Reklama

Reklama

Třicet případů majora Zemana

(seriál)
  • Československo Tridsať prípadov majora Zemana (více)
Československo, (1974–1979), 36 h 26 min (Minutáž: 52–91 min)

Předloha:

Oldřich Železný (povídka)

Hrají:

Vladimír Brabec, Rudolf Jelínek, Miloš Willig, František Němec, Ladislav Mrkvička, Vladimír Ráž, Josef Větrovec, Emil Horváth ml., Renáta Doleželová (více)
(další profese)

Série(3) / Epizody(30)

Seriál detektívnych príbehov zo života českej spoločnosti. V časoch pre mnohých pamätníkov dávnej, ale tiež i nie až tak veľmi vzdialenej minulosti, mal zločin mnoho podôb, no len jedného spoločného nepriateľa... Legendárneho českého kriminalistu Jana Zemana (Vladimír Brabec) – výnimočného muža, ktorý sa vďaka obdivuhodnej húževnatosti a vytrvalosti vypracoval v podstate z nuly až na majora Zboru národnej bezpečnosti (ZNB). (TV Dajto)

(více)

Recenze (882)

cheyene 

všechny recenze uživatele

Honza Zeman, nesmrtelný a asi nejrozporuplnější český (československý) kriminalista. Myslím, že jsem zhlédl všech jeho 30 případů, některé dosahují velmi vysoké úrovně, jiné jsou průměrné či podprůměrné. Pročítám si ostatní komentáře zdejších uživatelů a aniž bych chtěl někomu brát jeho názor, musím se pousmívat nad tím, jak převážná většina tento seriál odsuzuje. Mnozí z nich totiž podle mého totalitu zažili jen velmi krátce a tudíž nemají osobní zkušenosti s minulým režimem. Nevadí. Nepopírám, že díly jsou napsány tak, aby vyhovovaly tehdejší vládě a jejich ideologii, přičemž mohlo docházet k přetváření skutečnosti. Pokud se dokážeme od těchto faktů oprostit, můžeme sledovat kriminální seriál, který nám ukazuje průřez dob minulých. Začíná se v roce 1945 a končí 1973. Já osobně Zemana sledoval se zájmem a politiku, která je cítit v minutách každého dílu, jsem bral jako obraz tehdejší doby se vším všudy, tedy i s případným předěláváním skutečných událostí. Ať je to jak chce, major Honza Zeman je legendou a snad každý by měl vidět minimálně díl Studna. Toto je ovšem ten nejprofláknutější, za zmínku stojí také Tatranské pastorále, Mimikry nebo dvě epizody z Jižní Ameriky s Jirkou Hradcem. Seriál je nabitý tehdejšími hereckými esy, které dnes tvrdí, že jim 30 případů nic "neříkalo", já jim nevěřím a zvlášť ne Vladimíru Brabcovi, který kdyby tuto roli nedostal, tak není zdaleka tak známý, jako je...Toť tak vše, (btw) dlouho jsem se k napsání tohoto komentáře neměl a opět podotýkám, nejsem komunista, ale nemám rád, když se z principu zavrhuje vše, co bylo do revoluce (ano, jsou i výjimky). ()

kinej 

všechny recenze uživatele

Tento seriál by mohl být v některých kruzích opravdu nebezpečný, ale nevěřím, že mohou existovat tak tupé okruhy, které by snad mohly v tomto seriálu ncházet něco víc než bondovku pro estébáky. Škoda, že drtivá většina dialogů je výplach, toho nejtvrdšího ražení. Třeba taková Studna. Tam má se vedou, tak debilní řeči, že je z toho na blití, ale těch pár okamžiků s Brůnou, ať chci, nebo ne, jsou opravdu horor. Škoda, že tak dobrých scén, ja tam tak pomálu. ()

