Reklama

Reklama

Jízda vysočinou

  • USA Ride the High Country (více)
Trailer

Obsahy(1)

Měl převézt zlato pro banku, svůj úkol chtěl splnit čestně, za každou cenu... Stárnoucí Steve Judd a Gil Westrum bývali kdysi vynikajícími střelci a strážci zákona a ještě stále se těší slávě a uznání. Když se spolu po dlouhé době opět setkají v Sacramentu, má Judd pro banku zajistit převoz vykoupeného zlata od zlatokopů v horách Sierra Nevady. Je to hodně nebezpečný a nevděčný úkol, který může jen těžko provést sám. Proto je rád, když mu Gil přislíbí pomoc. Oba muže spojuje přátelství, nezávislost, a také to, že vlastní jen koně a pár dolarů. Jako třetího k sobě přiberou Gilova mladého přítele Hecka Longtreeho. Na cestě do hor se k nim ještě připojí mladá farmářská dcerka, emancipovaná Elsa... Vynikající western natočil režisér Sam Peckinpah (Divoká banda, Balada o Cable Hogueovi, Pat Garrett a Billy Kid, Železný kříž), jenž příběhu o přátelství vtisknul působivost a osobitou poetičnost. Přitom nenápadnými detaily narušuje obvyklé schéma samotného žánru. Film zaujme kamerou Luciena Ballarda, která mistrně využívá obrazy krásné krajiny, kde se natáčel (Inyo National Forest) a hudbou skladatele George Bassmana. Výrazným hereckým projevem upoutají Joel McCrea v roli prošedivělého a rázného Stevea Judda a Randolph Scott v úloze jeho poněkud nevyzpytatelného přítele Gila Westruma. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (92)

Rob Roy 

všechny recenze uživatele

Přenádherný studijní materiál pro Peckinpahovy fanoušky ( já vím, že jich zatím moc není ), ale zároveň bez debaty nadprůměrný western i pro diváka zatím nezasaženého tvorbou tohoto tvůrce. Peckinpahovské motivy se objevují za každým rohem - starý dobrý západ versus moderní doba ( automobil ); znovusetkání dávných přátel, kde oba jsou již názorově někde jinde; odpor vůči náboženství; nepříliš uctivé chování k ženám ( vynikajicí scéna svatby v bordelu ), nějaký ten chlast ( ožralý soudce a oddávající, který ani neví, jak se nevěsta jmenuje ); postavy jednající podle vnitřního přesvědčení. O zpomalování scén, či explicitní brutalitě si zatím můžete nechat zdát, ale v žádné případě nechybí filmu ten pravý peckinpahovsky emocionální náboj, což se projeví v závěrečné scéně ( formálně výtečně natočené, chvíli to vypadá, že to bude a la Leone, ale samozřejmě se tak nestane ). Vůbec po technické stránce mě Jízda vysočinou překvapila výraznou kamerou využívajících občas dost vysokých jeřábových nadhledů a jízdy kamery. Zkrátka a stručně - tenhle kousek vyjde i ve srovnání s mistrovými pozdějšími slavnými díly se ctí... ()

ABCD Marta 

všechny recenze uživatele

Je mi líto, ale obrovskou nadšenost mnoha uživatelů ani náhodou nesdílím, protože tento western je po většinu stopáže nemasný neslaný. První pořádná akce se odehraje 20 minut před koncem, což ne jednoho fanouška westernů zklame. Konec je navíc předvídatelný, a tak se žádné překvapení nekoná. Jediné, co mě na filmu zaujalo, byly dialogy hlavních postav a jakéž takéž výkony hlavních představitelů, avšak jen ty na průměrné hodnocení nestačí. A mrzí mě to o to víc, že jsem o S. Peckinpahovi slyšel jen samá pozitiva... ()

Reklama

classic 

všechny recenze uživatele

Sam Peckinpah ma ešte nesklamal,nesklamali ani páni v staršom veku,ktorí strčia do vrecka hocijakého mladého borca,ktorý sa tak tvári... Skúsenosti im napomáhajú,aby sa popasovali s neľahkou úlohou,ktorou je jeden z nich poverený,a tak zavolá na pomoc toho druhého,k nim sa pridáva jedna mladá pekná babenka a drzý mladík,ktorý je do nej blázon... A v nehynúcich horách sa predvedú ako sa majú zachovať pri prekážkach,ktoré zdolajú ľavou-zadnou alebo do cesty sa klasicky zapletie banda vývrhelov,ktorí sú dychtiví po tej babenke Else,ktorá sa má stať zákonitou ženou jedného z nich... Vychutnával som si zábery peknej krajiny v kamere Luciena Ballarda a akcie,ktorá ešte nieje taká prudká ako býva u Sama zvykom,ale toto dielo je 100% zárukou kvality nablýskanej v 90 minútach. ()

Lavran 

všechny recenze uživatele

Proč miluji western? Protože víc než kterýkoli jiný žánr má v sobě cosi prastarého a mytického, co jakoby přímo vyvěrá z nedozírné americké krajiny: majestátní mračna plující nad opuštěnou prérií a vítr ženoucí se těsně nad zemí. Proč miluji filmy Sama Peckinpaha? Protože tento (nádherně neurčitý) dojem čehosi důvěrně známého, co nás přesahuje v čase i prostoru, obohacují o zvláštní stesk a nostalgii: poslední, smířlivé ohlédnutí k vrcholkům milovaných hor na konci cesty, na konci dobrodružství a dnů divokosti. ()

nascendi 

všechny recenze uživatele

Bol som zvedavý, či ma dnešné opätovné sledovanie Jazdy nepresvedčí o pridaní ďalšej hviezdičky, osobitne, keď sa tak stalo pred pár dňami pri Peckkinpahovom Úteku. Bohužiaľ tentokrát nie. Bola to dejová i pocitová mozaika, v ktorej sa mihotali perly, ako skvelá kamera, realistické zábery z baníckeho tábora i ušmudlané kamienky amerického pátosu a chlapáckych postojov. Ono to vlastne všetko k westernu patrí, ale malo by to byť namiešané tak, aby ani po pol storočí nemal divák chvíľami dojem naivity a trápnosti. Peckinpahova režisérska zručnosť sa vo filme mihla iba zriedkakedy. ()

Galerie (98)

Zajímavosti (4)

  • Jako bonus se na soundtracku objevují i skladby z Bassmanova projektu z roku 1964, komediálního westernu Mail Order Bride. (Terva)
  • Joel McCrea byl původně obsazen jako Westrum a Randolph Scott jako Judd. Na začátku natáčení však každý z herců sám zašel za producentem, byl nespokojený a připravený odejít, a tak se role prohodily. (Marek06)
  • Film byl natočen za 26 dní. (Marek06)

Reklama

Reklama