Reklama

Reklama

Jarmark marnosti

  • Velká Británie Vanity Fair (více)
Trailer

VOD (1)

Obsahy(1)

Becky Sharpová je dcera chudého malíře a sní o bohaté budoucnosti. Má všechno, co ji předurčuje ke šťastnému životu a úspěchu ve společnosti: mládí, krásu, atraktivitu, inteligenci, vtip i dostatečnou dávku drzosti. Chybí jí jen jedno - dobrý původ. Jenomže v Anglii počátku 19. století na něm záleží nejvíc. Becky se nechává najmout jako guvernantka do rodiny poněkud výstředního sira Pitta Crawleyho. Tam se seznámí s jeho mladším synem Rawdonem a spřátelí se s panovačnou tetou Mathildou. Po nějaké době si Rawdona tajně vezme. Ze začátku jsou plni optimismu, a ačkoliv je Rawdon vyděděn, žijí si na velmi vysoké úrovni. Její protiváhou je Amélie Sedleyová, pasivní a sentimentální dívka ze zámožné rodiny. Obě jsou ochotné udělat vše proto, aby se staly součástí nejvyšší společenské elity. (TV Nova)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (139)

Reiniš 

všechny recenze uživatele

Mira Nair natočila velmi výpravný, exotický a energický pohled do života smetánky osmnáctého století.Ze začátku tu máme dobré tempo, sympatickou hrdinku a jemný humor.Jenže s přibývající pasáží se tempo drolí, děj se zaměřuje na dalších dvacet postav a ona humorná nadsázka je pryč.I tak ale "Jarmark" nabízí stravitelnou podívanou, hlavně v rámci žánru. ()

kaylin 

všechny recenze uživatele

Trend převáděný literární klasiky do filmové podoby je poměrně tradiční, v posledních letech opět nabývá na významu, ale co se o rok později podařilo snímku "Pýcha a předsudek", tomu se "Jarmark marnosti" tak úplně nepřiblížil. Dobové zachycení dobré, ale příběh zase není z těch, které by člověka naprosto vtáhly. Nemám rád Reese a tady mě nijak nepřesvědčila, že by byla jakkoli výjimečnou herečkou. V dohledné době se chystám podruhé na "Barryho Lyndona", také adaptaci Thackerayho a vím, že z ní budu mít lepší pocity, i když se jedná o snímek o hodinu delší. ()

Reklama

Deimos 

všechny recenze uživatele

DVD/// Obsazení 7/10 Děj 5/10 Hudba 8/10 Efekty 10/10/// +dokonalá výprava, Reese Witherspoon v hlavní roli je kouzelná, zajímavá sonda do společnosti tehdejší doby, čas ubíhá velmi rychle, hudba, dabing -zmatenost v ději a v postavách, čas není nijak ucelen/// Tak nějak nevím co napsat. Je to velmi pěkné, od Reese dobře zahrané a navíc se mi líbila její postava (charakterem i vzhledem), takže jsem jí celkem fandil. Jen škoda slabšího (skoro žádného) příběhu, dost jsem se v ději ztrácel. Je však pozoruhodné jaký dějový úsek se ve filmu odehrál (snad 40 let) a především jak je to podáno (je válka, je mír, narodil se jí syn, syn chodí, syn dospívá)-prostě fofr. V tomto směru je škoda, že to není lépe ucelené. S postavami je to stejné, jsou si podobné a je jich moc. Ale abych to nějak uzavřel. U filmu jsem se nenudil, hlavně díky příjemné hudbě, nádherné výpravě a několika zajímavým scénám./// Celkem 70%/// ()

Sarpele 

všechny recenze uživatele

Zhruba do první poloviny má film spád, vtip, rytmus. Bohužel se s přibývajícími minutami stává rozvleklejší, útržkovitější a méně přehledný. Jakoby se najednou lekla, jak málo času zbývá do konce filmu a co všechno jí ještě zbývá natočit ;) Režisérčin indický původ se odráží jak ve vizuální, tak v hudební stránce filmu (obojí výborné), filmem prolínají indické motivy, stejně jako prolínaly britskou společností 18. a 19. století. Herci jsou, i ve vedlejších rolí, dobře obsazení a podávají adekvátní výkony. Jarmark marnosti je příjemnou podívanou, která ovšem žánru nic nového nepřináší, ani není jeho dokonalým reprezentantem. ()

Exkvizitor 

všechny recenze uživatele

Jedno z nejlepších kostýmních historických dramat, které jsem viděl. Původně jsem očekával, že to bude další úmorně nudná záležitost á la Barry Lyndon. Opak je však pravdou. Tento film (mimochodem tématem Barrymu dosti podobný - aby taky ne, když autorem předlohy je tentýž autor) hýří humorem, ironickým nadhledem a životem. Představitelka hlavní hrdinky je šťabajzna, jejíž přítomnost na plátně ještě více zkrášluje nádherné kameramanovy expozice. V příběhu nechybí romantika, tragické motivy, ani hluboké myšlenky, a scénář je mistrný, pravděpodobně i díky výše naznačené, kvalitní literární inspiraci. Já si snad toho starouše Thackareyho budu muset přečíst. Už i proto, že - a to by se dalo vzít jako výtka (ale byla by to podpásovka) - je film zabydlen neuvěřitlným množstvím postav, v jejichž vzájemných vztazích se člověk občas ztrácí. Paní režisérko, jen tak dál! - A ještě citát na závěr: "Je výhodou narodit se ve vyšší společenské vrstvě. Alespoň hned zjistíte, jak moc je to pimprlové divadýlko ve skutečnosti laciné." ()

Galerie (34)

Zajímavosti (18)

  • Becky dostane darem papouška Ara ararauna, údajně proto, že pochází z Indie. Arové ale žijí pouze v Jižní Americe. (Helena.Parou)
  • Režisérku spojuje s autorem předlohy dětství strávené v Indii, ona se tam narodila a Angličan Thackeray strávil první roky svého života v Kalkatě. (imro)
  • Reese Witherspoon byla po dobu celého natáčení těhotná. (zajda404)

Reklama

Reklama