Reklama

Reklama

Stvořeni pro lásku

  • Hongkong Hua yang nian hua (více)
Trailer 1

Obsahy(1)

Příběh se odehrává v šedesátých letech, kdy se do hongkongského bytu nezávisle na sobě stěhují dva manželké páry: novinář Chow se svojí ženou a krásná sekretářka Li-zhen s manželem. Jejich protějšky tráví mnoho času na cestách a tak si Chow a Li-zhen společně zkracují osamělé večery. Dokud se neobjeví podezření na mimomanželské aktivity jejich partnerů. (Hollywood Classic Entertainment (H.C.E.))

(více)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (242)

Matty 

všechny recenze uživatele

Když se dva lidé milují, ale jejich lásce není přáno, je to smutné, Stvořeni pro lásku jsou tedy smutným filmem. Nijak extrémně, ale jsou. Pro dva distingované Hongkongčany žijící v 60. letech – pro hrdiny této romance – jsou důležitější mravní ideály nežli jejich vlastní touhy. Oba dva vědí, že partnera toho druhého podvádí jeho vlastní partner, zprvu to berou spíše jako hru, kterou možno strávit několik příjemných chvil a zároveň způsob, jak zkusit své manželství zachránit poznáním vlastních chyb. Je to však hra bez jasně stanoveného cíle, navíc hra se skutečnostmi příliš závažnými na to, aby mohla hrou zůstat i nadále. Wong Kar-wai nafilmoval typickou, leč atypicky zdráhavou love story, o dvou lidech a silném citovém poutu mezi nimi. Toto citové pouto bohužel nevzniklo mezi filmem samotným a mnou. Neřekl bych, že byl vyloženě chladný, spíše nezvykle uhlazený, komorní, úzkostlivě se vyhýbající čemukoliv nadbytečnému. Ačkoliv ve mně nevyvolali žádné pocity (nanejvýš zklamání z příliš předvídatelného zakončení), oceňuji na Stvořených pro lásku mimořádnou formální preciznost a mile nadměrné množství záběrů, jež doslova laskají tělo Maggie Cheungové, povětšinou zahalené do přiléhavých květinových šatů (celkem jich vystřídá snad dva tucty). Také díky tomu plyne jinak víceméně bezdějový snímek příjemnou rychlostí vpřed a pokud budu na něco vzpomínat, pak především na některé z jeho překrásných (že by až kýčovitých?) obrázků. 80% Zajímavé komentáře: Radko, jondzavid, kikuka, d-fens ()

Galadriel 

všechny recenze uživatele

Zjevně nejsem cílový divák díla Kar-wai Wonga - další vizuálně brilantní snímek u kterého jsem se dost nudila. Příběh je křehký, melancholický, zranitelný a vyžaduje spoustu soustředění a hodně lyrického diváka, kterým já bohužel nejsem, resp. možná někdy i jsem, ale musím mít určitou náladu a i tak preferuji lyriku trochu jiného druhu. ()

Reklama

Deimos 

všechny recenze uživatele

TV/// Obsazení 4/10 Děj 3/10 Hudba 6/10 Efekty 4/10/// +ústřední dvojice je fain, základní motiv příběhu je zajímavý, hlavní melodie, která se opakuje se mi líbila -hodně moc civilní, stavěné na dialozích, často docela nudné/// Tak tohle je zatím nejlepší film Kar-wai Wonga, který jsem viděl. A to že je nejlepší znamená, že se dá přežít. Jinak ten film nic neznamená. Vůbec nechápu jak někdo může tohoto tvůrce obdivovat, já se u jeho filmů příšerně nudím. Jestliže mě neohromí ani jeho film 2046, na který se převelice teším, tak už mám terč pro svoje AK-47./// Celkem 40%/// ()

ambron 

všechny recenze uživatele

Ešte som nevidel film, ktorý by bol taký krásny, emocionálny a jemný. Aj keď je vo filme minimum slov, všetko nahrádza reč obrazov - prekrásne intímne zábery na gestá tvárí, postavenie tiel, či prostredie v tichu. Pohyby sú veľmi prsne sprevádzané hudbou, ktorá tvorí akoby ďalšiu postavu. Kar-wai Wong majstrovsky ukázal, že láska má vlastný nevyspytateľný jazyk. Divák je doslova vyzvaný do snového, poetického a hypnoticky krásneho vesmíru. Tento film je veľká lyrická báseň. ()

