Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Jacku Crabbovi je asi sto dvacet let, když reportérovi začíná vyprávět příběh svého života. Jako malý kluk byl po přepadení skupiny osídlenců západu vychován kmenem Čejenů. Pak se vrací zpátky mezi bílé a stává se pistolníkem a obchodníkem. Později si bere za ženu indiánku. Když je kmen, mezi jehož členy žije, vyvražděn, nechává se najmout jako stopař armády, kterou vede úhlavní nepřítel indiánů – generál George Armstrong Custer… Scénář k slavnému filmu napsal Calder Willingham podle románu spisovatele Thomase Bergera. Společně s ním režisér Arthur Penn pojal svůj western velmi neobvyklým způsobem. Prokládá vše humorem, ironií a burleskními prvky. Příběh Jacka Crabba přitom zachycuje část americké historie druhé poloviny devatenáctého století bez příchuti všech zbytečných mýtů. Podobně jako jiný slavný snímek Tanec s vlky, opouští tradici hodných bělochů a zlých indiánů, kreslí americké občany rudé pleti jako důstojné lidské bytosti, jako národ s vlastní civilizací, který musel projít nelítostnou genocidou. Film zaujme zpracováním, realistickou i poetickou kamerou, hereckými výkony a dodnes patří mezi nejlepší díla tohoto žánru. Roli Jacka Crabba pozoruhodným způsobem ztvárnil Dustin Hoffman. V dalších úlohách se představí Faye Dunawayová a Martin Balsam. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

TV spot

Recenze (395)

Drolin 

všechny recenze uživatele

Tématem filmu na motivy stejnojmenné knihy Thomase Bergera jsou sociální i kulturní rozdíly mezi původními obyvateli, indiány, a kolonizátory z Evropy a jejich dopad na osobu, mladého chlapce Jacka Crabba, který se ve svém životě pohybuje díky okolnostem u obou z nich.  V raném věku je nucen změnit, nebo lépe přizpůsobit, své hodnoty indiánskému nahlížení na svět. V širším kontextu je nastíněna destruktivní povaha bílých přistěhovalců a opačné smýšlení indiánů, kteří ve všech hmotných i nehmotných věcech spatřují život a harmonii koloběhu života. Tradiční způsob života „lidských bytostí“, jak si indiánské skupiny přezdívají, však v konfrontaci s chováním bílých osadníků je předurčen k zániku. A při jedné z potyček mezi kmenem, jenž se ujal Jacka Crabba, a kavalerií je mladý běloch vychovaný indiány odveden ke křesťanskému pojetí života. Tato událost znamená celou řadu sociálních diferencí, zvláště v pojetí rodiny a role jednotlivce ve společnosti obecně. Stejně i v řadě nepravdivých předsudků, které jsou Jackovi předkládány jako samozřejmé od lidí, kteří dané indiány ani nezahlédli. Sled situací ale hlavní postavu, Jacka Crabba, nenechá setrvat v navrácených křesťanských kořenech a v určitou chvíli je postaven před další změnu své role. Adoptivního syn respektované rodiny pastora se v poměrně krátkém čase stane pistolníkem, vojákem federace a znovu se i navrátí k indiánskému stylu života. A to vždy negativními či pozitivními vlivy společnosti a ve své snaze zachránit život blízkých i vlastní, což se mu nejednou stane osudným. Mimo samotného života Jacka Crabba je blíže antropologicky rozpracován život a tradice indiánského kmene Pónýů, který se v určitých sociálních aspektech odlišoval od jiných kmenů. Jednou ze zajímavostí prezentovanou ve filmu je role takzvaného „opačníka“, který úkony i mluvu provádí v antagonickém pojetí. Zcela odlišné od hodnot bílých osadníků je i pojetí smrti a smíření s nastávajícím děním. ()

gogo76 

všechny recenze uživatele

Táto pecka mi strašne pripomína Forresta Gumpa, toho, čo všade bol a všetko videl. Za 120 rokov sa toho dá zažiť... Aj po toľkých rokoch film má čo povedať a nestratil nič na svojej príťažlivosti. D.Hoffman je fantastický, príbeh dojímavý, celý kolíše medzi komédiou a drámou, práve v tomto vidím podobnosť s F.Gumpom. A možno sa režisér Zemeckis naozaj inšpiroval týmto filmom, a nielen on, ale asi aj K.Costner pred natáčaním Dance with wolves. 100%. ()

