Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Jitka je obézní dospívající dívka, která se obtížně vyrovnává se svou tloušťkou a nemotorností i s posměšky spolužáků. Největší muka prožívá zejména v hodinách tělocviku vedených sympatickým tělocvikářem, dívkami přezdívaným Bohoušek. Jedinou výjimkou je vybíjená, kde její střely jsou nechytatelné. Nikdo netuší, že trénuje doma ve sklepě, kde se trefuje míčem do zdi, na níž je Bohouškovo jméno. Změnou k lepšímu se stane zápas ve vybíjené, který dívky vyhrají právě díky Jitčiným dělovkám. Hned při prvním zápasu ji kluk z publika označí přezdívkou Metráček, což ji tak dopálí, že do hry vloží veškerý vztek a výrazně přispěje k vítězství v turnaji. A právě tentýž kluk, který se jí po zápase omluví, ji přivede do atletického oddílu, kde se Jitka začne věnovat vrhu koulí a prožije tam svou první lásku. (TV Nova)

(více)

Recenze (169)

easaque 

všechny recenze uživatele

rodinný film o starostech dospívající dívky se svou postavou mě vrací do dětských let spolehlivě a příjemně. Naštěstí ho neovlivnila tehdejší politická garnitura, tak je koukatelný v každém režimu. Filmově i herecky je na dobré úrovni a ani příběhem nezestárl – aspoň pro mě ne, i když nostalgicky nejspíše působit bude... lepší tři hvězdičky. [ PŘÍBĚH: 1 /// ATMOSFÉRA: 1 /// ORIGINALITA: 1 /// NÁLADA: 2 /// ART: 0 /// STYL: 1 /// CASTING: 2 (3*MAX) ] ()

vecnaAmbra 

všechny recenze uživatele

Toľko spomínaný Jandák ma teda moc nezaujal, skôr Mrkvička hrajúci Bohouška. Táto postava je tu výraznejšia a sympatickejšia ako v knihe. Neváhala by som sa do neho zamilovať podobne ako Andula. Práve kvôli knižke nemôžem dať vyššie hodnotenie, jednoducho ten úžasný sarkastický humor, ktorý do nej vložil Stanislav Rudolf, tie Jitkine myšlienky, to sa do filmu nedá dať. Už dávno nie som teenegerkou a aj tak sa nehanbím povedať, že knižku práve čítam a baví ma nemenej ako keď som ju čítala ešte v Jitkinom veku a prežívala podobne ako ona prvú lásku! Inak myslím, že sfilmované to nebolo najhoršie, niektoré veci pravda pozmenené, ale herečku v podaní Jitky vybrali veľmi dobre, podobne som si ju predstavovala (mala mať pár kíl navyše, nie zas nejaká tučibomba), no Honza mal byť proste čiernovlasý fešák! Takéto sympatické socialistické rodinky, maminka v zástere, na to sa tak super díva! Milujem to už len preto, že je to také naše. ()

Reklama

nylo 

všechny recenze uživatele

Metráček se mi líbil v pubertě a stejně se mi líbí i v postpubertě :D...ano, ten konec jsem taky občas proklínala, ale on je takový, protože takové jsou první lásky a poblouznění a možná i další...zkrátka je to nejednoznačná naděje v krásnou budoucnost.....Metráček je příjemně přirozený film se skvělou hudbou a herci a všude je chleba o dvou kůrkách :) 90% ()

jatamansi 

všechny recenze uživatele

Metráček byla klasická dívčí literatura, ale od těch jen vzlykavých zamilovaných se odlišovala sportem a to se mi fakt líbilo. Tlustý nebo tedy eufemisticky řečeno silnější holky to měly vždycky těžké a tady se ukázalo, že i ta „Letuška, leda v náklaďáku“ má šanci. A ještě se mi líbil vtip, že když je pouštěly po letech z vězení, tak si řekly, že si to dopoví doma. Kdo viděl, pochopí, Růžičková s Myslíkovou byly těžkotonážní dvojka. A pan ministr poslanec a hrobař kultury obecně Jandák, jaký to byl fešák a teď z něj kape mastnota, asi si ten tehdejší sport moc nevzal k srdci. Jinak mě to při opakování nedávno rozesmálo, doba, účesy, šaty, které na Jitku maminka s tetou špendlí. Ale jako holka jsem brala film i knížku. Ještě ji mám někde schovanou. ()

Sovice 

všechny recenze uživatele

Subjektivní hodnocení, nostalgická záležitost. Jediné, co co ten film shazuje, je podle mě to, že hlavní představitelka není vůbec tlustá. Při tělocvičných scénách, kde kamera zabírá celá družstva, ji nikdy nedokážu rozeznat od ostatních "štíhlých" děvčat. Stejně tak některé její spolužačky mají úplně stejnou postavu jako ona. Ve vsi mám jednu sousedku, která by roli odpovídala mnohem lépe :o). Ale jinak prostě klasika. Sednu si k TV, že s epodívám jen na pár minut a zůstala jsem až do konce... ()

Galerie (5)

Zajímavosti (15)

  • Film byl natočen podle knihy „Metráček aneb Nemožně tlustá holka“ od Stanislava Rudolfa z roku 1969. V roce 1977 vyšlo její pokračování „Metráček 2 aneb Kosti jsou vrženy“. (SONY_)

Reklama

Reklama