Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Jitka je obézní dospívající dívka, která se obtížně vyrovnává se svou tloušťkou a nemotorností i s posměšky spolužáků. Největší muka prožívá zejména v hodinách tělocviku vedených sympatickým tělocvikářem, dívkami přezdívaným Bohoušek. Jedinou výjimkou je vybíjená, kde její střely jsou nechytatelné. Nikdo netuší, že trénuje doma ve sklepě, kde se trefuje míčem do zdi, na níž je Bohouškovo jméno. Změnou k lepšímu se stane zápas ve vybíjené, který dívky vyhrají právě díky Jitčiným dělovkám. Hned při prvním zápasu ji kluk z publika označí přezdívkou Metráček, což ji tak dopálí, že do hry vloží veškerý vztek a výrazně přispěje k vítězství v turnaji. A právě tentýž kluk, který se jí po zápase omluví, ji přivede do atletického oddílu, kde se Jitka začne věnovat vrhu koulí a prožije tam svou první lásku. (TV Nova)

(více)

Recenze (169)

cariada 

všechny recenze uživatele

Příjemný snímek pro děti o zamilované dívce co má nadváhu. Poměrně škoda ,že je film černobílý. Mnohem líp by vynikl v barvě. I tak je to pěkná podívaná. Nejlepší jsou rodiče Jitky hlavně táta Lubomír Lipský co má pořád schůzy , když se po něm něco chce a nebo si radši přihne a pak pěkně perlí. Taky příjezd tety Helena Růžičková je kouzelný na malém prostoru podala takový výkon jako mnohá herečka nedá za celý film. Škoda ,že takové pohodové filmy se už netočí. ()

easaque 

všechny recenze uživatele

rodinný film o starostech dospívající dívky se svou postavou mě vrací do dětských let spolehlivě a příjemně. Naštěstí ho neovlivnila tehdejší politická garnitura, tak je koukatelný v každém režimu. Filmově i herecky je na dobré úrovni a ani příběhem nezestárl – aspoň pro mě ne, i když nostalgicky nejspíše působit bude... lepší tři hvězdičky. [ PŘÍBĚH: 1 /// ATMOSFÉRA: 1 /// ORIGINALITA: 1 /// NÁLADA: 2 /// ART: 0 /// STYL: 1 /// CASTING: 2 (3*MAX) ] ()

Reklama

ypres.bass 

všechny recenze uživatele

Sonda do křehkého nitra dívky která vypadá jakkoli jinak než křehce. Musím souhlasit s mnoha jinými, že první polovina filmu je mnohem lepší a přirozenější. V té druhé to začíná být už fakt film odpovídající předloze dle S.Rudolfa. Ovšem speciální pochvalu si zaslouží Lubomír Lipský jakožto submisivní otec a podpantoflák. Ještě že jsou ty schůze... ()

kingik 

všechny recenze uživatele

Adaptace známé knížky Stanislava Rudolfa dopadla celkem obstojně. Film sice trpí dost statickými scénami, ale měl kliku na dobré herce. Méně známá Markéta Světlíková v roli mladé dívky Jitky s kily navíc byla ideální volba a byla to pro ni životní role, její "nápadník" Vítězslav Jandák s tehdy mladistvou vizáží a poněkud ostýchavým hereckým projevem, než jak ho znám z pozdějších rolí, Jaromír Hanzlík jako autoritativní bratr, který to s ní myslí dobře anebo sympatický tělocvikář Ladislava Mrkvičky. Herci tedy v pohodě, režie Josefa Pinkavy tak akorát, sice nijak oslnivá, postrádající větší cit rozpohybovat děj, ale svůj účel splnila. Zesnulý skvělý hudební skladatel Angelo Michajlov dodal hudební podkres. Vznikl film pro mládež, který splnil svá kritéria i přes moji neoblíbenou (socialistickou) vybíjenou, která tady dala vyniknout Jitčině fyzické konstituci a především jejím "dělovkám", po nichž soupeřky měly pořádné modřiny. Trampoty dospívající dívky s její první láskou i starosti s nadváhou s tím spojené se filmu podařilo zachytit celkem dobře, ale nevznikl film, který by představoval nějaký milník v rámci tehdejší tvorby pro děti a mládež. Mé hodnocení: 60% ()

ivishka 

všechny recenze uživatele

Typicky český komunistický film s hodně špatně sníženým hodnocením. Docela mě mrzí, že někdo tak odsoudí film jen proto, že byl natočen za komunismu. Hlavní postava je všemi brána jako hrozně tlustá holka bez vkusu. Ale natolik tlustá mi rozhodně nepřišla. Znám mnohem tlustší slečny a jejich sebevědomí je vysoké jako Empire State Building. Mám ráda podobné snímky. ()

Galerie (5)

Zajímavosti (15)

  • Film byl natočen podle knihy „Metráček aneb Nemožně tlustá holka“ od Stanislava Rudolfa z roku 1969. V roce 1977 vyšlo její pokračování „Metráček 2 aneb Kosti jsou vrženy“. (SONY_)
  • Když Bohoušek (Ladislav Mrkvička) řekne Lišákovi (Jan Schmedka), aby šel k tabuli a vyprávěl, jak je ve světě, tak on na to řekne, že všude je chleba o dvou kůrkách. Toto přísloví znamená, že nikde není nejlépe, že všude je něco dobré a něco špatné. (SONY_)
  • Konkurzu na hlavní ženskou roli se zúčastnilo 5 000 dívek. (M.B)

Reklama

Reklama