Reklama

Reklama

Život Davida Galea

  • USA The Life of David Gale (více)
Trailer

Obsahy(1)

David Gale (Kevin Spacey), muž pevných morálních zásad, sleduje všechna soudní rozhodnutí, ve kterých padne trest smrti. Je zásadně proti. Podivnou souhrou okolností je ale sám odsouzen za znásilnění a vraždu a v cele smrti čeká na popravu. Díky exkluzivnímu rozhovoru s reportérkou (Kate Winslet), tři dny před termínem, zveřejní svůj příběh a honba za pravdou začíná... (Bontonfilm)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (459)

eraserhead666 

všechny recenze uživatele

"S tím bych souhlasil, to jsem řekl kdy?" "To řekl Hitler!" Čím víckrát ten film vidím, tím víc se stává mou srdcovou záležitostí a to jak zpracováním, tak i obsahem. Ano, průběh a zápletka jsou možná trochu překombinované a v daném časovém a zpracovaném rozsahu ne zcela uvěřitelné (např. zde není vůbec zmíněn případný motiv Galea k jeho činu, za nějž byl odsouzen - to se přece u soudu řeší taky, ne? - a tato absence může celej příběh házet trošku do nerealistična). I přesto, vynikající práce ukazující, že i ve světě DNA testů není problém vytvořit "falešné" důkazy a odsoudit nevinného člověka, a taky sílu médií ovlivňovat a vytvářet veřejné mínění ("V televizi říkali, že znásilnil a zabil ženu, tak by ho měli popravit!"). A ano, možná to je jen účelová agitka, ale jsem za ní rád. ()

Galadriel 

všechny recenze uživatele

Filmy točící se kolem problematiky trestu smrti mívají velký potenciál. Jsou totiž samy o sobě neuvěřitelně silné, zvlášť když je divák jeho odpůrcem (jako třeba já). "Život Davida Galea" využil naléhavosti tématu do posledního ždibečku, ale v podstatě v příběhu nepřináší nic moc nového. Napínavý závod s časem je naznačen hned v úvodu (je na co se těšit) a než se k němu dostaneme, seznámíme se s Galeovou minulostí i současností prostřednictvím investigativní novnářky... Je to dobré, ale to, co dělá z tohohle moralizujícího thrilleru velmi nadprůměrný film je jednak skvělá režie Alana Parkera (ten pán mě zajímá čím dál víc) a samozřejmě výborné herecké výkony (Kevin Spacey a Kate Winslet jsou bez debat, ale skvělá je i Laura Linney). Navíc Parker opět předvádí svůj úžasný cit pro rytmus, vizuální dokonalost a hudbu - kombinace zajímavé kamery, velmi dynamického střihu (ne zběsilého, ale opravdu trefně dynamického, oči z toho opravdu nebolí) a velmi dobře sedící hudby nejen od Alexe a Jaka Parkerových. Výsledek je velmi působivý a ani teď vlastně nevím, proč nedávám 5*, možná proto, že spíš než o "debatu" o trestu smrti jde "jen" o velmi dobře natočené napínavé drama. Třeba hodnocení změním, až dostanu chuť pustit si tenhle film znova... ()

Reklama

B!shop 

všechny recenze uživatele

Tenhle film se mi libil daleko vic nez Mrtvy muz prichazi. Zacatek sice vypadal klasicky, zase zachranovani na posledni chvily a rozhovory ve vezeni, jenze za chvily zacal Spacey vypravet svuj pribeh a film se pekne rozjel. Sice to bylo obcas krapet prehnany s tim odporem proti trestu smrti, nektery ty kecy o tom tam bejt nemuseli, ale jinak film perfektne zaujme. A konec, ackoliv jsem ho cekal, je fakt hodne silnej. K tomu tu mame solidni kameru a perfektni Winslet a Spaceyho, takze to da hezky 4*. ()

nascendi 

všechny recenze uživatele

Zaujímavý film so strhujúcim rytmom, dobrou hudbou, výborne zahraný. Aj keď som zástancom trestu smrti, neprekážala mi agitácia za jeho zrušenie, ani niektoré nelogickosti scenára. Skôr mi prekážajú komentátori, ktorí síce nemajú jasno v používaní i a y, ale už v polovici filmu predvídajú, ako skončí a majú nutkavú potrebu sa s touto ich jasnozrivosťou všetkým pochváliť. Zvláštne na mňa zapôsobila Bielikova snímka muža s odhalenou hruďou zo Šafárikovho námestia v Bratislave v auguste 1968 medzi snímkami odsúdencov na smrť. ()

sharky 

všechny recenze uživatele

Výborné formou nehollywoodské drama, s chytrým nápadem i pointou balancující na hranici thrilleru a detektivky. Jedinym problémem je pro mě kevin spacy, ne že by hral špatně, právě naopak, ale díky obvyklým podezřelým a sedm pro mě už navždy zůstane ďábelským zločincem a od začátku jsme ho pedezíral, že vyjde najevo, že vyvraždil celý město, vězení a chystá se zabít i nebohou Kate a přitom je to všechno úplně o něčem jiném... ()

Galerie (103)

Zajímavosti (9)

  • V roce 2003 byl snímek nominován na Zlatého medvěda v Berlíně, avšak ocenění nezískal. (Terva)
  • Režisér filmu Alan Parker si zahrál malou roli jednoho z hostů na večírku na začátku filmu. Můžeme ho vidět, jak si bere ze stolu jídlo. (ČSFD)

Související novinky

Zemřel režisér Alan Parker

Zemřel režisér Alan Parker

31.07.2020

Po dlouhé nemoci dnes ve věku 76 let zemřel věhlasný britský režisér, scenárista a producent Alan Parker. Smutnou zprávu potvrdil Britský filmový institut. Parker začínal v 70. letech jako tvůrce… (více)

Reklama

Reklama