Reklama

Reklama

Třicet případů majora Zemana

(seriál)
  • Československo Tridsať prípadov majora Zemana (více)
Československo, (1974–1979), 36 h 26 min (Minutáž: 52–91 min)

Předloha:

Oldřich Železný (povídka)

Hrají:

Vladimír Brabec, Rudolf Jelínek, Miloš Willig, František Němec, Ladislav Mrkvička, Vladimír Ráž, Josef Větrovec, Emil Horváth ml., Renáta Doleželová (více)
(další profese)

Série(3) / Epizody(30)

Seriál detektívnych príbehov zo života českej spoločnosti. V časoch pre mnohých pamätníkov dávnej, ale tiež i nie až tak veľmi vzdialenej minulosti, mal zločin mnoho podôb, no len jedného spoločného nepriateľa... Legendárneho českého kriminalistu Jana Zemana (Vladimír Brabec) – výnimočného muža, ktorý sa vďaka obdivuhodnej húževnatosti a vytrvalosti vypracoval v podstate z nuly až na majora Zboru národnej bezpečnosti (ZNB). (TV Dajto)

(více)

Recenze (882)

Ruut odpad!

všechny recenze uživatele

Není to úplně špatně natočený seriál a správně bych mu měl dát za skutečné kvality tak 20 - 30%. Jenže proto co propaguje si nezaslouží nic jiného než poplivat a zadupat hluboko do země. A propó herecké výkony jsou vesměs trapné. V prvních dílech už hodně přestárlý Brabec stylizovaný do role jinocha působí taky minimalně zvláštňě. Práce s kamerou a rozhodně taktéž není žádný zázrak. Ne i kdyby nebyl Zeman Zemanem a měl se soudit pouze jako detektivní seriál, tak si ani zdaleka nezaslouží takovou poularitu a neustálou recyklaci v českých televizích jakou se mu dostává. ()

Marigold odpad!

všechny recenze uživatele

Český divák miluje své fízly. Ty bodré fízly z lidu, s laskavou tváří a korektním postojem i vysvětlením ke všem zásadním dějinným událostem v krušných časech za rokem 1948. Český divák bez svých fízlů nemůže žít. Protože svět fízlů, to je jedna velká pohádka – je tu jasné dobro, jasné zlo. Zlo, to jsou všichni krom fízlů z lidu. Odpudivý intelektuálové. Velkosedláci. Kulaci. Umělci. Pak jsou tu ještě méně dokonalí jedinci, ne zlí, ale prostě ne z řad VB. A ti dohromady tvoří svět, v němž vládne náš fízl z lidu. Jiří Sequens natočil ztělesněnou normalizaci – tvarem i obsahem. Pod tenkou krustou rádobydetektivek (jsou to vůbec detektivky, drazí znalci?) se ukrývá dobře formulovaná propaganda, servírovaná s buranským šarmem a neobyčejnou podbízivostí. Řemeslně dobré? Ale nenechte se vysmát. Hrozné! Řidké! Neumělé! Snad ještě hudební doprovod stojí za pochvalnou zmínku... Jenže český divák miluje své fízly a je mu jedno, že Major Zeman je prvotřídní propagandistický výkal, který při hlubším pohledu jeví až zvrhle systematické sklony k překucování reality. No, přeju vám dobrou chuť, fanoušci soudruha majora z lidu... Všimli jste si vlastně, o čem z poloviny je ona opěvovaná Studna? O mordu? Ále! Zkuste znovu... Co takhle o nekorektním postoji části socialistického národa k roku 1968? Přihořííívááá... ()

Reklama

Segrestor 

všechny recenze uživatele

Jednu hvězdu klasicky za studnu a to jak jsem se u toho bál, jinak brak poplatný době - nedá se svítit, je to odpad. Nemá cenu okecávat jiné kvality, když se tu vyzdvihujou taková estébácká prasata a překrucujou dějiny, že slušní a odvážní lidé jsou tu v mnoha případech za sračky a a právě ti největší sráči za hrdiny. Zase se mi chce zvracet. ()

