Reklama

Reklama

Mařenka a Jeníček v lese hrůzy

  • USA Gretel & Hansel
Trailer 1

VOD (1)

Kdesi daleko v zemi pohádek vede mladá dívka svého malého bratra do temného lesa. Zoufale shání jídlo i dřevo. Narazí ovšem na děsivé ztělesnění zla. (Filmbox)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (187)

Vančura 

všechny recenze uživatele

Vizuálně neuvěřitelně vypiplaný film, v podstatě každý záběr se mi strašně líbil a celkově jsem z toho byl prostě nadšený - nejvíc asi z obydlí čarodějnice a celkové delikátní atmosféry. Dětský představitel Hansela se sice moc nepředvedl, ale ta holka je coby Gretel fajn a samotná čarodějnice je absolutně bezchybná, běhal mi z ní mráz po zádech. Jinak mi to ale moc strašidelné nepřišlo a mnohem víc jsem se třeba bál u tematicky podobné Čarodějnice. Každopádně za mě je myšlenka točit horory podle pohádek strašně super a příště bych si v tomto duchu dal třeba takovou pohádku o Smolíčkovi, která je za mě ideální adept pro horor. ()

JASON_X 

všechny recenze uživatele

Příliš nerozumím strategii některých režisérů obsazovat hlavní role svých filmů ošklivými lidmi. Nedávno mi způsobila psychickou újmu golemka Elisabeth Moss v Invisible Man, teď mi zase hýbla žlučí Sophia Lillis coby Gretel/Mařenka. Ale zatímco Líza je chuděrka ošklivá objektivně a od přirození, Sofii nepochopitelně zošklivili až nějací deviantní maskéři, a to opižláním tak úděsným, že mi zprotivila celý film (a to se mi přitom v novém It coby zrzavá lolitka moc líbila). Hnusná a nesympatická tlama je i její bráška (taky od přirození, ne kvůli maskérům). Naopak ovšem musím maskéry pochválit za práci na charmantní královně borgů, kterou zpizdili fakt dokonale a jejíž zlověstná ježibaba je naprosto prvotřídní. No a co k filmu - taková vizuálně hodně pohledná (až na Hänsela und Gretel) postmoderní multietnická horrorová pohádka, inspirovaná Grimmy jen hodně volně. S nelibou syntezátorovou hudbou a samozřejmě s poněkud pravdoláskařským koncem, nejsme přece ve středověké Evropě, ale v bigotní happyendové Americe. ()

Reklama

David.Darco 

všechny recenze uživatele

Oz Perkins je vážne podivín. Dlho som mal z Janíčka a Marienky zmiešané pocity. Ohromil ma vizuál, páčil sa mi interpretačný posun a svet mágie. Na druhej strane toho deja je tam veľmi málo, chýba (pretože tam takmer nie je) tomu dynamika a paradoxne aj kúzlo. Výsledkom je krátky, ale zdĺhavý film pre veľmi malé percento zvedavých divákov. ()

MM_Ramone 

všechny recenze uživatele

Rozprávka o Jankovi a Marienke sa stala známou predovšetkým vďaka bratom Grimmovcom. Následne sa rozšírili ďalšie jej variácie vo viacerých krajinách. Dnes sa nájde len minimum ľudí, ktorí by nepoznali príbeh o týchto dvoch súrodencoch, perníkovej chalúpke a zlej čarodejnici. Táto rozprávková téma bola mnoho ráz spracovaná aj do filmovej podoby, a to v širokom žánrovom spektre. Od neškodných detských variácií, cez komické parafrázy, až po strašidelné horrorové snímky. Mňa samozrejme najviac priťahujú práve tie horrorové projekty. Svojho času ma príjemne prekvapil titul "Janko a Marienka: Lovci čarodejníc", ktorý v roku 2013 natočil nórsky režisér Tommy Wirkola. Bola to svižná popkornová jazda. Potom bola trocha dlhšia prestávka, až dovtedy, keď som si pozrel film "Marienka a Janíčko v lese hrôzy", ktorý mal premiéru v roku 2020. Američan Oz Perkins to pojal v temnom bizarnom art štýle. Svojim spôsobom je to celkom originálne, ale mne to akosi nesadlo. Nebavilo ma to. ** ()

Nach 

všechny recenze uživatele

Jedna ze slabších adaptací slavné pohádky. Bohužel o to více temná, že skoro ani není nic vidět. Příběh je prostoduchý, což bych této verzi ani neměl za zlé. I originální pohádka je prostoduchá, dokonce i více než tento snímek. Bohužel ale linka tohoto hororu nás nevede zajímavými cestami k poznání charakterů a jejich sžití se, aby se probudil náš strach o hlavní aktéry a tedy i nějaké připoutání se k ději. Ne, Mařenka a Jeníček v lese hrůzy je nedotaženým sourozeneckým dramatem s prvkem magie, který se postupně šourá ke svému očekávatelnému cíli, ale je vám celkem jedno zda Jeníček bude sežrán či nikoli. Na druhou stranu ale chválím repliky z úst čarodějnice i celkem zajímavě načrtnutou její dějovou linku. Žel ale přišla až příliš pozdě. 55% ()

Galerie (26)

Zajímavosti (1)

Reklama

Reklama