Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Hon na uprchlíka z vězení, připomínající lov divoké zvěře... Z věznice malého texaského městečka uprchl vězeň Bubber Reeves. Jeho cesta ke svobodě není jednoduchá. V patách má místního tvrdého a rozhodného šerifa Caldera. Naftařský a dobytkářský baron Val Rogers by chtěl mít Bubbera z cesty, aby zakryl milostnou aféru, svého syna Jasona a Bubberovy manželky. Na uprchlíka, jenž příliš nevoní místním obyvatelům, se tak doslova rozpoutá drsný hon mající blízko k lynči… Akční příběh, podle scénáře Lillian Hellmanové, vyprávějící o jasných postojích ve vypjaté životní situaci, natočil uznávaný režisér Arthur Penn. Ten do hlavních rolí obsadil přední hollywoodské herce Marlona Branda, Roberta Redforda, Jane Fondovou, stejně jako využil fyzický zjev tehdejší atraktivní televizní hvězdy Angie Dickinsonové. Do děje působivě zapojil atmosféru horké letní noci a maloměsta, plného obyvatel s předsudky, nudou a skrytými frustracemi. Všemu vtisknul až drásavé napětí, které v závěru úmyslně zpomalí, aby o to více dosáhl zamýšleného dramatického vyznění. (Česká televize)

(více)

Recenze (137)

bogomira 

všechny recenze uživatele

Film, díky kterýmu jsem kdysi před lety objevil Arthura Penna. Člověk se na to dívá a říká si: "Co by asi ty dnešní hvězdy daly za roli ve filmu, kterej má takovej scénář." Penn vás během pár minut seznámí s půlkou města tak, že není šance si kohokoli poplést i díky dokonalýmu typovýmu obsazení a rozehraje velkou hru několika hlavních a spousty vedlejších zápletek tak přehledně, že ani na sekundu neztratíte nit, a že se tam toho dělo tolik, to vlastně zjistíte, až když vyndáte dyfko a natáhnete se na gauč. Že všichni hrajou jak z partesu je zbytečný zmiňovat, ale pro mě je hlavní hvězdou Arthur Penn. A víte co? Nějak mi to připomnělo Dogville, čertvíproč... ()

dopitak 

všechny recenze uživatele

Tomu říkám dusno jako na jihu. Když někdo ve filmu dostane pěstí do obličeje, neměl by se za minutu šťastně křenit do kamery, a to se tady rozhodně nestane. Může se stát, že vás strašně bude štvát ta banda opilců, co se na konci nepříčetně motá, aniž by to mělo smysl. Možná ale právě o to Pennovi šlo. Zpočátku vlahé tempo s přibývající tmou houstne až ve strhující závěr, u kterého mi chyběla jen špetka spravedlnosti, třeba jen ve vysvětlujícím titulku. Vynikající Brando, krásná Fonda, a famózní český starý dabing, v němž si především na jazyk si šlapajícího Ilju Racka budete vychutnávat. Stejně tak bezpečně poznáte Luďka Munzara, Libuši Švormovou, Jorgu Kotrbovou, Petra Štěpánka, ale i Antonína Jedličku. Smrt režisérovi, který by se pokusil tenhle skvost předabovat s pamrdy dnešních dabingových studií!!! ()

Reklama

EastWicka 

všechny recenze uživatele

Tak takhle jsem si teda horečku sobotní noci v hippie šedesátkách rozhodně nepředstavovala... Jsou holt místa, kde čas nehraje roli. Dusný film nám na ploše divadelního dramatu načrtne ošklivý obrázek jižanského maloměsta, jeho supí povahy, lidské krutosti a malosti. Brandovi sedne role nepodplatitelného šerifa jako ulitá, Jane Fonda je nádherná jako Jitřenka, mladý James Fox sugestivně rozháraný a Redford, jó Redford, ten je tu přímo z sežrání. ()

klukluka 

všechny recenze uživatele

...a pak je chtěj chránit, zhýralou sebranku nechutně bohatých, pologramotných amerických křupanů. Napucovaná lůza. Dvacet pět let jsme jim slepě zobali z ruky, naštěstí z toho pomalu střízlivíme. Doby, kdy byli oni sami schopni podobné sebereflexe, jsou ale dávno tytam. Dnes už ve svých filmech uměj bejt jen dobří, lepší a nejlepší. Pro tuhle osvěžující změnu aby člověk sáhnul padesát let do minulosti. Jedna hvězda mínus za ty obtížně srozumitelné dialogy. Patrně to byl záměr, ta angličtina možná kopírovala jazyk a způsob komunikace na americkém venkově, ale chvílema jsem kvůli tomu musel nemálo žhavit mozkové závity. ()

Martin741 

všechny recenze uživatele

Nadherny film s velikanom akym pan Marlon Brando realne bol. Kvalitna rezia Arthura Penna /Vlak 1964, Bonnie a Clyde/ vladne na kazdom kroku, kazdy detail a kazda scenka je poctivo prepracovana. Namet - ako dokaze silna a talentovana osobnost prezit uprostred "normalnej" spolocnosti .- je istoiste aktualna dodnes. Plus pekne sa odkryva pokrytecka moralka akehosi maleho americkeho mestecka uprostred 60. rokov minuleho storocia. Herecke vykony su na urovni, a okrem pana Brando dokazal uputat aj pan CervenyFord n o a samozrejme aj Jane Fonda, na ktoru nesmiem zabudnut. Napatie pocas filmu pekne rastie, a rastie, az vyusti v masakrozny zaver, ktory ma pomaly az rozmery antickej tragedie. Nadherny film . 100 % ()

Galerie (67)

Zajímavosti (6)

  • V knihe "Fiasco: A History of Hollywood's Iconic Flops" (voľne preložené ako "Fiasko: História ikonických prepadákov Hollywoodu") od spisovateľa Jamesa Roberta Parisha je tomuto filmu venovaná celá kapitola. (Motinski)
  • V počiatkoch produkcie bol do úlohy, ktorú nakoniec stvárnil Robert Redford zvažovaný aj Steve McQueen. (m.a.t.o.)
  • Kástingová riaditeľka odmietla obsadiť Faye Dunaway s odôvodnením, že pre filmovú branžu nie je dosť pekná a odporučila jej venovať sa radšej divadlu. (m.a.t.o.)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno