Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Film Krakonoš a lyžníci je rozmarným příběhem o lidech z hor, navazující na legendy a pohádky tohoto kraje a přibližující přitom i kořeny, z nichž vznikaly. Na počátku minulého století byla přivezena do Krkonoš novinka - lyže. A právě kolem lyží se točí půvabné vyprávění, jehož hlavními hrdiny jsou dva malí kluci a jejich přítel proslulý pašerák, který má v dětské fantazii všechny vlastnosti pána hor, Krakonoše. (Bontonfilm)

(více)

Recenze (271)

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Spolu s Pány kluky nejlepší film režisérky Plívové - Šimkové, který je v kontextu její tvorby netradičně zasazený do minulosti přelomu 19. a 20. století. Poeticky laděný snímek o minulosti kraje, kde režisérka vyrůstala, je primárně určený dětem a tomu odpovídá i volba filmové řeči a struktura vyprávění. Klukovská dobrodružství, hry a radovánky v konfrontaci s někdy ne zcela pochopitelným světem dospělých se proplétá s pověstí o vládci hor - Krakonošovi. Celkový dojem: 75 %. ()

Inozuka 

všechny recenze uživatele

Kombinace Krkonoše a Hapkovy hudby je neodolatelná a utáhne celý film. Příběh sám je jednoduchý se silným sociálním podtextem a trochou té komunistické manipulace, kterou ovšem výše zmíněné spolu se slušným hereckým obsazením naštěstí dost utlumuje. Pro mě od dětství milovaná klasika, u které si vždy vzpomenu na pana Lohnického, který při natáčení zemřel. ()

Reklama

waits 

všechny recenze uživatele

Nádherný film, s retro horskou zimní estetikou situovanou do doby před sto lety, do dob, kdy se do jednotřídky jezdilo na sánkách a kdy se místní ochotníci nesměle těšili, že "'přijede delegace až z Vrchlabí a možná i z Prahy!" Vůbec nejde o pohádku, přitom Krakonoš téměř pohádkově působí, lidem se žije těžce (sociální linka nepůsobí nijak nuceně, a nakonec ani ten proslov knížete Harracha taky ne) a přitom z filmu vyzařuje optimismus a radost. Hapkova písen je příkladem výborného odhadu atmosféry filmu, herce je radost sledovat (hostinský Augusta, Heřmánek, propagároři lyžování - lyžníci Hekšus a roztomilý venkovský učitel Havelka, Vladyka a vlastně všechny dětské role). Pokud něco o Vánocích pravidelně, tak prosím, tohohle Krakonoše. ()

Zevon 

všechny recenze uživatele

Moje oblíbená vánoční pohodovka. Miluju to, hory, lyže, sníh, děti, dobu, kdy mi na mobil nezvonila návštěva u vchodu, že jsou tady, kdy se lidi vzájemně znali a neexistovalo tolik hajzlů, co prodávají všechno a nemají přitom nic, než holou prdel a v hlavě našrocené nesmysly multilevelových školitelů. ()

DarkoCohen 

všechny recenze uživatele

Krásný příběh, u kterého si každoročně na štědrý den dopoledne krátím čas u čekání na zlaté prase. To jsem ještě nikdy neviděla, ale dobrodružstí Matěje a Jeníka už několikrát. Pohádkově bílá zimní atmosféra zasněžených Krkonoš, kde se na ski prohání Krakonoš pašerák alias Lucifer z Čerty nejsou žerty! Radost pohledět. Člověk, jenž obsadil Karla Heřmánka do těhle dvou rolí, je borec. Jako dítě jsem se ho bála, jako odrostlejší ho zbožňuju. Navíc takhle krásnou spisovnou češtinu jakou se mluví tady, už v mnoha českých filmech, na které se dá koukat, neuslyšíte. 80% ()

Galerie (10)

Zajímavosti (13)

  • Jan Kreidl, představitel malého Matěje, po letech zavzpomínal: „Během natáčení nás nutili jíst místní pochoutku, krkonošské kyselo. A to pro nás jako děti nebylo nic moc lákavého. Také si pamatuji na tu strašlivou zimu, jak jsme byli pořád promoklí, takže se vždycky udělal kotel čaje. Dospěláci do něj lili rum, aby víc zahřál.“ (sator)
  • Točilo se tři měsíce v zimě. Natáčení probíhalo např. v osadě Jizerka. (M.B)

Reklama

Reklama