Reklama

Reklama

Battlestar Galactica

(seriál)
USA, (1978–1979), 19 h 35 min (Minutáž: 48–147 min)

Tvůrci:

Glen A. Larson

Hudba:

Stu Phillips

Hrají:

Richard Hatch, Dirk Benedict, Lorne Greene, Herbert Jefferson Jr., John Colicos, Maren Jensen, Noah Hathaway, Laurette Spang, Tony Swartz, Terry Carter (více)
(další profese)

Epizody(21)

Skupina mezigalaktických uprchlíků, včetně posledních lidí, se ve snaze uniknout zkáze před robotickými utlačovateli Cylony vydává na palubě bitevní lodi Galactica hledat poslední známé útočiště ve vesmíru: Zemi. (SkyShowtime)

Zajímavosti (28)

  • Soubežně s uvedením seriálu uvedl Mattel na trh hračky na motivy seriálu. Modely vesmírných lodí byly opatřeny vystřelovacími kuličkami (ty představovaly lasery) a tragédie na sebe nenechala dlouho čekat – na Štědrý den r. 1978 se totiž čtyřletému chlapci jedna z těchto „střel“ zasekla v hrtanu, přičemž na Silvestra dítě zemřelo. Hračky byly staženy z prodeje a rodiče Mattel zažalovali. Jinému dítěti zase musela být střela vyoperována z plic. (fiLLthe3DD)
  • Tvůrce speciálních efektů John Dykstra vytvořil pro seriál 45 modelů vesmírných plavidel. (fiLLthe3DD)
  • George Lucas se rozhodl zažalovat studio Universal za to, že je Battlestar Galactica vykrádačkou jeho Hvězdných válek (1977). Ačkoliv je pravdou, že byla výroba seriálu zahájena na základě úspěchu zmíněného filmu, tak obhájci argumentovali tím, že i Lucas pro své dílo čerpal inspiraci z jiných projektů. Spor byl nakonec vyřešen mimosoudně v r. 1983. (fiLLthe3DD)
  • Panuje všeobecné přesvědčení, že byl seriál zrušen kvůli nízké sledovanosti – to ale není tak úplně pravda. Ke zrušení přispěly dva faktory – tím prvním byly vysoké náklady, druhým pak změny ve vysílacích časech. Poté, co byl seriál ukončen, zaplavily kancelář ABC dopisy od diváků, kteří žádali jeho obnovení. Stanice tak vyprodukovala výrazně levnější spin-off Galactica 1980 (od r. 1980) – ten však narazil jak u diváků, tak u kritiků. (fiLLthe3DD)
  • Výroba pilotu, respektive prvních tří epizod, spolykala 8 milionů amerických dolarů – v době uvedení se tak jednalo o jeden z nejdražších televizních projektů. Aby se tyto náklady částečně vrátily, byl sestříhaný pilot v několika zemích poslán do kin. Každá ze zbývajících epizod pak vyšla na milion dolarů. (fiLLthe3DD)
  • Battlestar Galactica měla být původně trilogií TV filmů – přepracovat koncept do podoby seriálu se rozhodlo až později. Produkce z tohoto kroku nebyla příliš nadšená, jelikož scénáře byly dopisovány na poslední chvíli a herci své dialogy mnohdy museli číst z kartiček poschovávaných na place. (fiLLthe3DD)
  • Hudební motiv úvodních titulků zapracoval skladatel Bear McCreary do soundtracku remaku Battlestar Galactica (od r. 2004). Zazní v druhé sérii pod názvem "Colonial Anthem". (Barrymore)
  • V 24-dielnej sérii sa objavilo 5 druhov robotov: Cyloni (bojové jednotky), Lucifer (IL-Séria), Specter (IL-Séria), Hector a Vector (Humanoid), a Muffit Two (robotické zviera). (fefee)

Související novinky

Reboot Battlestar Galacticy má scenáristu

Reboot Battlestar Galacticy má scenáristu

11.04.2014

Seriálová válka lidí a Cylonů začala už v Battlestar Galactice z roku 1978, její nejpamátnější okamžiky však přišly až po roce 2003. Stejnojmenná televizní minisérie totiž nastartovala temnou… (více)

Reklama

Reklama