Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Jacku Crabbovi je asi sto dvacet let, když reportérovi začíná vyprávět příběh svého života. Jako malý kluk byl po přepadení skupiny osídlenců západu vychován kmenem Čejenů. Pak se vrací zpátky mezi bílé a stává se pistolníkem a obchodníkem. Později si bere za ženu indiánku. Když je kmen, mezi jehož členy žije, vyvražděn, nechává se najmout jako stopař armády, kterou vede úhlavní nepřítel indiánů – generál George Armstrong Custer… Scénář k slavnému filmu napsal Calder Willingham podle románu spisovatele Thomase Bergera. Společně s ním režisér Arthur Penn pojal svůj western velmi neobvyklým způsobem. Prokládá vše humorem, ironií a burleskními prvky. Příběh Jacka Crabba přitom zachycuje část americké historie druhé poloviny devatenáctého století bez příchuti všech zbytečných mýtů. Podobně jako jiný slavný snímek Tanec s vlky, opouští tradici hodných bělochů a zlých indiánů, kreslí americké občany rudé pleti jako důstojné lidské bytosti, jako národ s vlastní civilizací, který musel projít nelítostnou genocidou. Film zaujme zpracováním, realistickou i poetickou kamerou, hereckými výkony a dodnes patří mezi nejlepší díla tohoto žánru. Roli Jacka Crabba pozoruhodným způsobem ztvárnil Dustin Hoffman. V dalších úlohách se představí Faye Dunawayová a Martin Balsam. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

TV spot

Recenze (395)

mm13 

všechny recenze uživatele

Tragikomédia Malý veľký muž je obrovský film, na adresu ktorého sa núka nepreberné množstvo oslavných prívlastkov, no ani jediný z nich a ani všetky dokopy nedokážu postihnúť jeho veľkosť a hĺbku. Bude to asi práve tou tragikomikou, pretože čo iné je ľudský život, než jedná veľká tragédia a najvydarenejší vtip zároveň? A než k tomu čokoľvek dodávať, stačí sa dívať. [100%] ()

boshke 

všechny recenze uživatele

Asi jsem podobnej pitomec jako Jack Crabb, ale já v tom neviděl úchvatnou kritiku západu či východu, ani paralely s jihem či severem, ani hyperboly (o rotačním paraboloidech ani nemluvě) bílejch nebo červenejch, já v tom viděl akorát příběh blba, který nikdy ve svém životě nic nerozhodl a jen se nechal náhodami a okolnostmi vláčet od bílejch k červenejm, od červenejch k bílejm a zase zpátky tak dlouho, dokud se těch 147 minut nedokrdocalo ke svému konci... 20% ()

Reklama

misterz 

všechny recenze uživatele

Životný príbeh starého otca Forresta Gumpa, plný nečakaných zvratov, dobrých i zlých udalostí, lásky i nenávisti, bojov bielych s indiánmi, radosti i smútku, komédie i tragédie.... Až do krajnosti vyčančaný scenár, ktorý je navyše aj pútavo prerozprávaný a skvelo zahraný. Tragický osud všetkých indiánov, ktorý nezasiahol len ich samotných, ale aj mnohých bielych, smutné ale pravdivé. Inak charakterové vykreslenie postavy gen. George Armstronga Custera nebolo vôbec prehnané, celkom to zodpovedalo realite, naozaj sa javil ako hlúpy narcistický pološialenec. Tu nie je čo vytknúť, ďalší výborný film s mladým Dustinom Hoffmanom. Videné v rámci Season Challenge Tour. ()

RHK 

všechny recenze uživatele

Jeden ze 100 nejlepších westernů - 100 Greatest Western Movies http://www.csfd.cz/uzivatel/136528-rhk/. Tématem tohoto nádherného epického antiwesternu je dobývání Západu a vybíjení indiánů ze stoicky důstojného pohledu vybíjených Čejenů a z ironického léty zmoudřelého pohledu jimi adoptovaného bělocha Jacka Crabba v podání Dustina Hoffmanna. Ten film má sice způsobem vyprávění blízko k Forrestu Gumpovi, ale tématem genocidy také k Podzimu Čejenů od Johna Forda, nebo třeba i k Spielbergově Schindlerově seznamu. Geniální Dustin Hoffman je zde v jedné ze svých životních rolí přizpůsobivého muže, který všechny přežil. Zajímavé komentáře: Kleopatra, Radek99, Paldini, Xmilden. Trailer: http://www.youtube.com/watch?v=dZLlt3Vl3Zc ()

Sarkastic 

všechny recenze uživatele

„Dostali mě, Jacku, nic víc. Život obsahuje zrnko rizika.“ - „Vy nepoznáte, kdy jste poražený.“ - „Poražený? Já nejsem poražený! Jen natřený dehtem a obalený peřím!“ Ve výsledku byla ovšem neporazitelná spíš hlavní postava, která měla snad 9 kočičích životů. Malý velký muž je docela netypický western. Hlavním hrdinou (obrovský a náležitě využitý prostor pro Hoffmana), způsobem vyprávění/členění, občasným humorem a celkovým nadhledem. Délka není zrovna moc divácká, na druhou stranu nudit se nezačnete, na to Penn vypráví až příliš zajímavě. Některé pasáže jsou vyloženě parádní, nejvíc se mi líbilo pistolnické období (budu se muset naučit nasazovat hadí pohled!), které jsem téměř celé prosmál. Jediný problém Malého velkého muže vidím v tom, že sice funguje většina jeho jednotlivých části, ale jako celek už film diváka tolik nestrhne, proto s hodnocením skončím „jen“ na silných 4*, jinak velká spokojenost. „To jsem ještě na tomto světě?“ - „Ano, dědečku.“ - „Toho jsem se obával. No...někdy to kouzlo působí, někdy ne.“ ()

Galerie (87)

Zajímavosti (21)

  • Masaker, ktorý vznikol po napadnutí Custerových (Richard Mulligan) vojsk v indiánskej dedine, nepriamo naráža na masaker počas vojny vo Vietname, konkrétne ide o dedinku My Lai. (vander19)
  • Film se natáčel v čejenské indiánské rezervaci Lame Deer, v indiánské rezervaci v Hardinu a u řeky Little Bighorn – tato místa se nacházejí v americkém státě Montana a také v kanadské provincii Alberta ve městech Calgary a Morley. (Trajektt)
  • Herec Bob Hope byl vypískán, když na předávání cen Akademie řekl o indiánu Chiefu Danu Georgeovi, který byl za roli Old Lodge Skinse nominován na Oscara, že není Američan. (Elisebah)

Související novinky

Zemřel herec M. Emmet Walsh

Zemřel herec M. Emmet Walsh

21.03.2024

Ve věku osmaosmdesáti let zemřel v americkém Vermontu herecký veterán M. Emmet Walsh. Výrazný představitel zejména vedlejších rolí ve filmech jako Blade Runner, Zbytečná krutost a Potíže s Arizonou… (více)

Smutný týden v Hollywoodu

Smutný týden v Hollywoodu

01.10.2010

V uplynulých dnech se Smrtka postarala o značnou část smutného sestřihu, který každoročně vídáme na Cenách Akademie. Především odešel legendární Tony Curtis, kterého všichni (kdo ne, ať si doplní… (více)

Reklama

Reklama