Amarcord_1 

všechny recenze uživatele

75% - Tento seriál považuji za výborné dobové svědectví. Řekne nám, jak tehdejší režim propagandisticky interpretoval různé události, naznačí původ některých bohužel dodnes žijících předsudků a morálních archetypů. Myslím, že nám Major Zeman připomíná naši neslavnou minulost tak zdařile a sugestivně, že nad tím nelze jen mávnout rukou. Bát se vyššího hodnocení (např. ze strachu že mě někdo šmahem označí za komunistu) a pokusit se nějak zapomenout na tuto etapu naší historie a její kulturní "tvořivosti" se mi prostě nezdá moudré. ()

mchnk 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Dobrý, dobrý. Je jasné, že je seriál zrudlý až hanba, nicméně pro diváka 21. století již nemůže být přece jen tak jednostranný, i když k tomu nabádá. Např. díl Štvanice. Celorepubliková nenávist proti "vrahům" z 50tých let a rehabilitační proces naruby. Jasně, že z toho Honza vyjde jako vítěz, ale jestli je divák alespoň mírně inteligentní, musí rozlišit mezi skutečnosti a zkreslenou propagandou, což tady není zas tak těžký. Rád vyzdvihnu skvělé herectví i perfektní režijní práci pana Sequense. A řekněme si to na rovinu, Liška a jeho Mimikry tak nějak strčily do kapsy celý underground 70.let a usměvavý Brůna, houpající svou krvavou sekeru s vlasy (super detail) zleva doprava, může konkurovat světovým bububu filmům. Nicméně obraz nespravedlivě obviňovaného a nenáviděného pomocníka VB, který je jinak pochopitelně morálně zdatný a spravedlivý a kterého vlastně akce z východu v srpnu ´68 zachránila před veřejným lynčováním, tento skvělý hororový díl Studna krutě ničí a nazývat Pražské jaro 68 loňskými zmatky, je již nestoudný cynismus. Nezapomínejme ovšem, v čem žijeme nyní. Dnešní propaganda je trochu o něčem jiném, jedná se o bezduchý narcismus a heroismus i reklama na stoprocentního muže či ženu, prostě historicky vyzkoušená tvorba vyumělkované modly. A jestli tedy někde hledat toho pravého, nefalšovaného hrdinu, který ví, co je nás správné a který jako jediný může zachránit svět, tak je to právě tam daleko za mořem, kde ti imperialisté střádají své plány, které se jim skrze filmovou propagandu docela daří naplňovat. Má to divák ale smůlu, že se v žádném politickém zřízení nedočká svobodomyslného, televizního projevu. Hrdinů máme dnes bezpočet, můžeme vybírat v podstatě donekonečna, ovšem pod obalem se stále skrývá stejná pokrytecká faleš. ()

Galerie (90)

Zajímavosti (403)

  • V epizodě "Modrá světla", která se odehrává v roce 1963, běží v televizi film Osud člověka z roku 1959, avšak je opatřen dabingem z roku 1971. (offlineman)
  • Legendární melodii seriálu upravila, nahrála a vydala v roce 1994 skupina Vltava na CD „Mládí i tak velkou lásku bere s humorem“. (sator)

Související novinky

Zemřel herec Ladislav Mrkvička

Zemřel herec Ladislav Mrkvička

28.12.2020

Ve věku 81 let po dlouhé nemoci zemřel český herec Ladislav Mrkvička. Známou tvář českého filmu můžete znát například ze snímků Atentát či Dostih, popřípadě pak ze seriálů 30 případů majora Zemana,… (více)

Zemřel Vladimír Brabec

Zemřel Vladimír Brabec

02.09.2017

V pátek večer nás opustil herec a dabér Vladimír Brabec. Nefalšovaná legenda, jíž proslavil kontroverzní seriál 30 případů majora Zemana, odešla ve věku 83 let a své poslední chvíle strávila s… (více)

Reklama

Reklama