Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Ten večer, kdy skončí ve funkci šerifa v Nevadě, přísahá Jerry Black matce zavražděné dívky, že vraha najde. Nevěří totiž, že policie zatkla toho pravého. Zjistí, že to je v poslední době v této oblasti už třetí případ, kdy oběti jsou mladé, blonďaté, hezké a na svůj věk malé. Kupuje proto starou benzínku v horách poblíž oblasti, kde se zločiny odehrály, a pátrá po vysokém muži s černým kombíkem, který rozdává hračky v podobě dikobraza a říká si čaroděj: to vyplývá z obrázku, který nakreslila zavražděná dívka. Jerryho osamělý život vystřídá přátelství s jistou ženou a její malou, blonďatou dcerkou. Není možné, že Jerry zanedbal něco, co může mít smrtelné následky? (Filmbox)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (215)

lupuscanis 

všechny recenze uživatele

"You don't try to get mixed up with the kind of reality that is always slipping through our fingers. Instead you set up a world that you can manage. That world may be perfect - who knows? - but it's also a lie." ---- (Ani se nepokoušíme zadat si se skutečností, která má nikdy neustvájící sklon protékat nám mezi prsty. Namísto ní si vytváříme takový svět, který dokážeme ovládat. Dost možná, že je to svět dokonalý, kdo ví? - Ale stejně tak to může být i jedna velká lež.) ()

Marigold 

všechny recenze uživatele

Pozoruhodný pokus o spojení thrilleru a psychologického filmu kolísá, stejně jako kolísá režijní jistota Seana Penna. Ten střídá brilantní momenty (úžasná scéna, kdy Jack informuje rodiče zavražděné a divák slyší pouze hysterický chór krůt, které lozí všude kolem) s momenty čistě průměrnými a nezáživnými. S trochou relativizace dalo by se tvrdit, že když film funguje jako psychologická studie (sonda do osobnosti samotářského a podivínského detektiva v důchodu Jacka), nefunguje jako detektivka (hledání tajemného vraha malých dívek) a vice versa. Obě složky naštěstí silně spojuje motiv Jackovy posedlosti, která jednak pramení z roviny detektivní (slib matce zavražděné), jednak vyvěrá z Jackovy problematické osobnosti (neschopnost přiznat si, že starý život je pryč). Detektivovo lavírování mezi starým a novým životem vyústí do trochu neprůhledného balancování na hranici lásky a chladnokrevného využití. V některých momentech má film až neskutečně intenzivní atmosféru, někdy se prostě a jednoduše utápí v subjektivní kameře a natahovaných detailech. Nicholsonův výkon je přesvědčivý, znovu se ukazuje, že je hercem detailu. Potěší Benicio Del Toro v roli retardovaného indiána. Potěší i (pokolikáté už?) soundtrack Hanse Zimmera... Chtělo to trochu více sebekritiky a především větší vyváženost mezi rovinou thrileru a psychologického portrétu. Čtvrtá hvězdička čistě za výtečný závěr, který se vymyká klišé "mládí musí uznat neomylnost staré školy". ()

Reklama

MM_Ramone 

všechny recenze uživatele

Sean Penn je výborný, prvotriedny herec, ktorý občas zasadne aj na režisérsku stoličku a natočí nejaký celovečerný film. Doposiaľ má na svedomí päť titulov. "Prísaha" je v poradí tretí jeho počin a jediný, ktorý som mal možnosť zhliadnúť. Bol som však nadmieru spokojný. Penn príbeh nikam zbytočne neženie, žiadna šialene rýchla akcia. Dáva priestor dramatickým scénam, pri ktorých vynikne herecké umenie hlavých predstaviteľov. No a v prípade Jacka Nicholsona je to opäť nezabudnuteľný výkon. **** ()

Jordan 

všechny recenze uživatele

nenechajte sa pomýliť a nesledujte tento film ako nejaký thriller alebo nebodaj krimifilm, pretože to vôbec nie je, penn je príliš rozmýšľajúci umelec, aby natočil nejakú otrepanú žánrovú záležitosť, a Nicholson príliš dobrý a vyzretý Pán Herec, aby na staré kolená hral len tak v nejakom mainstreamovom pátraní po sériovom vrahovi. a kto si aj tak sadne pred toto dielko s pocitom, že uvidí napínavý thriller plný dejových zvratov, sledovania a vyšetrovania, skladania skladačky a odhaľovania profilu nejakého maniaka, tak hádam po prvých sekundách filmu, keď nesmierne lyrické obrazy podfarbujú titulky, v ktorých sa nám ako zdroj predlohy zjaví meno Friedrich Durrenmat, musí pochopiť, že nasledujúce dve hodiny budú o niečom inom. O snahe splniť sľub, na ktorého splnenie už nemáme fytické ani psychické predpoklady, o posadnutosti, o vyrovnávaní sa so starobou, o honbe za duchom, o honbe za svojim vlastným pokojom a o mnohom inom. jemne vykreslený psychologický film so skvelou kamerou, hudbou a veľmi dobrými vedľajšími roličkami (za všetky minimálne Del Toro a Rourke). ()

sportovec 

všechny recenze uživatele

Filmařsky pozoruhodné dílo rozehrané do mistrovské  kompozice s naprosto nezvládnutým závěrem; u filmů tohoto druhu se vnucuje pozitivní závěr, chycení pachatele. Kompozice jako celek dostává citelný úder, policie do osobního vztahu, který se jí netýká a špičkový kriminalista je degradován na zkrachovalého alkoholika, kterým po celý film nebyl - nelogické a zpotvořené. Bohužel. ()

Galerie (66)

Zajímavosti (11)

  • Pomeranče a pomerančová šťáva zde mají stejný význam jako v trilogii Kmotr - tedy značí blížící se smrt. (HappySmile)

Reklama

Reklama