Reklama

Reklama

Třicet případů majora Zemana

(seriál)
  • Československo Tridsať prípadov majora Zemana (více)
Československo, (1974–1979), 36 h 26 min (Minutáž: 52–91 min)

Předloha:

Oldřich Železný (povídka)

Hrají:

Vladimír Brabec, Rudolf Jelínek, Miloš Willig, František Němec, Ladislav Mrkvička, Vladimír Ráž, Josef Větrovec, Emil Horváth ml., Renáta Doleželová (více)
(další profese)

Série(3) / Epizody(30)

Seriál detektívnych príbehov zo života českej spoločnosti. V časoch pre mnohých pamätníkov dávnej, ale tiež i nie až tak veľmi vzdialenej minulosti, mal zločin mnoho podôb, no len jedného spoločného nepriateľa... Legendárneho českého kriminalistu Jana Zemana (Vladimír Brabec) – výnimočného muža, ktorý sa vďaka obdivuhodnej húževnatosti a vytrvalosti vypracoval v podstate z nuly až na majora Zboru národnej bezpečnosti (ZNB). (TV Dajto)

(více)

Recenze (883)

Tosim odpad!

všechny recenze uživatele

Na komentáři jednoho z uživatelů (doufám, že to nebude brát jako urážku, protože to tak opravdu nemyslím) se dá pěkně vidět rozporuplnost a hlavně nesmyslnost vysokého hodnocení tohoto braku, který šlape po cti mučených a zavražděných lidí. Jak jinak si vysvětlit to, že někdo může považovat Zemana za geniální seriál, a u jiného, taktéž normalizačního, ale komediálního a velice odlehčeného, si stěžuje na nějakou nerealističnost? Pro mě naprosto nepochopitelné a věřím, že stejně nepochopitelné to bude pro každého, kdo se umí hlouběji zamyslet. The End. ()

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

"Já Ti vraha najdu. Jde jenom o to, aby vy jste našli toho, koho bolí hlava a kdo touží po tomhle aspirinu." Honza Zeman statečně hájil mé právo být pohodlně zaměstnán a nemuset dřít pro zisk imperialistického jednotlivce. Vydržel to až do důchodu, ale pak už nenašel nástupce. Doba se změnila a jelikož dějiny píší vítězové, tak "pravdivý" seriál se po roce 1989 stal lživým. Nový vítěz zkrátka určil novou pravdu. Mne však žádné tendenční pravdy nezajímají a dívám se na Zemana jako na poměrně přesnej odraz doby, ve který jsem žil a kdykoli náhodně zaslechnu známou znělku, tak v tom Honzu nenechávám samotnýho s těma imperialistickejma zmetkama. ()

Reklama

Radek99 odpad!

všechny recenze uživatele

Už Vladimír Iljič Lenin správně odhadl prognózu mediálního věku, když prohlásil, že film je nejdůležitější umění. Pochopily to nejen všechny diktátorské režimy, ale i mocní dnešního globálně spravovaného světa. Dejte lidem zábavu, pokud možno plebejskou, primitivní a lidovou, aby si lidé postupně sami utlumovali své mentální aktivity a odnaučili se myslet. Proto byl jak čas Protektorátu, tak i 50., 70, i 80. let minulého století, časem estrád, bezduchých filmových komedií a později stejně bezduché televizní zábavy. (Nejinak je tomu ale v komerční éře nejen filmového průmyslu dnes, málo se ptát a hodně kupovat, to nás učí komerční české (samozřejmě i světové) televize.) Když chcete ale lidem do vymytých mozků nepozorovaně voperovat implantát, který bude ovlivňovat jeho mozkové vlny směrem k politické pravdě, použijete propagandistickou sílu filmového média. Přepíšete historii. Změníte a upravíte fakta. Dobře to maskujete žánrovým balením, třeba detektivním. Povoláte do mediální zbraně hereckou a uměleckou špičku. Natočíte propagandistický seriál. Stvoříte postavu sympatického majora Zemana... ()

