Reklama

Reklama

Šmoulové

(seriál)
  • USA The Smurfs (více)
Animovaný / Rodinný / Fantasy
USA / Belgie, (1981–1989), 90 h 10 min (Minutáž: 12–23 min)

Tvůrci:

Peyo

Předloha:

Peyo (komiks)

Hrají:

Don Messick, Danny Goldman, Lucille Bliss, Frank Welker, Michael Bell, June Foray, Hamilton Camp, William Callaway, Alan Oppenheimer, Alan Young (více)
(další profese)

Série(9) / Epizody(256)

Veselé příběhy malých, ale modrou barvou nápadných skřítků - šmoulů. Šmoulové si žijí svým bezstarostným životem, který jim věčně kazí zlý černokněžník Gargamel a jeho kocour Azrael, kteří jsou posedlí touhou pochytat všechny šmouly a sníst je... (wader)

Recenze (320)

Potjoc 

všechny recenze uživatele

Momentálně je to můj úplně nejoblíbenější dětský kreslený seriál. Pokud si chci vybrat dějově nejlepší díly, tak jsou to ty z 1. řady - plné legračních zvukových efektů, ztřeštěná groteska po duchu Toma a Jerryho a i po duchu šmoulím komiksům. Postavy typu Gargamel a Azrael zbožňuji. Pokud si chci vybrat dobrý dabing, tak si vyberu 6. a 7. řadu. Díly se Šmoulíčkem v hlavní roli byli nudné. Znám snad každou postavu, co byla v seriálu. Poslední řada, kde cestovali světem a nebyli ve šmoulí vesnici, byly nudné. Jeden z těch seriálů pro děti, co se bohužel nevysílal přes deset let. Léta jsem to v kuse sledoval, ale až od roku 2010. Něco málo jsem znal i v 90. letech. ()

pytlik... 

všechny recenze uživatele

Dobrý jako ukázka, jak vypadá předávkování viagrou (zmodrání, zblbnutí, na žádný růst se netěšte, všechno vám zůstane mrňavé). Už v dětství jsem si k šmoulům nevytvořil kladný vztah, neb mi seriál přišel nesmírně hloupý. Chápu, že šmoulové mají malé hlavičky, do kterých se moc nevejde, ale tak snad by každý mohl mít vlastností víc než jen jednu, nemuseli by vést stále stejné hovory a taky třeba na neměnný Šprýmařův vtip by snad tak vytrvale skákat nemuseli. Nezbývá než spolu s Gargamelem zvolat "šmouly nechci ani vidět" a litovat, že Vulkán Hrádek nevyráběl před lety své produkty i ve vysoce podměrných velikostech, to by jich pak taťka nenafrkal tolik. Dalším mínusem bylo pro mě zasazení příběhů do středověku. Naopak jediné plus představuje hudba, zejména ta Griegova. ()

Reklama

manonfire 

všechny recenze uživatele

Šmoulové mají oproti ostatním animákům (s výjimkou Aloise Nebela) tu výhodu, že jsou natočeni podle skutečné události. Gargamel je přesně ten nemilosrdný BadAss ranku Johna Doe z thrilleru Sedm, Taťka Šmoula zase předobraz všech alfašmejlů, kterému může celá ta parta ostatních jen tiše závidět jeho výsostně postavení ve Šmoulinčině srdci a pochvě. Nic na tom nezměnil ani skřípavý kakofonik Jirka Císler či tradičně bezpohlavní Vlasta Brodská. 70% ()

smolicek04 

všechny recenze uživatele

Vždy som sa rád pozeral na šmolkov ešte išli v televízií. A priznám sa raz som si to dokonca požičal z požičovne a pri tom som mal viac ako 10 r. Chcel som si spomenúť na staré časy. Dokonca naša trieda si nevedela spomenúť ako sa volal Gargamelov kocúr. Preto sme to museli znova požičať. Myslím že to bolo asi Azrael alebo tak nejak. ()

MarekT 

všechny recenze uživatele

Škoda, že narozdíl od Kačerů mě to už dneska moc nebaví, ale jinak jsem jako dítě samozřejmě Šmouly miloval, o tom žádná. Za tento fakt si zaslouží aspoň ty čtyři hvězdy. Jinak musím už poněkolikáté a nikoli naposledy vyjádřit své zklamání z toho, že dnes už tohle dětem v televizi nepouští a zaměřují se na někdy i laciné šunty. Já měl to štěstí, že moje generace modrásky zažila ve vrchovaté míře. ()

Galerie (61)

Zajímavosti (42)

  • Českou stopu v seriálu je symfonie Antonína Dvořáka „Novosvětská“, která zazní ve většině epizod. (t.mon)

Související novinky

CGI Šmolkovia

CGI Šmolkovia

20.07.2005

Malí modrí škriatkovia s nápadnými bielými čiapkami zabávajú deti aj dospelých už od roku 1958, kedy začal Beligčan "Peyo" Culliford uverejnovať svoje krátke komixové stripy. Na popularite Šmolkov má… (více)

Reklama

Reklama