Reklama

Reklama

Třicet případů majora Zemana

(seriál)
  • Československo Tridsať prípadov majora Zemana (více)
Československo, (1974–1979), 36 h 26 min (Minutáž: 52–91 min)

Předloha:

Oldřich Železný (povídka)

Hrají:

Vladimír Brabec, Rudolf Jelínek, Miloš Willig, František Němec, Ladislav Mrkvička, Vladimír Ráž, Josef Větrovec, Emil Horváth ml., Renáta Doleželová (více)
(další profese)

Série(3) / Epizody(30)

Seriál detektívnych príbehov zo života českej spoločnosti. V časoch pre mnohých pamätníkov dávnej, ale tiež i nie až tak veľmi vzdialenej minulosti, mal zločin mnoho podôb, no len jedného spoločného nepriateľa... Legendárneho českého kriminalistu Jana Zemana (Vladimír Brabec) – výnimočného muža, ktorý sa vďaka obdivuhodnej húževnatosti a vytrvalosti vypracoval v podstate z nuly až na majora Zboru národnej bezpečnosti (ZNB). (TV Dajto)

(více)

Recenze uživatele NPlayer k tomuto seriálu (31)

Třicet případů majora Zemana (1974) 

Po ideologické stránce je to zvratek. Vadí mi skryté zanášení ideologie (to je totiž na tomto seriálu to úplně nejhorší) i do oněch více "kriminálních" případů. Po stránce filmařské to má světlejší momenty, ale i tak je to jen (pod)průměr. Ale jistě, je to kultovní záležitost. Z dětství mi utkvěla Bestie (ta absolutně nejvíc a strašila mě pořádně v hlavě), Studna a potom dva díly z "Jižní Ameriky". Herecky se to pohybuje od vynikajících výkonů až po šmíru. Režijně také. Napadá mě, že kdyby se z toho po revoluci nedělalo takové tabu, tak by asi kromě dvou tří dílů tenhle seriál upadl pomalu v  zapomnění. ()

Smrt u jezera (1974) (S01E01) 

Takový méně škodlivý začátek. Dobrý Salač a Somr. A co jste dělali za války vy? ()

Vyznavači ohně (1974) (S01E02) 

"Tatatatabak daš?" Na tomhle dílu se mi líbí atmosféra, ponurá a výhružná. Můj neoblíbenec Munzar je tady dokonalý. ()

Loupež sladkého "I" (1974) (S01E03) 

"Jsem v tréningu." Na scénu přichází náš budoucí James Bond, Jirka Hradec. Podvádí se s nedostatkovým inzulínem. Vynikající Martin Růžek v roli dr.Knappa. ()

Reklama

Rubínové kříže (1975) (S01E04) 

"Moje číslo je jedenáct!!!" Banderovci! Není to špatně udělaný díl. Perfektní Karel Hlušička, dobrý Haničinec. ()

Hon na lišku (1975) (S01E05) 

Bláha vstupuje na scénu (výborný Brzobohatý). Krásná a charismatická a v tomto seriálu vynikající Carmen Mayerová. Jak soudruzi převzali moc. Nalejvárna v plné parádě. ()

Bestie (1975) (S01E06) 

"Támhle, na mýtině, se objeví světlo." Pro mě vrchol problematického seriálu. Inspirace Pilčíkovým případem byl dobrý tah. Fajn Kopecký a Filipovský. Výborná Kačírková! A Zázvorková? "Náááá, puťa puťa nááááá..." Na scény na Kiliánce a v bažinách se vždycky těším. I když tam je v noci světla jak za bílého dne, haha.  Atmosféru to opravdu má. V tomto díle je Liškova hudba podle mého názoru nejsugestivnější. ()

Mědirytina (1975) (S01E07) 

Hříšní lidé města pražského a major Zeman, potravinové lístky se tisknou. Není to špatný díl (téměř bez ideologického balastu), bába kořenářka Amortová mě bavila, Zeman loví svou poněkud trapnou  a nesympatickou první ženu v podání nevýrazné Renáty Doleželové. ()