MontyBrogan 

všechny recenze uživatele

Príbeh o tom ako môžu byť letmé dotyky intímne a romantické a o to viac, keď sú zakázané. Voyerska kamera sa mi veľmi páčila, aj celková vizuálna stránka. Mám rád lyrické diela, čiže aj filmy a preto som od Stvorených pre lásku čakal viac. Urobilo to na mňa dojem, že v deji niečo chýbalo, že sa toho udialo príliš málo. SPOILER: Asi len v Ázií je možné natočiť film o zaľúbenom páre v hlavnej úlohe (ktorých jedinou prekážkou sú manžel a manželka, ktorí ich aj tak podvádzajú spolu), bez jediného bozku... Tie titulky počas filmu, ktoré mali asi ozrejmiť pocity hlavných hrdinov divákom, boli podľa mňa trochu zbytočné... KONIEC SPOILERU a aj môjho hodnotenia, 85%. ()

Galerie (97)

Zajímavosti (36)

  • Odkazy na jedlo, vzájomná hra medzi dvoma hlavnými postavami a celková dejová trajektória sú odkazy na film Chungking Express (1994). (Pat.Ko)
  • Rozšírený druhý segment plánovaného filmu Wonga s názvom "Three Stories About Food" bol inšpirovaný knihou "The Physiology of Taste" od francúzskeho gastronóma Jeana Anthelma Brillat-Savarina. V tomto segmente hrali Tony Leung a Maggie Cheung rôzne postavy v troch príbehoch. Prvý príbeh sa týkal unášača a uneseného človeka a jedla, ktoré jedli. Druhý príbeh sa zaoberal mužom a ženou, susedmi, ktorých manželia majú mimomanželský vzťah, a uvádzal nové trendy v jedle, ako sú instantné rezance a elektrické hrnce na ryžu. Tretí príbeh sa týkal majiteľa rýchleho občerstvenia a jeho zákazníkov a analyzoval pocit z chuti, pričom ilustroval erotické vlastnosti dezertu. Tretí segment bol nakrútený ako prvý a neskôr bol uvoľnený samostatne pod názvom "In the Mood for Love 2001" (2001), druhý segment bol neskôr nakrútený, ale stal sa príliš dlhým a nakoniec bol uvoľnený ako celovečerný film "In The Mood For Love", a prvý segment sa nikdy nenatočil. (Pat.Ko)
  • Wong uvádza, že pri tvorbe tohto filmu ho inšpiroval film Vertigo (1958) a porovnáva postavu Tonyho Leunga s postavou Jamesa Stewarta: "Tonyho úloha vo filme mi pripomína postavu Jimmyho Stewarta vo filme Vertigo. Táto postava má svoju temnú stránku. Myslím si, že je veľmi zaujímavé, že väčšina divákov uprednostňuje myšlienku, že ide o veľmi nevinný vzťah. Sú to dobrí ľudia, pretože ich manželia boli prví, ktorí boli neverní, a oni sa k tomu odmietajú pridať. Nikto nevidí žiadnu temnotu v týchto postavách - a pritom sa tajne stretávajú, aby hrali fiktívne scénky konfrontácie so svojimi manželmi a nevery. Myslím, že to je spôsobené tým, že tvár Tonyho Leunga je taká súcitná. Stačí si len predstaviť, že túto úlohu hrá John Malkovich. Povedali by ste si: 'Ten chlap je naozaj divný.' Je to rovnaké vo Vertigu. Všetci si myslia, že James Stewart je dobrý chlap, takže nikto si nemyslí, že jeho postava je v skutočnosti veľmi zvrátená." (Pat.Ko)

Související novinky

100 nejlepších filmů všech dob podle kritiků

100 nejlepších filmů všech dob podle kritiků

02.12.2022

Britský měsíčník Sight and Sound po deseti letech opět požádal kritiky o aktualizovaný seznam nejlepších filmů všech dob, a díky obří anketě, v níž se zúčastnilo rekordních 1639 recenzentů, kinařů,… (více)

Reklama

Reklama