Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Hon na uprchlíka z vězení, připomínající lov divoké zvěře... Z věznice malého texaského městečka uprchl vězeň Bubber Reeves. Jeho cesta ke svobodě není jednoduchá. V patách má místního tvrdého a rozhodného šerifa Caldera. Naftařský a dobytkářský baron Val Rogers by chtěl mít Bubbera z cesty, aby zakryl milostnou aféru, svého syna Jasona a Bubberovy manželky. Na uprchlíka, jenž příliš nevoní místním obyvatelům, se tak doslova rozpoutá drsný hon mající blízko k lynči… Akční příběh, podle scénáře Lillian Hellmanové, vyprávějící o jasných postojích ve vypjaté životní situaci, natočil uznávaný režisér Arthur Penn. Ten do hlavních rolí obsadil přední hollywoodské herce Marlona Branda, Roberta Redforda, Jane Fondovou, stejně jako využil fyzický zjev tehdejší atraktivní televizní hvězdy Angie Dickinsonové. Do děje působivě zapojil atmosféru horké letní noci a maloměsta, plného obyvatel s předsudky, nudou a skrytými frustracemi. Všemu vtisknul až drásavé napětí, které v závěru úmyslně zpomalí, aby o to více dosáhl zamýšleného dramatického vyznění. (Česká televize)

(více)

Recenze (137)

Sarkastic 

všechny recenze uživatele

U štvanice mě zpočátku štval fakt, že se děj filmu věnoval místo uprchlíkovi Bubberovi nepříjemným, otravným obyvatelům městečka a já se docela nudil. Až později jsem pochopil proč. Štvanice totiž vlastně není o příběhu jednoho utíkajícího vězně jako spíš o kritickém náhledu na pokrytecké dobové americké maloměšťáky se všemi jejich nešvary. Pak se postupně začal můj hněv vůči všem těm povrchním zmetkům (bez rozdílu pohlaví) stupňovat a ve scéně, kdy je mlácen šerif, jsem byl na pokraji výbuchu zlostí, připraven nemilosrdně vykuchat jeho trýznitele a napalmem sežehnout celé tohle prohnilé místo, nezbylo mi však nic jiného než jen bezmocně přihlížet. Tenhle pocit mi vydržel vlastně až dokonce, kdy byl vztek nahrazen neobyčejným přívalem zmaru. A filmu, který ve mně dokáže něco takového vyvolat, hlasitě tleskám, škoda, že z počátku je to vcelku nuda, proto pouze silné 4*. ()

eye candy 

všechny recenze uživatele

Štvanice je film ve kterém se utkává blažená demence a fanatismus těžce bigotní whiskey-and-gun masy s morálkou silných individualit. I po tolika letech je tento snímek uvěřitelný, což bohužel nevypovídá pouze o jeho kvalitě. Co se obsazení týče. Tou dobou ještě poměrně neznámý R.Redford v roli muže s nejhezčím účesem, drží krok i když nedostává tolik prostoru. Angie Dickinson - Miss sympatie. M.Brando - Vyberte si jakýkoliv jeho film. Najděte si komentář k jeho výkonu (hledá se tak, že zmáčknete ctrl+f a zadáte vynikající nebo famózní) a vložte si ho sem. Vynikající jsou ale také Jane Fonda a Robert Duvall (ten se mě liíbíl možná úplně nejvíc) V 60tých letech byl Arthur Penn prostě king, jeho Štvanice trvá dodnes ()

Reklama

majo25 

všechny recenze uživatele

Bohaté hviezdne obsadenie a naozaj dramaticky poňatý príbeh, ktorý sa síce rozbieha pomalšie, ale nakoniec vtlačí do kresla. Skazená a amorálna spoločnosť v malomeste si pýta tvrdšiu ruku, tá však prichádza dosť neskoro. Myslím, že takú nakladačku, akú schytáva šerif, som ešte u šerifov na striebornom plátne asi nevidel. Emócie pekne vyšpikované. Paradoxne sa však žiadna odplata nekoná. Brando ala šerif-poctivec je síce zvláštna kombinácia, ale výsledok ukazuje, že funguje. Záver fajnovo dramatický, žiadny lacný happyend. ()

D.Moore 

všechny recenze uživatele

Strhující hvězdně obsazené drama plné špičkových výkonů. Arthur Penn výborně zachytil atmosféru malého městečka, ve kterém to zprvu pod povrchem a později už zcela otevřeně vře, scénář si s velkým množstvím postav poradil tak suverénně, že tu každá z nich má své místo a nikdo není nadbytečný. Děj je stejně jako lidské chování naprosto nepředvídatelný a ačkoliv po rychlém rozjezdu mírně zvolní tempo, postupně graduje a míří k závěrečnému zacloumání divákem, které šeredně mrazí. Jeden z nejpůsobivějších filmů, co jsem (nejen za poslední dobu) viděl. A ta hudba! Jasných pět hvězd. ()

jedna_vrana 

všechny recenze uživatele

Emily Stewart: „Zastreliť muža za to, že sa vyspal s niečou manželkou? To je hlúposť. Polovica mesta by bola vyhladená.“ Šerif Calder (Marlon Brando) je frajer – poháňaný túžbou po spravodlivosti a čestnosti, na druhej strane pokúšajúci sa o lojalitu k miestnym. A miestni, to je parádne zhromaždenie všelijakých ľudských sklonov – malomeštiactva, sebectva, nadradenosti a neviazanej zábavy. Oceňujem na tomto filme, že sa na ňom nepodpísal zub času. Pôsobí uveriteľne, napríklad bitka šerifa na policajnej stanici vyzerá vierohodne, lietajú ozajstné facky a tečie krv. Tento príbeh o predsudkoch, rasizme, netolerancii a nevere mi pripomínal Dogville od Larsa Von Triera. ()

Galerie (67)

Zajímavosti (6)

  • V počiatkoch produkcie bol do úlohy, ktorú nakoniec stvárnil Robert Redford zvažovaný aj Steve McQueen. (m.a.t.o.)
  • V knihe "Fiasco: A History of Hollywood's Iconic Flops" (voľne preložené ako "Fiasko: História ikonických prepadákov Hollywoodu") od spisovateľa Jamesa Roberta Parisha je tomuto filmu venovaná celá kapitola. (Motinski)
  • Kástingová riaditeľka odmietla obsadiť Faye Dunaway s odôvodnením, že pre filmovú branžu nie je dosť pekná a odporučila jej venovať sa radšej divadlu. (m.a.t.o.)

Reklama

Reklama