Reklama

Reklama

Život Davida Galea

  • USA The Life of David Gale (více)
Trailer

Obsahy(1)

David Gale (Kevin Spacey), muž pevných morálních zásad, sleduje všechna soudní rozhodnutí, ve kterých padne trest smrti. Je zásadně proti. Podivnou souhrou okolností je ale sám odsouzen za znásilnění a vraždu a v cele smrti čeká na popravu. Díky exkluzivnímu rozhovoru s reportérkou (Kate Winslet), tři dny před termínem, zveřejní svůj příběh a honba za pravdou začíná... (Bontonfilm)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (459)

Krouťák 

všechny recenze uživatele

Zdá se, že tento týden jsem měl opravdu štěstí na kvalitní thrillery ... Říkám thrillery, ovšem Život Davida Galea se v závěru mění v solidní drama... Příběh někoho, kdo je ochotný za svou věc a své přesvědčení položit život mě vždycky osloví... Sympatický Kevin Spacey i krásná Kate Winslet ve svých rolích zazářili a já si tohle promítání opravdu užíval... 90%. ()

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

"Nenávidím zabíjení a můj úřad zabíjí, aby tomu zabránil." K trestu smrti mám poněkud rozpolcenej vztah. Spíš jsem proti, ale v případě jasně prokázanejch úmyslnejch vražd, nejlépe s hromadou důkazů, pachatelovým přiznáním a nahrávkou ze tří kamer, bych byl pro. Jinak ovšem nejsem ochoten fanaticky bojovat za žádnou myšlenku a nic z toho, co udělal David Gale, bych neudělal. Vlastně udělal. Neodmítl bych pozvání do ex-studentky Berlin. Jsem jen chlap a tohle se prostě nedá odmítnout. A co se týká dramatu, tak bylo docela výživný, zajímavý a přineslo mi pár zajímavejch postřehů ze života. Třeba o tom, že skutečně šťastni jsme jen tehdy, když sníme o budoucím štěstí a proto musí být naše sny nesplnitelný. Tady je moje životní chyba. Já si sny zásadně plním, takže si šlapu po štěstí. To je krutý. ()

Reklama

Galadriel 

všechny recenze uživatele

Filmy točící se kolem problematiky trestu smrti mívají velký potenciál. Jsou totiž samy o sobě neuvěřitelně silné, zvlášť když je divák jeho odpůrcem (jako třeba já). "Život Davida Galea" využil naléhavosti tématu do posledního ždibečku, ale v podstatě v příběhu nepřináší nic moc nového. Napínavý závod s časem je naznačen hned v úvodu (je na co se těšit) a než se k němu dostaneme, seznámíme se s Galeovou minulostí i současností prostřednictvím investigativní novnářky... Je to dobré, ale to, co dělá z tohohle moralizujícího thrilleru velmi nadprůměrný film je jednak skvělá režie Alana Parkera (ten pán mě zajímá čím dál víc) a samozřejmě výborné herecké výkony (Kevin Spacey a Kate Winslet jsou bez debat, ale skvělá je i Laura Linney). Navíc Parker opět předvádí svůj úžasný cit pro rytmus, vizuální dokonalost a hudbu - kombinace zajímavé kamery, velmi dynamického střihu (ne zběsilého, ale opravdu trefně dynamického, oči z toho opravdu nebolí) a velmi dobře sedící hudby nejen od Alexe a Jaka Parkerových. Výsledek je velmi působivý a ani teď vlastně nevím, proč nedávám 5*, možná proto, že spíš než o "debatu" o trestu smrti jde "jen" o velmi dobře natočené napínavé drama. Třeba hodnocení změním, až dostanu chuť pustit si tenhle film znova... ()

Happens 

všechny recenze uživatele

Duchaplný snímek, který odtáhne divákovu pozornost do míst oběti, ukazuje jí tam chronologicky zpětně přehrávané divadélko pravdy, aby na konci udělal velké voila a smetl jakoukoliv rádoby investigativní žurnalistiku se stolu. Spacey opět ukazuje, co umí zahrát. Je na co koukat. Film má dobrý scénář, má to šmrnc. ()

sharky 

všechny recenze uživatele

Výborné formou nehollywoodské drama, s chytrým nápadem i pointou balancující na hranici thrilleru a detektivky. Jedinym problémem je pro mě kevin spacy, ne že by hral špatně, právě naopak, ale díky obvyklým podezřelým a sedm pro mě už navždy zůstane ďábelským zločincem a od začátku jsme ho pedezíral, že vyjde najevo, že vyvraždil celý město, vězení a chystá se zabít i nebohou Kate a přitom je to všechno úplně o něčem jiném... ()

Galerie (103)

Zajímavosti (9)

  • Scéna, kdy Kevin Spacey jde opilý po ulici a oslovuje kolemjdoucí, byla zčásti improvizace. Režisér později uvedl, že většina lidí kolem nepatřila ke komparsu. (ČSFD)
  • V roce 2003 byl snímek nominován na Zlatého medvěda v Berlíně, avšak ocenění nezískal. (Terva)

Související novinky

Zemřel režisér Alan Parker

Zemřel režisér Alan Parker

31.07.2020

Po dlouhé nemoci dnes ve věku 76 let zemřel věhlasný britský režisér, scenárista a producent Alan Parker. Smutnou zprávu potvrdil Britský filmový institut. Parker začínal v 70. letech jako tvůrce… (více)

Reklama

Reklama