Reklama

Reklama

Bonnie a Clyde

  • USA Bonnie and Clyde (více)
Trailer

VOD (1)

Obsahy(1)

Americký film režiséra Arthura Penna Bonnie a Clyde patří dnes již do zlatého fondu světové kinematografie. Příběh dvou sympatických lupičů se odehrává v Americe třicátých let a je založen na skutečných událostech a skutečných postavách. Bonnie Parkerová se narodila v Roweně v Texasu roku 1910. Roku 1931 pracovala v kavárně. Pak se dala na dráhu zločinu. Clyde Barrow pocházel z rodiny nájemce půdy. V mládí vyloupil benzínovou pumpu. Byl odsouzen na dva roky, ale roku 1931 byl propuštěn za dobré chování. V tomto okamžiku začíná vlastní filmový příběh zločinecké dvojice, který je pojat spíše baladicky a s jistým nadhledem, aby pak nakonec gradoval v závěrečné orgii krutosti, v dnešním kontextu kinematografie ovšem množstvím krve dávno překonané. Film v době svého vzniku vzbudil velký ohlas a sklidil pochopitelně také mnoho cen. Jmenujme např. Oscara za vedlejší roli Estelle Parsonsové a kameru Burnetta Guffeyho, film měl ovšem ještě dalších osm oscarových nominací! V hlavních rolích pochopitelně zaujali Warren Beatty a Faye Dunawayová. Ta si vedle oscarové nominace odnesla za film i Cenu Britské akademie. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (327)

Madison 

všechny recenze uživatele

Sympatická dejovo odľahčená kriminálna dráma, ktorá je napriek vážnosti námetu prekvapivo vtipná, uvoľnená a na dobu vzniku nemá šancu svojou amorálnou filozofiou nudiť. Duo Warren Beatty a Faye Dunaway predvádzajú jeden zo svojich najlepších hereckých výkonov a chémia medzi nimi krásne funguje. Arthur Penn ma po sklamaní, ktoré som utŕžila pri mnohými milovanom Little Big Man, príjemne prekvapil. Bonnie a Clyde je vynikajúci filmársky i obsahový počin, ktorý dokáže nadchnúť aj budúce generácie svojím úžasne otvoreným prístupom k danej tematike. ()

tahit 

všechny recenze uživatele

Drsný gangsterský příběh americké reality třicátých let mě připomíná maličko robinhoodovskou historii, ale přeci jen v syrovosti násilí je tato gangsterská dvojice o moc a moc tvrdší, ale v žádném případě nejde o romantiku, ale o skutečné gangstery, kteří nikdy nebyli tím, čím jsou v krásné legendě Ameriky. Ostatně: mám-li napsat, proč se mi tento film líbil. Protože film dovede opravdu dokonale zaujmout promyšleným scénářem a skvělou dvojicí Warren Beatty a Faye Dunaway ()

Reklama

DaViD´82 

všechny recenze uživatele

Bonnie a Clyde, to je příběh za všechny prachy. Romeo a Julie v „gangsta“ hávu. Jenže nic takového se v Pennově podání nenalézá. Místo psychologie a motivace postav jsou tu jen nelogické skoky v chování (Loupíme, chceš taky? Jasný!). Namísto osudové lásky a vzájemné jiskřivé chemie je to one woman show Faye Dunaway, která zastiňuje Clyda Warrena Beattyho takovým způsobem, až je bolestně jasné, že by se bez něj film vlastně i obešel. Navíc ta všudypřítomná „buranská“ nadsázka to v mých očích v mnoha scénách pohřbívá. Nevadí, že tam je. Vadí, že se s ní nepracuje s citem. Vrcholem je pak scéna přestřelky Barrowova gangu s policií a okolo zmateně pobíhající Blanche se sekáčkem. To je u mě synonymum největší možné filmové trapnosti. Naštěstí zbytek šlape, má to šmrnc a především tu již vychvalovanou Faye, která to drží Beattymu navzdory. ()

