti komedie, zčásti drama. Zčásti něco, s čím jste se ještě nikdy nesetkali. Připravte se na vskutku povznášející zážitek. (HBO Europe)

(více)

Videa (2)

Trailer 2

Recenze (94)

igi B. 

všechny recenze uživatele

Krásný smutný film s mírně optimistickým vyzněním... Depresivně lidské. Vynikající dílo. Skvělí herci, i ten Nicolas Cage ještě není celebřitní hvězda, hrající ve kdejaké pitomosti... Krásný emotivní soundtrack Petera Gabriela (nikoli tedy George Michaela - viz. komentář Simike). Doporučuji mimo film ku poslechu v houpacím křesle a se zavřenýma očima... Budete létat... ()

castor 

všechny recenze uživatele

Jeden z filmových restů, který jsem měl. Dva kamarádi, jeden lehkovážný a impulsivní, druhý introvertní a krapet zvláštní, kterým do života krutě zasáhla válka. Vyrůstali v chudém filadelfském předměstí, vymýšleli hlouposti a jeden respektoval fascinaci toho druhého světem opeřenců. Plní „zážitků“ z vietnamské války se potkávají na oddělení psychiatrické léčebny: jeden se zraněním obličeje tam navštěvuje druhého, zásadněji zraněného – na duši. Odmítá jíst, nekomunikuje a propadá do představ, že sám je ptákem. Setkání by nakonec mohla být terapií pro oba. Cesta ven, respektive zpátky do reality ovšem rozhodně nebude snadná. Kousek osvědčeného a žánrově i tematicky univerzálního Alana Parkera patří k dílům, která se vracejí k traumatům, jež zaoceánské společnosti způsobila nechvalně proslulá účast ve vietnamské válce. Drama o síle přátelství stojí na bedrech hereckého dua Nicolas Cage a Matthew Modine, kteří jsou velmi dobří. Stejně jako Parkerovo vizuální cítění. ()

Reklama

Faye 

všechny recenze uživatele

„Nebudeš létat stejně jako já. Nemůžeš létat, protože tomu nevěříš.“ V mládí dva nerozluční kamarádi se spoustou tragikomických zážitků (vždyť jeden z nich je tak trochu podivín, tak trochu snílek). V dospělosti dva přátelé, oba těžce poznamenaní válkou ve Vietnamu. Jeden z nich, uzavřený ve svém vlastním světě, za zavřenými dveřmi psychiatrické kliniky leží odevzdaně na podlaze..„Když spím, dává mi to sílu. Nabírám sílu k letu.“ A ten druhý trpělivě vypráví a vzpomíná, vždyť Birdy je víc než přítel „je součástí mého zatraceného života!“. Nádherně natočený film o přátelství, bolestech a snech.„Je čas začít mávat křídly.“ ()

Arkanoid 

všechny recenze uživatele

Cageovi obväzy pristanú a Modine nemusí vyriecť ani slovo. Úlohy im sadli, aj keď obaja by vedeli vydať zo seba viac, no možno ešte nie v tomto veku. Pozitívny príbeh o priateľstve s extatickými scénami lietania človeka v podaní Alana Parkera, Matthewa Modina a Nicolasa Cagea pohladí dušu. Scény lietania po hodine a pol nasnímané dynamickou kamerou sú najlepšie natočené zábery filmu a škoda, že takto nie je natočená aspoň polovica filmu. Birdyho disociatívna porucha je zaujímavá, ale Parker sa zdá byť príliš normálny, berie to len ako drámu, a vy rozmýšľate, aký kult mohol byť tento film, keby sa dostal do rúk Hitchcocka s jeho temnotou alebo Cronenberga s jeho úchylnosťou. ()

DEXTER099 

všechny recenze uživatele

Film o přátelství dvou kamarádu,kteří jsou na první pohled odlišní ,ale v jádru je to naopak.Film o traumatu z války ať je jakákoliv a kdekoliv.Film o lidech a pro lidi ,kteří se v kůži člověka necítí zrovna svoji a cítí,že by měli být kupříkladu ptáky...cítím to stejně a nejen za to,ale i za dobré výkony herců dávám 85 % a pět hvězd. ()

Galerie (30)

Zajímavosti (9)

  • V novele, které film inspirovala, sloužili vojáci ve 2. světové válce, to bylo ale pro účely filmu změněno na Vietnam. (CliffLee)
  • Matthew Modine se ucházel o roli Ala, ale Alan Parker ho raději obsadil do role Birdyho. (CliffLee)
  • Birdyho pravé jméno nebylo nikdy odhaleno (také nebylo nikdy odhaleno v původní novele). (CliffLee)

Související novinky

Zemřel režisér Alan Parker

Zemřel režisér Alan Parker

31.07.2020

Po dlouhé nemoci dnes ve věku 76 let zemřel věhlasný britský režisér, scenárista a producent Alan Parker. Smutnou zprávu potvrdil Britský filmový institut. Parker začínal v 70. letech jako tvůrce… (více)

Reklama

Reklama