Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Jitka je obézní dospívající dívka, která se obtížně vyrovnává se svou tloušťkou a nemotorností i s posměšky spolužáků. Největší muka prožívá zejména v hodinách tělocviku vedených sympatickým tělocvikářem, dívkami přezdívaným Bohoušek. Jedinou výjimkou je vybíjená, kde její střely jsou nechytatelné. Nikdo netuší, že trénuje doma ve sklepě, kde se trefuje míčem do zdi, na níž je Bohouškovo jméno. Změnou k lepšímu se stane zápas ve vybíjené, který dívky vyhrají právě díky Jitčiným dělovkám. Hned při prvním zápasu ji kluk z publika označí přezdívkou Metráček, což ji tak dopálí, že do hry vloží veškerý vztek a výrazně přispěje k vítězství v turnaji. A právě tentýž kluk, který se jí po zápase omluví, ji přivede do atletického oddílu, kde se Jitka začne věnovat vrhu koulí a prožije tam svou první lásku. (TV Nova)

(více)

Recenze (169)

Faidra 

všechny recenze uživatele

Docela milý filmek, kterému přikládám o hodně metráků vyšší váhu než současným "týnejdžrovským" zoufalostem, ale to, co jsem se dozvěděla od dam pamatujících víc než já (nebo jak to mám slušně říct) - totiž jaký byl Vítezslav Jandák díky tomuhle sexsymbol - bych bez váhání zařadila mezi zločiny komunismu. ()

Lukoboss 

všechny recenze uživatele

Na tomhle filmu jsou víceméně světlý hlavně dva momenty. Pan učitel se svou hláškou "no co, co, co.." a H. Růžičková, která si celej film ukradla pro sebe, přestože tam měla jen jednu asi tříminutovou scénu. Tomu se říká výrazná osobnost (a teď to rozhodně nemyslím prostorově). Jinak to není zase taková pecka, hlavní hrdinka se chová mnohdy dost nepochopitelně a divákovi to začíná postupně lézt na nervy. Ale tak asi to má představovat ten problematickej věk puberty. ()

Reklama

SONY_ 

všechny recenze uživatele

„No, copak o to já bych třeba vymaloval, ale mám schůzi, víš, a zrovna teď, no, když je takový práce.“ Kvůli schůzi se dá vymluvit na vše, ale tady se řeší příjezd kouzelné tety Lídy, který potřebuje psychickou přípravu. Nicméně, je tu taky Jitka, která řeší svoje problémy. Ale ona to nikdy nevzdala a já se jí nedivím. Vždyť má například senzačního tělocvikáře Bohouška, kvůli kterému bych já klidně začal mít rád tělocvik. Zkrátka se mi tenhle film moc líbí, je takovej pohodovej a odpočinkovej. A mám rád filmy ze školního prostředí. Metráčkové do toho! /70%/ ()

domirovec 

všechny recenze uživatele

Ale jo, proč ne. Je velice zajímavé a pěkné, jak se z filmu, který jsem právě včera viděl snad poprvé v životě celý, vyklubala příjemná podívaná, která však diváka potěší především kvůli tomu, že to je pořád ještě příjemný přírůstek do tkz. týnejdžerských komedií, které, jak je v dnešní době známo, nejsou zrovna nejlepší a nejpovedenější, možná až na pár výjimek o kterých nevím. Nicméně Metráček jde rovnou k věci, vůbec nespí na vavřínech, ba naopak, divák totiž rovnou pozná co chtěl tvůrce filmem sdělit. Za mě fajn snímek, který sice má poměrně daleko k tomu, aby byl jedním z těch největších českých filmových velikánů (dost hodně daleko), ale zhlédnutí toho filmu definitivně nelituji. 3/5 ()

blackrain 

všechny recenze uživatele

Na knihách Stanislava Rudolfa jsem vyrostla a ještě dnes po některých sáhnu. Takže moje hodnocení ovlivňuje velká dávka nostalgie, ale tak to se vzpomínkami chodí. Příběh je to inteligentní a nenajdou se tu žádné vulgarismy, což mi vyhovuje. Stále má co nabídnout i dnešnímu divákovi. Věřím, že se v něm spousta lidí najde. Hodně se povedlo obsazení herců do rolí dospělých. Můžu vyjmenovat třeba Ladislava Mrkvičku nebo Helenu Růžičkovou, ale i rodiče Jitky jsou povedený páreček. ()

Galerie (5)

Zajímavosti (15)

  • Film byl natočen podle knihy „Metráček aneb Nemožně tlustá holka“ od Stanislava Rudolfa z roku 1969. V roce 1977 vyšlo její pokračování „Metráček 2 aneb Kosti jsou vrženy“. (SONY_)
  • Televizor v rodině Jitky (Markéta Světlíková) je Tesla 4118U Oliver z let 1966–1968 od výrobce Tesla Orava. Magnetofon, který má Jitka, je Tesla B5 (ANP 230) z let 1969–1970 z podniku Tesla Přelouč. (sator)

Reklama

Reklama