Strach (1975) (S01E08) 

Inspirováno volně případem Mašínových. Je to trapné, hysterické, přehrané (Brabec, Tříska, Vízner, Vinklář - všichni. To se na tom domluvili?) , nedotažené. ()

Loď do Hamburku (1975) (S01E09) 

Nudná nezáživnost. Vlastně jo, jedno pozitivum to má. Ten odporný kapitalistický Hamburk a děvky a žebráci, tam snad ani nechtějte jezdit. ()

Vrah se skrývá v poli (1975) (S01E10) 

Hrůza, propaganda jede na plné obrátky. Jediná hvězdička pro Viléma Bessera (který se v seriálu objeví už podruhé a SPOILER: podruhé umře) a pro Jiřího Němečka. Oliva byl stejně trapný jako v Honu na lišku. ()

Křížová cesta (1976) (S02E01) 

"Ty bambuličko..." Příběh nebyl tak zlý, ale zase zprasený ideologií. Je zde dobrý Vala, výborný Munzar (i když ho jinak nemusím, ale jeho obě role v Zemanovi stály v jeho podání za to), fanatická Popelíková. A Widorova Toccata... ()

Kleště (1976) (S02E02) 

No, Bláhova proměna se moc nepovedla. Tenhle díl mám rád kvůli skvělému Cupákovi (prý si tu roli užil a je to vidět), skvělému Prachařovi (zlomeného Čadka jsem mu absolutně věřil a chvílemi mě až dojímal) a skvělé Mayerové. Scény z divadelního představení jsou ale strašné... ()

Romance o nenápadné paní (1976) (S02E03) 

Je to můj oblíbený reálný případ. Zatracené rychlíkové příplatky a machinace s nimi málem zničí život velmi dobré Gabriele Vránové, kterou zachrání iniciativa soudružky učitelky... ()

Konec velké šance (1976) (S02E04) 

SPOILER: Bláhův konec (a konečně i učitelčin, haha). Do děje vstupují Jiří Holý (výborný Hackel), sexy oduševnělá Regina Rázlová (vždycky jsem ji měl rád), dobrá chudinka stárnoucí "Jiřka" Jana Dítětová. ()

Kvadratura ženy (1976) (S02E05) 

"Proč mi ukazujete takovou hrůzu?" Opět zpracování reálného případu. Zeman se sbírá a práce ho léčí. Opět dobrý Salač. Jsem rád, že sem necpali propagandu. ()

Dáma s erbem (1976) (S02E06) 

Ideologicky antišlechetné, jeden z nejméně zajímavých dílů. ()

Prokleté dědictví (1976) (S02E07) 

¨"Už tě máááám!!!" (Vždycky mě ten moment rozesměje.) Kdyby to nebylo tak dlouhé, bylo by to lepší. Výborní Lackovič, Navrátil a Svojtka!. Špinavé prostředí dolů a kališť. Jo. Objevuje se opět soudružka Mutlová a Zemanovi začíná cukat. Závěrečná dramatická scéna. ()

Bílé linky (1976) (S02E08) 

Rázlová, Holý, Berliner U-Bahn, Wirf ab das Faltenkleid. Berlínské díly mě baví. ()

Třetí housle (1976) (S02E09) odpad!

Hloupá slátanina, jeden z nejhorších dílů. ()

Související novinky

Zemřel herec Ladislav Mrkvička

Zemřel herec Ladislav Mrkvička

28.12.2020

Ve věku 81 let po dlouhé nemoci zemřel český herec Ladislav Mrkvička. Známou tvář českého filmu můžete znát například ze snímků Atentát či Dostih, popřípadě pak ze seriálů 30 případů majora Zemana,… (více)

Zemřel Vladimír Brabec

Zemřel Vladimír Brabec

02.09.2017

V pátek večer nás opustil herec a dabér Vladimír Brabec. Nefalšovaná legenda, jíž proslavil kontroverzní seriál 30 případů majora Zemana, odešla ve věku 83 let a své poslední chvíle strávila s… (více)

Reklama

Reklama