Amarcord_1 

všechny recenze uživatele

75% - Tento seriál považuji za výborné dobové svědectví. Řekne nám, jak tehdejší režim propagandisticky interpretoval různé události, naznačí původ některých bohužel dodnes žijících předsudků a morálních archetypů. Myslím, že nám Major Zeman připomíná naši neslavnou minulost tak zdařile a sugestivně, že nad tím nelze jen mávnout rukou. Bát se vyššího hodnocení (např. ze strachu že mě někdo šmahem označí za komunistu) a pokusit se nějak zapomenout na tuto etapu naší historie a její kulturní "tvořivosti" se mi prostě nezdá moudré. ()

mchnk 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Dobrý, dobrý. Je jasné, že je seriál zrudlý až hanba, nicméně pro diváka 21. století již nemůže být přece jen tak jednostranný, i když k tomu nabádá. Např. díl Štvanice. Celorepubliková nenávist proti "vrahům" z 50tých let a rehabilitační proces naruby. Jasně, že z toho Honza vyjde jako vítěz, ale jestli je divák alespoň mírně inteligentní, musí rozlišit mezi skutečnosti a zkreslenou propagandou, což tady není zas tak těžký. Rád vyzdvihnu skvělé herectví i perfektní režijní práci pana Sequense. A řekněme si to na rovinu, Liška a jeho Mimikry tak nějak strčily do kapsy celý underground 70.let a usměvavý Brůna, houpající svou krvavou sekeru s vlasy (super detail) zleva doprava, může konkurovat světovým bububu filmům. Nicméně obraz nespravedlivě obviňovaného a nenáviděného pomocníka VB, který je jinak pochopitelně morálně zdatný a spravedlivý a kterého vlastně akce z východu v srpnu ´68 zachránila před veřejným lynčováním, tento skvělý hororový díl Studna krutě ničí a nazývat Pražské jaro 68 loňskými zmatky, je již nestoudný cynismus. Nezapomínejme ovšem, v čem žijeme nyní. Dnešní propaganda je trochu o něčem jiném, jedná se o bezduchý narcismus a heroismus i reklama na stoprocentního muže či ženu, prostě historicky vyzkoušená tvorba vyumělkované modly. A jestli tedy někde hledat toho pravého, nefalšovaného hrdinu, který ví, co je nás správné a který jako jediný může zachránit svět, tak je to právě tam daleko za mořem, kde ti imperialisté střádají své plány, které se jim skrze filmovou propagandu docela daří naplňovat. Má to divák ale smůlu, že se v žádném politickém zřízení nedočká svobodomyslného, televizního projevu. Hrdinů máme dnes bezpočet, můžeme vybírat v podstatě donekonečna, ovšem pod obalem se stále skrývá stejná pokrytecká faleš. ()

Galerie (90)

Zajímavosti (405)

  • Seriál mal pôvodne vyzerať inak. Mal kombinovať filmový dokument a hrané scény. Major Zeman (Vladimír Brabec) nemal byť kriminalista, ale príslušník štátnej bezpečnosti v Plzni. (Raccoon.city)
  • Režisér Jiří Sequens sa pred natáčaním seriálu stretol v divadelnom klube s Jaromírom Hanzlíkom, ktorý režiséra požiadal o rolu lenže Sequens ho odmietol. O dôvodoch odmietnutia môžeme len špekulovať, pretože Hanzlík sa k tomu odmieta vyjadrovať. (Raccoon.city)
  • Časopis Amatérské rádio číslo 8/1976 v článku „Barevná televize v praxi“ hodnotí negativně barevné podání tohoto filmu: „Naproti tomu však seriály Matka (od r. 1975) či Případy majora Zemana, které byly jistě natáčeny a vyráběny pro barevné televizní vysílání, v žádném případě nemohly diváka v podání barev uspokojit. Některé díly Majora Zemana byly výrazně nazelenalé apod.“ (mol1111)

Související novinky

Zemřel herec Ladislav Mrkvička

Zemřel herec Ladislav Mrkvička

28.12.2020

Ve věku 81 let po dlouhé nemoci zemřel český herec Ladislav Mrkvička. Známou tvář českého filmu můžete znát například ze snímků Atentát či Dostih, popřípadě pak ze seriálů 30 případů majora Zemana,… (více)

Zemřel Vladimír Brabec

Zemřel Vladimír Brabec

02.09.2017

V pátek večer nás opustil herec a dabér Vladimír Brabec. Nefalšovaná legenda, jíž proslavil kontroverzní seriál 30 případů majora Zemana, odešla ve věku 83 let a své poslední chvíle strávila s… (více)

Reklama

Reklama