Reklama

Reklama

Šmoulové

(seriál)
  • USA The Smurfs (více)
Animovaný / Rodinný / Fantasy
USA / Belgie, (1981–1989), 90 h 10 min (Minutáž: 12–23 min)

Tvůrci:

Peyo

Předloha:

Peyo (komiks)

Hrají:

Don Messick, Danny Goldman, Lucille Bliss, Frank Welker, Michael Bell, June Foray, Hamilton Camp, William Callaway, Alan Oppenheimer, Alan Young (více)
(další profese)

VOD (1)

Série(9) / Epizody(256)

Veselé příběhy malých, ale modrou barvou nápadných skřítků - šmoulů. Šmoulové si žijí svým bezstarostným životem, který jim věčně kazí zlý černokněžník Gargamel a jeho kocour Azrael, kteří jsou posedlí touhou pochytat všechny šmouly a sníst je... (wader)

Recenze (319)

RadimFišer 

všechny recenze uživatele

Jediná chyba na tomto filmu je, že se již nevysílá. Pamatuji si, jak je můj strýc natáčel, já jsem mu to vypnul a on byl za to pěkně dopálený. Tohle je nejlepší pohádka pro malé děti. Je to roztomiloučké, krásné a příjmňoučce teplé a kamarádsky vřelé. K tomu trochu dobrodružství a originality. Ale počkejte...není to již dnes moc slušná pohádka? ()

Kri-kri 

všechny recenze uživatele

Nejstarší seriál mého dětství. V letech 1988-92, kdy ČST v Magionu a Studiu Kamarád odvysílala 50 vybraných dílů z prvních 5-ti řad, jsem snad do ničeho jiného nebyl tak zažraný, jako právě do Šmoulů. Měl jsem tehdy nahrané skoro všechny díly a nedělalo mi sebemenší problém je odříkávat zpaměti. Zvlášť musím pochválit vynikající český dabing v brilantním podání předních herců/dabérů. A i teď, když se mi po víc jak 15-ti letech poštěstilo všechny staré díly znovu sehnat, jsem se opět dostal do šmoulí euforie a cítím se, jako bych znovu prožíval své dětství. Ale neodpustím si ještě menší kritiku na pozdější epizody, které byly v letech 1997-98 odvysílány na Nově. Tehdy jsem se těšil, že po nějaké době znovu shlédnu ty staré kvalitní díly z ČT, ovšem jaké bylo mé zklamání, že to jsou zcela jiné díly z pozdějších řad, s novými postavami, infantilnějšími dialogy i dějovými zápletkami a i sestava dabérů byla z větší části jiná. Takže i když pozdější díly z 6. - 8. řady, vysílané na Nově, byly po všech stránkách znatelně horší, za ty vynikající staré díly z ČT nemohu jinak, než dát plný počet 5 *. 90%. ()

Reklama

MM_Ramone 

všechny recenze uživatele

"Šmolkovia" boli svojho času hotový fenomén. Všade sa predávali tričká s ich podobizňou, samolepky, figúrky a všetky najrôznejšie suveníry. Decká to proste žrali. Komunita malých modrých trpaslíkov na čele so strašinom Taťkom Šmoulom a s jedinou ženskou v osade, Šmoulinkou. To by ma celkom zaujímalo ako sa rozmožovali. Svorne si nažívali vo svojich útulných domčekov z hríbov. Úhlavným nepriateľom im bol čarodej Gargamel a jeho kocúr Azreal. Ale s tými si vždy nejako poradili. *** ()

Annevintage 

všechny recenze uživatele

Tenhle starý animovaný dětský seriál Šmoulové jsem v dětství vídala na televizních obrazovkách též i když se spousty dětem líbil (bodejť by ne, když všechny ty znělky zpívané různými našimi nejznámějšími a nejlepšími zpěváky například Stanislav Hložek, Hana Zagorová a další, později zaznamenané na LP gramofonových deskách, k tomu přímo vybízely) Standovi ani Hance není co vytknout pokavaď jde o Československou hudební scénu, ale jinak mě zkrátka tenhle seriál neměl co nabídnout krom těch znělek a děje s vysvětlením že se nemá zasahovat do přírody že se to může člověku vymstít. Neviděla jsem smysl ve Šmoulince zajímající se jen o svůj vzhled a okolo ní motajích se spousty Šmoulů kteří ji asi měli jak se říká pro potěchu těla : ) Jinak si to nejde snad ani vysvětlit, recenze ostatních o tom vypovídají. ()

anli 

všechny recenze uživatele

Jasná,dětská klasika,po kteréré občas pomrkávají i dospělí.Jaký malý jsem si nenechal ujít žádný díl a všude bylo modro.Je to roztomile animované,patřičně dobrodružné s fantasy prvky a Gargamel je superpadouch,včetně svého kocoura Azraela.A jejich chuť spapat všechny modré skřítky je až paranoidní.Ano,místy je to trochu infantilní(je to také určeno především dětem)a nějaké extra nápady tu také nejsou,ale je to příjemná a vtipná podívaná.Musím ještě vyzdvihnout skvělý český dabing,kterému vévodí geniální Jiří Císler.Dávám modrých 80%,protože myslím,že modrá je přece dobrá,no ne? ()

Galerie (61)

Zajímavosti (42)

  • „Jako zaměstnanec redakce pořadů ze zahraničí, která vyráběla první dabing, si pamatuji na to, jak se hledal český ekvivalent francouzských Schtroumpfs, anglických Smurfs či německých Schlümpfe. Ta diskuse se nakonec soustředila na šmolkově modrou barvu animovaných pajduláků a bral se v úvahu také fakt, že slovo šmolka umožnilo vytvářet další slovesné tvary, které seriál vyžadoval (slovesa, příslovce, adjektiva). Pamatuji se, že v závěrečné fázi rozhodování spolu soupeřily názvy Šmolkové, Šmoldasové a Šmoulové,“ prozradil dlouholetý pracovník Československé televize Milan Šmíd. (Vitox)
  • Každý Šmoula je vysoký jako 3 jablka. (HappySmile)

Související novinky

CGI Šmolkovia

CGI Šmolkovia

20.07.2005

Malí modrí škriatkovia s nápadnými bielými čiapkami zabávajú deti aj dospelých už od roku 1958, kedy začal Beligčan "Peyo" Culliford uverejnovať svoje krátke komixové stripy. Na popularite Šmolkov má… (více)

Reklama

Reklama