Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

První vysokorozpočtový snímek režiséra Sama Peckinpaha se zároveň stal prvním filmem, který byl bez vědomí autora uveden ve zkrácené verzi. Nyní, o čtyřicet let později, byla objevena a restaurována většina chybějících záběrů. Nové scény přispěly k ještě dokonalejšímu vykreslení posedlosti unijního důstojníka (Charlton Heston), který vede samozvanou výpravu složenou z vězňů (Richard Harris), bývalých otroků a zločinců (James Coburn), aby v Mexiku dopadli tlupu vraždících Apačů. Vyvstává otázka: Kdo představuje větší hrozbu? Major Dundee nabízí jedno z nejlepších hereckých obsazení v dějinách westernu a konečně přichází v podobě, v jaké ho zamýšlel legendární režisér! (Bontonfilm)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (66)

lioncel 

všechny recenze uživatele

Podle názorů zasvěcených filmových odborníků poslední film, kde režisér zcela ovládal a řídil výkon herce Charltona Hestona .. jeho ego, už nikdy později něco takového nedovolilo .. na druhou stranu je třeba i říct, že si zde Heston režiséra Sama Peckinpaha opravdu vážil – dokonce se za něj postavil při sporu s nahrávací společností ohledně překračování rozpočtu : řekl prý : „klidně si vezměte můj honorář .. já tomu filmu věřím“ – tak si ten honorář vzali .. a Heston do konce své kariéry už něco podobného nikdy nezopakoval … ()

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

"Vrátili jsme se s 48 henryovkami, 5000 náboji a malou houfnicí, aby si měl poručík s čím hrát." Tahle výprava dobrovolníků, zločinců, barevných a Jižanů mne vcelku zaujala. S Apači před nosem, Francouzi za zády a vlastními problémy uprostřed se odehrál napínavý příběh s prvky poměrně povedeného humoru a tak to mám rád. Chvílemi jsem se sice ztrácel v bojových scénách, zejména noční bitky mi nebyly příznivě nakloněny, ale jinak jsem si to s touto smradlavou bandou v sedle celkem užil. ()

Reklama

Cival 

všechny recenze uživatele

Na Packinpaha prachsprostá bída, která v kontextu jiných westernů této éry brázdí ornici šedého průměru. Nic pro co by stálo dvě a půl hodiny čučet v kině. Mimochodem, potenciální "sílu" zápletky jsem doteď nepochopil. Ať už v podobě, kterou Peckinpah zamýšlel, nebo tak jak jí realizoval. Simply boring. ()

Maq 

všechny recenze uživatele

Velice zvláštní film, a to ne vždy v pozitivním smyslu. Lze ho zařadit mezi westerny, protože jde o příběh pronásledování apačské bandy. Jenže Apači skoro vůbec nejsou vidět - což je paradoxně velmi realistický prvek. A těch je v příběhu hodně. Spousta zajímavých odboček a detailů, minimum patosu a okázalého hrdinství. --- Slabinou je absence jasné dějové linky. Příběh nemá vyhrocený vrchol a závěr, hrdinové neprojdou žádnou katarzí. Zfilmované výňatky z vojenského deníku. --- Spíše zajímavé než vzrušující. ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Bieli proti indiánom, severania proti južanom, mexičania proti bielym a s bielymi, aj indiáni s bielymi, Francúzi proti armáde, a to tu nemáme ešte Britov, atď. Z tohoto mi vyplynulo, že ak boli teda všetci proti všetkým a vzájomne sa zabíjali, tak ak by naopak všetci držali spolu, vyšlo by to na rovnako. Bolo by na všetkých stranách rovnomerne menej mŕtvych. Ale o čom by potom boli westerny, že? Peckinpahov Dundee sa javí ako relatívne rasistický film, lenže on iba zobrazuje realitu. Aspoň sa o to snaží, takže ak vám postavy nebudú svojim správaním sympatické, tak si z toho nič nerobte, prečo by aj mali. Najväčšou devízou filmu je napätie medzi Hestonom a Harrisom a v zásade funguje, len by mohlo byť viac vyhrotené. Určite film nepatrí medzi najlepšie Samove snímky, ale to si pri niektorých filmoch hovoríme pri každom režisérovi. ()

Galerie (100)

Zajímavosti (8)

  • Charlton Heston (Major Dundee) nevycházel s Richardem Harrisem (kapitán Benjamin Tyreen), který byl často opilý a chodil pozdě na natáčení. Jako žert rozmístil Harris před Hestonův maskovací přívěs desítky budíků a všechny je nastavil tak, aby se spustily ve stejnou dobu. Když Heston vyšel, lekl se a Harris zavtipkoval: „Právě se hlásím.“ (Marek06)
  • Po úspěchu Divoké bandy (1969) dostal Peckinpah od studia nabídku, že mu umožní přetočit některé sekvence Majora Dundeeho, které byly z původní verze vystřihnuty. To režisér odmítl. (MrCreosote)
  • Sam Peckinpah se k hercům choval natolik hrubě, že ho Charlton Heston málem napadl svou šavlí. Heston později přiznal, že to bylo poprvé a naposledy, kdy někoho na natáčení fyzicky ohrozil. (MrCreosote)

Reklama

Reklama