Reklama

Reklama

Šmoulové

(seriál)
  • USA The Smurfs (více)
Animovaný / Rodinný / Fantasy
USA / Belgie, (1981–1989), 90 h 10 min (Minutáž: 12–23 min)

Tvůrci:

Peyo

Předloha:

Peyo (komiks)

Hrají:

Don Messick, Danny Goldman, Lucille Bliss, Frank Welker, Michael Bell, June Foray, Hamilton Camp, William Callaway, Alan Oppenheimer, Alan Young (více)
(další profese)

Série(9) / Epizody(256)

Veselé příběhy malých, ale modrou barvou nápadných skřítků - šmoulů. Šmoulové si žijí svým bezstarostným životem, který jim věčně kazí zlý černokněžník Gargamel a jeho kocour Azrael, kteří jsou posedlí touhou pochytat všechny šmouly a sníst je... (wader)

Recenze (320)

Annevintage 

všechny recenze uživatele

Tenhle starý animovaný dětský seriál Šmoulové jsem v dětství vídala na televizních obrazovkách též i když se spousty dětem líbil (bodejť by ne, když všechny ty znělky zpívané různými našimi nejznámějšími a nejlepšími zpěváky například Stanislav Hložek, Hana Zagorová a další, později zaznamenané na LP gramofonových deskách, k tomu přímo vybízely) Standovi ani Hance není co vytknout pokavaď jde o Československou hudební scénu, ale jinak mě zkrátka tenhle seriál neměl co nabídnout krom těch znělek a děje s vysvětlením že se nemá zasahovat do přírody že se to může člověku vymstít. Neviděla jsem smysl ve Šmoulince zajímající se jen o svůj vzhled a okolo ní motajích se spousty Šmoulů kteří ji asi měli jak se říká pro potěchu těla : ) Jinak si to nejde snad ani vysvětlit, recenze ostatních o tom vypovídají. ()

akiro 

všechny recenze uživatele

Poprvé jsem je viděl na Polské televizi a když je začali dávat u nás tak jsem byl trochu zklamaný. Nějak jsem nemohl strávit to, že už to nejsou Smerfy, Klarier je Azrael a Šmoulí jahody nahradily Smerfo jagody. Potom jsem si nějak zvykl a teď už mi to ani nepříjde. Každopádně je to skvělý seriál jak pro děti tak pro dospělé. ()

Reklama

Pythonator 

všechny recenze uživatele

Už jako malého kluka mě Šmoulové dost znervózňovali a vyvolávali otázky na věci mezi nebem a zemí. Proč jsou modří, když modrá je v mechu a kapradí moc nápadná??? A co je to sakra za druh zvířátek??? Jak se Šmoulové rodí??? Proč mají jen jednu samičku??? Jsou všichni teplí nebo šmoulují se Šmoulinkou??? Případně šmouluje Šmoulinka jen s Taťkou Šmoulou nebo se všemi??? Jedou všichni na houbičkách, když je to takové barevné a všude samá houba??? A především, chutnají šmoulové stejně dobře jako šmoulí zmrzlina??? Nemám rád Šmouly jak by řekl mrzout a mně nezbývá než s ním souhlasit. ()

Had6 

všechny recenze uživatele

Tady prostě musím dát 5 hvězdiček. Tohle byl můj nejoblíbenější seriál. Dodnes si pamatuji, když na začátku devadesátých let minulého století, přinesl můj otec domů naše první video. Během týdne se v obývacím pokoji objevilo i pět kazet s tímto seriálem. Od té doby jsem sjížděl příhody modré vesničky snad 15 hodin denně. Dokonce i můj pokoj zdobil gigantický plakát se šmoulí tematikou. Jednou jsem se vrátil domů z tábora a plakát byl pryč. Naši tapetovali. Brečel jsem několik týdnů. Plakát mi byl vším:-)...Jó, to byly časy... ()

Danulinda 

všechny recenze uživatele

Nádherně nakreslené skřítkovské postavičky s výborně promyšlenými ději snad všech (zejména starších) dílů a hlavně fantastický Jirka Císler a jeho Gargamel, ale i nádherně otrávený Mrzout, roztomilý Nešika Pavel Zedníček a další výtečně nadabovaní barevní "trpajzlíci". Kromě Mrzouta a Nešiky mám slabost i pro kuchaře Mlsouna, jehož jedinečné ztvárnění skvělým ("Bodým" z Profesionálů) Petrem Olivou je prostě neodolatelné. Není nad starý český dabing. P. S. Bohužel televize Barrandov nyní (r. 2010) nezvolila dobrého režiséra, jelikož současné předabování nových dílů je hrůzostrašné - Garmagel je místy trapný (zejména u smíchu) a zní spíše jako kluk Fuk či nějaký malý skřet (i když Jirka Císler nejde plnohodnotně nahradit, zvolením jiného herce mohl být výsledek lepší), Nešika je úplně tuctový (nechápu, proč nenechali skvělého Pavla Zedníčka), Hezoun taktéž o ničem (přitom Pavel Trávníček je stále aktivní) atd. atd. = neschopnost současného režiséra dodat tomu správným výběrem a korekcí dabérů tu pravou šťávu, jako tomu bylo u původních dvou dabingů. Nyní většina šmoulů působí zcela stejně, což nás okrádá o komediální stránku - škoda, velká škoda. ()

Galerie (61)

Zajímavosti (42)

  • Ve Francii byly díly, kde se objevili Johan a Peewit považovány za jiný seriál a byly distribuovány pod názvem "Johan et Pirlouit" (1985). (HappySmile)
  • Mezi Šmouly je jediná žena, protože Gargamel vytvořil Šmoulinku a poslal ji do vesnice, aby narušila její chod. Nicméně neskutečná dobrota, kterou Šmoulové oplývají, změnila Šmoulinku ze zlé na dobrou (HappySmile)

Související novinky

CGI Šmolkovia

CGI Šmolkovia

20.07.2005

Malí modrí škriatkovia s nápadnými bielými čiapkami zabávajú deti aj dospelých už od roku 1958, kedy začal Beligčan "Peyo" Culliford uverejnovať svoje krátke komixové stripy. Na popularite Šmolkov má… (více)

Reklama

Reklama