Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Očima jedenáctileté Christy (Sarah Bolger) je vyprávěn příběh její irské rodinky, která přijela hledat obživu i novou budoucnost - In America. Christy a její mladší sestřičce Ariel (hraje ji skutečná sestra Sarah - Emma Bolger) se Amerika zdá přitažlivá a kouzelná, zdá se jim, že je zde všechno uskutečnitelné. Setkání s realitou není tak magické. Rodiče těžko hledají práci, vidí i nevábné prostředí Harlemu, kde se museli levně ubytovat, plného feťáků a transvestitů. Přesto je to prostředí, kde ožijí sousedské vztahy a rodina může budovat nový domov.

Na světové premiéře v Torontu v roce 2002 si získal srdce publika film In America režiséra a velkého vypravěče Jima Sheridana (např. Ve jménu otce), dvojnásobného držitele Oscara (a 13x nominovaného). Na základě vlastních zkušeností a s podporou svých dvou dcer, které se podílely na scénáři, přenesl na plátno mimořádně emocionální příběh irské rodiny, která přijela hledat nový život v New Yorku. Filmové vyprávění vzešlé z jednoduchého základu doslova zvedlo na konci filmu obecenstvo v Torontu ze židlí k dlouhému aplausu. Zvláštní sympatie si získaly filmové i skutečné sestry Sarah a Emma Bolger. Film o strastiplné cestě herce Johnnyho, jehož povolání získává v putování za obživou a uplatněním zcela jiné dimenze, a dalších členů jeho rodinky, která šla za svým snem a v drsné realitě objevuje humor, citové zázemí a nové, poněkud výstřední přátele, přichází i do našich kin předat poselství o lidské sounáležitosti. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (74)

kinej 

všechny recenze uživatele

Slabé. Že by byl Sheridan po mozkové mrtvici a stával se senilním? Herci nejsou dobří. Scéna, kdy roztomilá holčička zpívá v klobouku pěknou písničku je agresivně sentimentální. Sheridan na nás střílí hollywoodskými pistolemi, ale dost nepřesně a špatně. Konec byl taky bídnej. Skoro jako kdyby to točil Emerich. Takovéhle filmy dávají denně na Hallmarku. Taky mi dost vadila rozháranost příběhu a herci byli někdy opravdu velmi podprůměrní. Laciný kýč. Sheridan má navíc, nebo alespoň měl. ()

italka63 

všechny recenze uživatele

Film, jehož scénář dokáže napsat jen život sám. Irská přistěhovalecká rodina v Americe, táta, máma, dvě sestřičky a Frenkie....vlastně ne, on tam není, on totiž nešťastnou náhodou po pádu zemřel. Rodina, vyrovnávající se s jeho ztrátou v novém prostředí, starém činžovním domě, ve čtvrti plné feťáků. A je zde zajímavý černoššký soused, zpočátku trochu nahánějící hrůzu.....jak se dá dál žít, o tom, že nový život si vezme jeden stávající, o tom, že pořád se musí jít dál. Na konci filmu jsem jen tak potichounku brečela..... ()

Reklama

POMO 

všechny recenze uživatele

V dobe, keď Írčan Jim Sheridan pricestoval so ženou a dvomi deťmi - dievčatkami - do New Yorku, bola ešte štvorica silne otrasená úmrtím ich piateho člena rodiny, malého chlapčeka, ktorý spadol zo schodov. Sheridan podľa scenára členov svojej rodinky natočil autobiografický film, v ktorom si spolu s nimi lieči dávnych démonov. Ide o veľmi smutnú a osobnú výpoveď, venovanú pamiatke syna. Na Sheridanovom mieste by som urobil to isté. I keď by išlo skôr o záplatu na moje rany, než plnohodnotný divácky zážitok. Po filmárskej stránke filmu niet čo vytknúť. Herci sú slušní, psychológia silná, ale obsahovo vás neroztrhá, ak sa vám nestalo niečo podobné a odpovede na svoje otázky ste nenašli na miestach, na ktorých ich našiel sám Sheridan. ()

kajda.l 

všechny recenze uživatele

"I'm an alien. Like E.T. From a different planet." Wow...musel bych hodně zašátrat v paměti, abych si vybavil film, kdy jsem přes vlhké oči téměř neviděl na obrazovku. E.T. na mě prostě zabírá v jakékoliv situaci a podobě :) Dokonalost plná nádherných myšlenek a upřímně míněných lidských nejniternějších pocitů. Sestry Bolgerovy vystřihly nejlepší dětský herecký výkon, jaký jsem kdy na filmovém plátně zahlédl a to hned ve dvojím provedení. Scéna, kdy dívky rozebírají americkou státní hymnu nemá chybu: "Christy, why can José not see?" "It's not José: It's: O say can you see". A to jsem do dnešního dne o těchto děvčatech neměl ani ponětí. // Až uvidím podruhé, možná tento výplod upravím do smysluplnější podoby... Možná mě jen přepadla sentimentální chvilka...nevím...všechno je možné. // Po druhém zhlédnutí emocionální prožitek ještě silnější, nevím jak ostatní pětihvězdičkáři, ale já tam společně s Ariel toho ETho (Matea) mávájícího a projíždějícího na kole kolem měsíce prostě viděl. Jasných 100% "Are you okey, little girl?".."Don't "little girl" me! I've been carrying this family on my back for over a year." TOP 10 ()

solskjaer 

všechny recenze uživatele

Hodně zvláštní film, který dokáže oslovit hodně diváků. Přehršle melancholie, kterou film oplývá je ale trochu přehnaný a místy i vadí. Ke konci toho bylo i na mě moc: umírající přítel, novorozeně na umření, matka na umření a do toho strach z nakažení. Ve své podstatě jde ale o film velmi působivý a upřímný. ()

Galerie (12)

Zajímavosti (7)

  • Samantha Morton se narodila v roce 1977. Byla tak o pouhých 14 let starší než Sarah Bolger v roli její dcery, která se narodila v roce 1991. (ČSFD)
  • Režisér Jim Sheridan čerpal při natáčení z vlastních autentických vzpomínek. Postava chlapce Frankieho má předobraz v Sheridanově zesnulém bratrovi. (ČSFD)

Reklama

Reklama