Reklama

boshke 

všechny recenze uživatele

Asi jsem podobnej pitomec jako Jack Crabb, ale já v tom neviděl úchvatnou kritiku západu či východu, ani paralely s jihem či severem, ani hyperboly (o rotačním paraboloidech ani nemluvě) bílejch nebo červenejch, já v tom viděl akorát příběh blba, který nikdy ve svém životě nic nerozhodl a jen se nechal náhodami a okolnostmi vláčet od bílejch k červenejm, od červenejch k bílejm a zase zpátky tak dlouho, dokud se těch 147 minut nedokrdocalo ke svému konci... 20% ()

HAL 

všechny recenze uživatele

Forrest Gump mezi indiány. Což není příliš pochvala - Hoffmanův prosťáček se prostě celý film bezcílně klátí světem, klátí při tom i všechny ženy co potká, a spíš omylem se nachomýtne snad ke všem povoláním, skupinám a událostem které se v tom období odehrávaly. A na rozdíl od Forresta nemá ani žádnou osobnost, a ani s ním není taková zábava. Možná by měl být jen průvodcem po světě vymknutém z kloubů a ukázat že američané prováděli na indiánech čistokrevnou genocidu, jenže to už dávno není žádné tajemství. A navíc těžko ukážete hrůzy genocidy, když zároveň chcete mít příjemný hřejivý film, ve kterém je místo posledního Mohykána popletený starý děda navlečený v kostýmu z placu Vinnetua co vtipkuje o kopulaci s koňmi. 6/10 ()

NinadeL 

všechny recenze uživatele

Klasický revisionistický anti-western. Ve své době důležitý počin, přepis stejnojmenného románu Thomasa Bergera (1964, česky 1977). Ale dnes už není naštěstí potřeba tolerovat dobové nedostatky. Nevěrohodné masky, nelogické navázání jednotlivých kapitol, některé naprosto příšerné herecké výkony. Nadsázka a lehkost, se kterou se tento dobový Forrest Gump křížený se stoletým staříkem proplétá americkým západem už není zdaleka tak okouzlující, je jen přímočará a samoúčelná. Fakt jsem ráda, že pokračování The Return of Little Big Man (1999) vyšlo jen knižně. ()

Galerie (87)

Zajímavosti (21)

  • Film bol štartom k tomu, že tvorcovia začali pomocou westernu prezentovať svoj liberálnejší názor voči Indiánom. (vander19)
  • Celosvětová premiéra proběhla 14. prosince 1970 v New Yorku. (ČSFD)
  • Nedaleko místa posledního odpočinku generála Custera najdeme vesnici s názvem Garryowen, pojmenované podle pochodové písně Sedmé kavalerie (slova “Garry Owen“ můžeme také číst v plukovním erbu). (džanik)

Související novinky

Zemřel herec M. Emmet Walsh

Zemřel herec M. Emmet Walsh

21.03.2024

Ve věku osmaosmdesáti let zemřel v americkém Vermontu herecký veterán M. Emmet Walsh. Výrazný představitel zejména vedlejších rolí ve filmech jako Blade Runner, Zbytečná krutost a Potíže s Arizonou… (více)

Smutný týden v Hollywoodu

Smutný týden v Hollywoodu

01.10.2010

V uplynulých dnech se Smrtka postarala o značnou část smutného sestřihu, který každoročně vídáme na Cenách Akademie. Především odešel legendární Tony Curtis, kterého všichni (kdo ne, ať si doplní… (více)

Reklama

Reklama