Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Film Krakonoš a lyžníci je rozmarným příběhem o lidech z hor, navazující na legendy a pohádky tohoto kraje a přibližující přitom i kořeny, z nichž vznikaly. Na počátku minulého století byla přivezena do Krkonoš novinka - lyže. A právě kolem lyží se točí půvabné vyprávění, jehož hlavními hrdiny jsou dva malí kluci a jejich přítel proslulý pašerák, který má v dětské fantazii všechny vlastnosti pána hor, Krakonoše. (Bontonfilm)

(více)

Recenze (271)

Black-star 

všechny recenze uživatele

Celkem nudný a ničím nezajímavý film o počátcích lyžování a objevení kouzla lyží jako takových. Osobně mě ten film neoslovil a prostě mi nějak nesedl i přes relativně hvězdné obsazení. V průběhu filmu se nic extra neděje a pak po hodině a půl film skončí prakticky ve stejné tonině jako začal. Nemučte mě jím už nikdy více. ()

Phobia 

všechny recenze uživatele

Blíží se Vánoce a s nimi každoroční nadílka stále dokola reprízovaných filmů a pohádek, tedy i "Krakonoš a lyžníci". Jako dítě mě tenhle film příšerně nudil, jako dospělá necítím potřebu se na něj dívat, ale ze vzpomínek se mi daří vylovit zdařilou atmosféru venkovské zimy - něco jako obrázky od Lady - za to tedy dávám 2*, ale jinak mě to vážně neoslovilo. EDIT: Nakonec jsem měla "Lyžníky" puštěné jako kulisu při přípravě vánočních dobrot a nebylo to tak špatné - vlastně celkem příjemný film s nádhernou zimní poetikou... Co mi na něm dříve tolik vadilo? 65% ()

Reklama

Karlas 

všechny recenze uživatele

Toto je zkrátka jeden ze zlatých klenotů tvorby fenomenální Věry Plívové - Šimkové, který si naprosto získal mé srdce. Pokud jsem nucen trávit Vánoce daleko od domova, vždy mne dojme svou krásou, někdy až k slzám. Nádherná hudba Petra Hapky se vine a zdobí tento poetický a kouzelný příběh. Líbí se mi i nástin ještě neposkvrněného soužití českého a německého elementu v drsných pohraničních krajinách, který vhodně dokresluje atmosféru doby. Věra Plívová – Šimková měla vždy šťastnou ruku při výběru dětských herců, a to je také jedna z věcí, která dělá její báječné filmy tak dokonalé. Každý z výborných českých herců pěkně naplňuje svou roli, ať je to čestný, odvážný a trochu démonický Karel Heřmánek, dobrácký Karel Augusta, či hodný rozpustilý učitel Ondřej Havelka a další vynikající osobnosti našeho filmu. ()

SOLOM. 

všechny recenze uživatele

V tomto případě bohužel všeobecné nadšení z tohoto filmu nesdílím. Není to vyloženě špatný kousek, to určitě ne, ale v mém případě mě to moc neoslovilo. Jasně, pocta lyžařským průkopníkům a nadšencům je pěkná věc, stejně jako z toho udělat svým způsobem i komedii pro mladší diváky – to vše je v pořádku, jenže já se u sledování prostě místy dost nudil. Možná to bylo dáno mírou alkoholu po Silvestrovské noci…Sorry, ale v mých očích jde o průměrnou záležitost… ()

mchnk 

všechny recenze uživatele

Paní režisérka Plívová-Šimková měla neobyčejný cit pro dětský film, který nádherným způsobem využila i v tomto krásném, poklidném snímku. Obraz doby je naprosto věrohodný. Chudí kluci Budařů, pomáhající pašerákovi, proti, z počátku, zlému synkovi bohatého hospodského. Překrásné prostředí je ovšem, z hlediska filmařského, velmi nepřátelské. Na filmu se ovšem drsné podmínky, za kterých se točil, neprojevily, a proto tu máme, v doprovodu krásné skladby Petra Hapky, jedinečný dětský, ale i dospělácký film, který naštěstí není tolik przněn komerčními televizemi. Film vlévá klid a pohodu (nejen) do dětských duší a je i morálně poučný. "Copak nevíš, ty chytráku, že bez kořalky se obejdu? Ale že bez pašování by půlka Krkonoš chcípla hlady?!" ()

Galerie (10)

Zajímavosti (13)

  • Zdeněk Troška, který na filmu dělal asistenta režie, vzpomíná, že díky zkušenostem tří měsíců na sněhu během tohoto natáčení nikdy v životě nerežíroval žádný film v zimě. Odmítl kvůli tomu i scénář Anděla Páně (2005). Troškovu averzi též posílila i smrt Václava Lohniského, který Zdeňku Troškovi dle jeho slov umřel v náručí. (Nach)
  • Jan Kreidl, představitel malého Matěje, po letech zavzpomínal: „Během natáčení nás nutili jíst místní pochoutku, krkonošské kyselo. A to pro nás jako děti nebylo nic moc lákavého. Také si pamatuji na tu strašlivou zimu, jak jsme byli pořád promoklí, takže se vždycky udělal kotel čaje. Dospěláci do něj lili rum, aby víc zahřál.“ (sator)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno