Reklama

Reklama

Bylo nás pět

(seriál)
  • angličtina There Were Five of Us
Česko, 1994, 6 h 2 min (Minutáž: 60–61 min)

Režie:

Karel Smyczek

Předloha:

Karel Poláček (kniha)

Scénář:

Ondřej Vogeltanz

Kamera:

Martin Šec

Hudba:

Petr Hapka

Hrají:

Adam Novák, Jaroslav Pauer, Jan Müller, Štěpán Benyovszký, Jan Brynych, Sandra Nováková, Dagmar Havlová, Oldřich Navrátil, Jakub Hladík, Jiří Strach (více)
(další profese)

Epizody(6)

Obsahy(1)

Ihned od své premiéry v roce 1994 uchvátil malé i starší diváky seriál na motivy Poláčkovy prózy, v němž režisér K. Smyczek spolu se scenáristou O. Vogeltanzem vytvořili prvorepublikovou atmosféru jednoho malého městečka s jejími dobrosrdečnými, zábavnými, ale i závistivými, pomlouvačnými a mnohdy komickými obyvateli. Svět viděný očima Péti, žáka čtvrté třídy (A. Novák) líčí rodinu – maminku s její vždy láskyplně otevřenou náručí (D. Veškrnová), přísného, leč spravedlivě trestajícího tatínka (O. Navrátil), i chytrého bratra Láďu (J. Strach). Především je to ale svět plný dobrodružství a rošťáren Péti a jeho čtyř kamarádů... (Česká televize)

(více)

Recenze (444)

sud 

všechny recenze uživatele

Velice příjemný seriál. Knihu od Karla Poláčka jsem četl kdysi na základní škole jedním dechem a podobně tomu bylo i při sledování seriálu. Mám na něho krásné vzpomínky, protože když ho dávali prvně v televizi, já šel do první třídy. Všichni dětští herci svoje role zvládli perfektně, stejně tak Dagmar Veškrnová, Oldřich Navrátil, Oldřich Vízner a Petr Nárožný. Pane Smyczku, tohle se Vám povedlo. ()

Sinn 

všechny recenze uživatele

Jeden z mých nejoblíbenějších českých seriálů podle mé nejoblíbenější knížky z dětství. Poetika maloměsta i poťouchlí maloměšťáci, hravé příhody malých rošťáků a především výborní herci, jak dospělí profesionálové, tak i samotné děti (narozdíl od současných dětských rádoby herců). Režisér výborně přenesl z knihy atmosféru i jazyk, takže tu není nic, co bych mohla tomuto zpracování vtyknout. (A především je tu Adam, moje dětská láska). ()

Reklama

ibeh 

všechny recenze uživatele

Jeden z nejlepších seriálů, které jsem v Tv viděla. Často se k němu vracíme. Výborně zpracovaný Poláček, skvělé herecké obsazení hlavně dětských rolí, trefně vykreslená atmosféra první republiky. Seriál je nostalgický, dramatický, ale také velmi vtipný, v tomto směru je vše vyrovnané a celkově vás seriál chytne za srdce a nepustí. ()

mazadlo 

všechny recenze uživatele

Poněkud najivní ale krásný svět Poláčkovy mysli. Zatímco v okolních dílech zuří válka a nebo alespoň ovlivňuje osudy hrdinů, v tomto seriálu a potažmo i knize jako by nebyla. Všechno krásné prvorepublikové a české naservírované s dětinskou najivností jakoby vyzařovalo pohodu, která tomuto národu už v podstatě cizí jest. A to je dobře, protože člověk potřebuje připomenout, že časy se mění ale jádro zůstává stejné. U knihy jsem se bavil když jsem byl nemocný podobně jako Péťa Bajza...seriál byl vždy jedna z možností jak uniknout před učením. Sednout si a bavit se alotriemi chlapců z Rychnova pod Kněžnou....velé plus za úžasnou Hapkovu hudbu, která dokresluje celkový ráz krásného seriálu! O hereckých výkonech nemluvě! ()

sportovec 

všechny recenze uživatele

Jakkoliv to zní hrozně, toto seriálové dílo si uchovává svébytnou poetiku žánru, jehož rozvoj vyvrcholil právě v sedmdesátých a osmdesátých letech: žánru tvorby pro děti a mládež. Děti tu jsou dětmi, dospělí dospělými a výchozí prvorepublikové reálie prvorepublikovými reáliemi. Odlišnost literární a filmové tvorby vyzněla tentokrát určitě ve prospěch televizního zpracování. Vedle kvalitního Vogeltanzova scénáře souzní neméně invenční Smyczkova režie a reprezentativní herecké obsazení, perfektně zapadající do dobře sestaveného soukolí "výroby" - raději bych řekl tvorby - filmu. Pověstné již letité Filipovského rozhlasové ztvárnění tak neméně zdařile bylo doplněno i obrazově. Je nepochopitelné, že tato skvělá a divácky nadmíru přitažlivá věc dosud nebyla přenesena do dévédéček. Její nadčasovost to ovšem zpochybnit nemůže a nedokáže. ()

Galerie (43)

Zajímavosti (30)

  • Konkrétní motocykl Harley Davidson 1930 Typ D + Aero, který se objevil ve filmu, je ve skvělém a technicky zrenovovaném stavu již několik let u nového majitele Daniela Svobody z H-D Clubu Praha a k vidění v autosalonu Auto Svoboda v Praze, Sokolovské ul.162. V Jižních Čechách byste ho hledali marně. (1930)
  • Byť jsou Bajzovi římští katolíci, tak je v seriálu odkaz na židovský původ Karla Poláčka, kdy otec Vendelín Bajza v epizodě Pokoj lidem dobré vůle (1994) staršímu synovi Láďovi říká, aby si nechal ostříhat pejzy, jelikož je nenosil už Láďův děděček. (VN85)
  • Adam Novák (Péťa) trpí panickou hrůzou z výšek. V seriálu je však scéna, kdy lítá, a přestože byl kaskadéry bezpečně zajištěn, protrpěl si nejen přípravu, ale i natáčení samotného záběru. (sator)

Související novinky

Zemřel herec Stanislav Zindulka

Zemřel herec Stanislav Zindulka

14.03.2019

Ve věku 86 let zemřel český divadelní, filmový a televizní herec, Stanislav Zindulka. Ten měl za sebou vystudovanou pražskou DAMU, od roku 1994 byl pak členem pražského Činoherního klubu. Mezi jeho… (více)

Reklama

Reklama