Reklama

salahadin 

všechny recenze uživatele

Seriál se mi nelíbí ani tak (komunistická agitka), ani tak (bez přemýšlení nad prosáklou rudou mentalitou). Ale Studna mě vážně nadchla, za ni je jedna hvězda, za zbytek, který mě spíše nudil, nedám nic. Za zmínku stojí hudba z pera nejvýsostnějšího skladatele všech dob - Zdeňka Lišky (ačkoli tohle nepatří k jeho nej kouskům). Joo, soudruzi byli tenkrát kovaní z jinýho materiálku, než dneska. Zeman je jako Terminátor (ocelové jádro, masitá slupka, bulletproof, fireproof atd.)), ale narozdíl od těch buržoustů za louží nemá bicáky jako vagóny naložený uhlím, drsnej kukuč s elektronickým 3D módem, ale prostě jen Brabcův ciferník. To se počítá! :) ()

igi B. odpad!

všechny recenze uživatele

Dnes jsem se po nějakých dobrých sedmadvaceti letech ÚMYSLNĚ podíval na Třicet případů majora Zemana - díl 25. Štvanice. Na jediný tento díl - podruhé znovu a navěky naposled. To je ale PRASEČINA! Woody zde řekl ve svém komentáři vlastně vše. Co dodat. Ano, strana a vláda...blablabla... V téhle zemi "umělci" málokdy měli problémy s kolaborací s mocí. Heil Hitler! Čest práci soudruzi! Kultura za sto... ČEST VÝJIMKÁM! Když ale tak vidím ty dnešní fizkulturní nicky lezoucí za tučné výkupné do prdelí dnešním politsráčům... Debilům (debil - viz. slovník cizích slov), co jsou schopni této propagandistické a vylhané zrůdnosti věnovat pět hvězd - lze jen popřát slastnou koupel v studni. A slušné lidi prosím o omluvu za ta hrubá slova. - - - P.S. Není dávno tajemstvím, že vstali noví estébáci... Dnes ve spojení s novými elitami a organizovaným zločinem. Tak se dobře bavte, pitomečci... - - - P.P.S. To si tedy někdo máknul, vypsat zde všechny (?) ty naše >úmělce< prostonárodní, co si omočili v téhle sračce. Škoda ztrácet nad tím více čas. Pisskulturu bolšenickou pochcat! ()

Segrestor 

všechny recenze uživatele

Jednu hvězdu klasicky za studnu a to jak jsem se u toho bál, jinak brak poplatný době - nedá se svítit, je to odpad. Nemá cenu okecávat jiné kvality, když se tu vyzdvihujou taková estébácká prasata a překrucujou dějiny, že slušní a odvážní lidé jsou tu v mnoha případech za sračky a a právě ti největší sráči za hrdiny. Zase se mi chce zvracet. ()

Galerie (90)

Zajímavosti (404)

  • Renáta Doleželová (Lída Zemanová), ktorá stvárnila prvú manželku hlavného hrdinu, bola v čase nakrúcania seriálu tehotná. To sa autorom hodilo aj do scenára. (Raccoon.city)
  • Do seriálu sa uvažovalo v štádiu námetov aj natočenie časti o skutočnom sériovom sexuálnom vrahovi Václavovi Mrázekovi, ktorého odsúdili za 7 vrážd, 4 pokusy o vraždu a 14 prípadov pohlavného zneužitia. Okrem toho mal na rováši ďalších 127 trestných činov hodných trestu smrti. Diel sa mal niesť názov Walther 7.65, podľa zbrane, ktorú u skutočného masového vraha našli. (Raccoon.city)
  • V 29. díle Mimikry (1979) zazní věta: ,,A kdyby došla nějaká hláška, tak biblický songy jsme nezpívali.'' Tuto větu dodnes používá česká skupina Tři Sestry při ukončení každého koncertu. (frolish01)

Související novinky

Zemřel herec Ladislav Mrkvička

Zemřel herec Ladislav Mrkvička

28.12.2020

Ve věku 81 let po dlouhé nemoci zemřel český herec Ladislav Mrkvička. Známou tvář českého filmu můžete znát například ze snímků Atentát či Dostih, popřípadě pak ze seriálů 30 případů majora Zemana,… (více)

Zemřel Vladimír Brabec

Zemřel Vladimír Brabec

02.09.2017

V pátek večer nás opustil herec a dabér Vladimír Brabec. Nefalšovaná legenda, jíž proslavil kontroverzní seriál 30 případů majora Zemana, odešla ve věku 83 let a své poslední chvíle strávila s… (více)

Reklama

Reklama