Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Hon na uprchlíka z vězení, připomínající lov divoké zvěře... Z věznice malého texaského městečka uprchl vězeň Bubber Reeves. Jeho cesta ke svobodě není jednoduchá. V patách má místního tvrdého a rozhodného šerifa Caldera. Naftařský a dobytkářský baron Val Rogers by chtěl mít Bubbera z cesty, aby zakryl milostnou aféru, svého syna Jasona a Bubberovy manželky. Na uprchlíka, jenž příliš nevoní místním obyvatelům, se tak doslova rozpoutá drsný hon mající blízko k lynči… Akční příběh, podle scénáře Lillian Hellmanové, vyprávějící o jasných postojích ve vypjaté životní situaci, natočil uznávaný režisér Arthur Penn. Ten do hlavních rolí obsadil přední hollywoodské herce Marlona Branda, Roberta Redforda, Jane Fondovou, stejně jako využil fyzický zjev tehdejší atraktivní televizní hvězdy Angie Dickinsonové. Do děje působivě zapojil atmosféru horké letní noci a maloměsta, plného obyvatel s předsudky, nudou a skrytými frustracemi. Všemu vtisknul až drásavé napětí, které v závěru úmyslně zpomalí, aby o to více dosáhl zamýšleného dramatického vyznění. (Česká televize)

(více)

Recenze (137)

Snorlax 

všechny recenze uživatele

Velmi nepřitažlivá sonda malosti se prakticky celou dobu zaměřuje na zkoumání, kdy se z jednotlivce stává dav a z davu masa, která ztrácí veškeré zábrany. K českému dabingu: překvapuje mě, jak podobné jsou si hlasy Racka a Munzara, byť je snadné je rozlišit, Munzarově bezchybné výslovnosti nemůže konkurovat logopedův zlý sen Racek, i když dlužno podotknout, že tohle byla jeho první dabingová práce. ()

M.i.k.e 

všechny recenze uživatele

ústředním motivem tu sice je hon na uprchlého trestance v podání Roberta Redforda, ale vzhledem ke stopáži přes dvě hodiny nejde o nijak intenzivní naháněčku a chvílemi se to celkem slušně vleče. Kdyby byla Štvanice o půl hodinky kratší, mohlo to být stylové drama, které by mělo šanci stát se klasikou. Takhle je to jen slušné řemeslo s výborným obsazením a povedeným koncem, který toho dost zachraňuje...60% ()

Reklama

EastWicka 

všechny recenze uživatele

Tak takhle jsem si teda horečku sobotní noci v hippie šedesátkách rozhodně nepředstavovala... Jsou holt místa, kde čas nehraje roli. Dusný film nám na ploše divadelního dramatu načrtne ošklivý obrázek jižanského maloměsta, jeho supí povahy, lidské krutosti a malosti. Brandovi sedne role nepodplatitelného šerifa jako ulitá, Jane Fonda je nádherná jako Jitřenka, mladý James Fox sugestivně rozháraný a Redford, jó Redford, ten je tu přímo z sežrání. ()

bogomira 

všechny recenze uživatele

Film, díky kterýmu jsem kdysi před lety objevil Arthura Penna. Člověk se na to dívá a říká si: "Co by asi ty dnešní hvězdy daly za roli ve filmu, kterej má takovej scénář." Penn vás během pár minut seznámí s půlkou města tak, že není šance si kohokoli poplést i díky dokonalýmu typovýmu obsazení a rozehraje velkou hru několika hlavních a spousty vedlejších zápletek tak přehledně, že ani na sekundu neztratíte nit, a že se tam toho dělo tolik, to vlastně zjistíte, až když vyndáte dyfko a natáhnete se na gauč. Že všichni hrajou jak z partesu je zbytečný zmiňovat, ale pro mě je hlavní hvězdou Arthur Penn. A víte co? Nějak mi to připomnělo Dogville, čertvíproč... ()

italka63 

všechny recenze uživatele

Skvělý Marlon Brando coby šerif Calder, uprchlý vězeň Redford, krásná Anna, Jane Fondová, jeho manželka, mající poměr se synem váženého boháče. A jedna noc, velké vášně, a také rasismus, nenávist, láska, spravedlnost, zaslepenost a tragédie. Amerika si na sklonku šedesátých let lízala rány z mnoha problémů. Ale tenhle, ten byl jenom v lidech. V lidech všech vrstev. Stojí za shlédnutí, tohle filmové dílko. ()

Galerie (67)

Zajímavosti (6)

  • Kástingová riaditeľka odmietla obsadiť Faye Dunaway s odôvodnením, že pre filmovú branžu nie je dosť pekná a odporučila jej venovať sa radšej divadlu. (m.a.t.o.)
  • V počiatkoch produkcie bol do úlohy, ktorú nakoniec stvárnil Robert Redford zvažovaný aj Steve McQueen. (m.a.t.o.)
  • V knihe "Fiasco: A History of Hollywood's Iconic Flops" (voľne preložené ako "Fiasko: História ikonických prepadákov Hollywoodu") od spisovateľa Jamesa Roberta Parisha je tomuto filmu venovaná celá kapitola. (Motinski)

Reklama

Reklama