Sarkastic 

všechny recenze uživatele

„A co si tak myslíte, že jsem?“ - „Číšnice.“ - „A čím se živíte vy, když nekradete auta?“ - „No, teď právě hledám vhodné zaměstnání.“ Třeba nějaké takové, při kterém člověk přijde hodně do styku s různými lidmi, cestuje, vyzkouší si různá auta, osvojí si zručnost, zlepší fyzičku, zažije adrenalin…tohle všechno ideálně splňuje bankovní lupič. A jistě i Roman Skamene by potvrdil, že není Bonnie jako bony...Jakože Dunaway je ve své roli perfektní a předvádí ještě dominantnější výkon než její mužský protějšek Beatty. A vůbec celý gang je k pohledání, zvláště vyniká ještě bratr v podání Hackmana, mimo tuhle zločineckou partu má sice jednorázovou, ale o to zábavnější roli Wilder, ostatně humor filmu nechybí. Ale převážně pohodová atmosféra se postupně dle očekávání diváka mění, a to docela tvrdě. Nakonec přichází zrada…a pocit prázdnoty. Ale byla to jízda, která za to stála. Stejně jako v případě o rok starší Štvanice znovu hodnotím 4* a na tvorbu režiséra Penna si v budoucnu ještě posvítím. „Nebudeš mít ani chvilku klidu!“ - „Slibuješ?“ ()

misterz 

všechny recenze uživatele

Úplne chápem, prečo tento film kedysi mládež tak nadchol. Bonnie a Clyde v ich očiach predstavovali jednu z prvých revolt proti nespravodlivému a kruto pragmatickému ekonomicko-spoločenskému systému, ktorý každý z nich aspoň vo svojom srdci túžil zvrhnúť a nahradiť niečím lepším, spravodlivejším. Všetci dobre vedeli, že zbojničením (miestami mi tento lúpežnícky párik pripomínal nášho Jánošíka) sa nič nevyrieši, ale v očiach nastupujúcej generácie sa tak aspoň stali nesmrteľnými ikonami, čo podčiarkol ich brutálny, mučednícky koniec. Zároveň sa tu nezabudlo na humor ani romantiku, takže veľká spokojnosť. 75/100 ()

Galerie (123)

Zajímavosti (53)

  • Rodina texaského pohraničníka Franka Hamera, úhlavného nepriateľa gangsterského páru, sa so štúdiom súdila o 1 750 000 dolárov kvôli tomu, že bol spodobnený ako tupý a pomstychtivý zabiják. (marlon)
  • Snímek byl časopisem Premiere zařazen mezi 25 nejnebezpečnějších filmů všech dob. (kostak)
  • Rozštřílené auto bylo po incidentu možné za 25 centů zhlédnout na vlastní oči. (M.B)

Související novinky

Zemřel scenárista Robert Towne

Zemřel scenárista Robert Towne

03.07.2024

Přichází smutné zprávy z Kalifornie. Ve věku devětaosmdesáti let odešla legenda mezi hollywoodskými tvůrci a držitel Oscara i Zlatého glóbu za legendární snímek Čínská čtvrť, scenárista Robert Towne.… (více)

Zemřel Gene Wilder

Zemřel Gene Wilder

30.08.2016

Alzheimerova choroba nám v neděli sebrala třiaosmdesátiletého herce Genea Wildera. Pokud jste viděli Producenty, Ohnivá sedla nebo Mladého Frankensteina, dobře víte, o koho jde. Tohle je ale jen… (více)

Bonnie a Clyde tentokrát natvrdo

Bonnie a Clyde tentokrát natvrdo

27.07.2011

Je zvláštní říct to o filmu, který byl ve své době kritizován za amorálnost a drsnost (zejména krvavé finále diváky v roce 1967 doslova šokovalo), ale je to tak – Bonnie a Clyde Arthura Penna nabízí… (více)

Smutný týden v Hollywoodu

Smutný týden v Hollywoodu

01.10.2010

V uplynulých dnech se Smrtka postarala o značnou část smutného sestřihu, který každoročně vídáme na Cenách Akademie. Především odešel legendární Tony Curtis, kterého všichni (kdo ne, ať si doplní… (více)

Reklama

Reklama