Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Film Krakonoš a lyžníci je rozmarným příběhem o lidech z hor, navazující na legendy a pohádky tohoto kraje a přibližující přitom i kořeny, z nichž vznikaly. Na počátku minulého století byla přivezena do Krkonoš novinka - lyže. A právě kolem lyží se točí půvabné vyprávění, jehož hlavními hrdiny jsou dva malí kluci a jejich přítel proslulý pašerák, který má v dětské fantazii všechny vlastnosti pána hor, Krakonoše. (Bontonfilm)

(více)

Recenze (271)

WinnJets 

všechny recenze uživatele

Neskutečně pohodový film, který každou zimu shlédnu několikrát a nikdy mne neomrzí. Nádherné zpracování tehdejšího života v horách (i když samozřejmě malinko zidealizované), plné sněhu, dětských radovánek, krásných dobových dřevěnek a kouzelné zimní atmosvéry. Ta na člověka prakticky po celý film neustále dýchá a vtahuje jej do děje. Když člověk vidí zdejší školu, tak by do ní nejraději hned začal chodit, to samé platí se zdejší hospodou ve které se schází prakticky celá vesnice od pašeráků až po finance (celníky) a nedat si v ní tehdejší točené, nepasterizované pivečko by byl opravdu hřích. No prostě všechny interiéry (sklářká dílna, hospoda, škola či třeba tkalcovské domky) jsou zde naprosto dokonalé. To vše je doplněno úžasnou hudbou pana Hapky i skvělými výkony všech herců včetně těch dětských. Prostě jedním slovem - PARÁDA, PARÁDA, PARÁDA...:) ()

Šandík 

všechny recenze uživatele

Jako dítě jsem tenhle film miloval, dneska už je to spíše jen krásná nostalgie. Přihlédnuto k tomu, jak výraznou roli v něm hrají dětští herci jde řemeslně stále o velmi slušně natočenou záležitost, jíž vedle příjemných hereckých výkonů a slušné kamery koření také krásné záběry zimních hor, rázovité scény z venkovských chalup, nebo pro každého malého kluka jistě nesmírně zajímavý pohled do sklářské hutě s mistry zkušeně vyfukujícími ze žhavé taveniny baňaté nádoby nebo skleněné figurky Krakonoše... V podobě poznámky na okraj je vhodné poznamenat, že Krkonoše byly v době do níž je situován z větší části německé a taky to, že nepokryté nahrávání pašerákům a zesměšňování financů, navíc v dětském filmu, je nepochybně hodně signifikantní fakt, vypovídající mnohé o všech těch "malých domů", které můžeme v poslední době hojně sledovat prostřednictvím médií... Celkový dojem: 80% Zajímavé komentáře: gudaulin, sportovec, berg.12, Radek99 ()

Reklama

Phobia 

všechny recenze uživatele

Blíží se Vánoce a s nimi každoroční nadílka stále dokola reprízovaných filmů a pohádek, tedy i "Krakonoš a lyžníci". Jako dítě mě tenhle film příšerně nudil, jako dospělá necítím potřebu se na něj dívat, ale ze vzpomínek se mi daří vylovit zdařilou atmosféru venkovské zimy - něco jako obrázky od Lady - za to tedy dávám 2*, ale jinak mě to vážně neoslovilo. EDIT: Nakonec jsem měla "Lyžníky" puštěné jako kulisu při přípravě vánočních dobrot a nebylo to tak špatné - vlastně celkem příjemný film s nádhernou zimní poetikou... Co mi na něm dříve tolik vadilo? 65% ()

MM_Ramone 

všechny recenze uživatele

Filmová tvorba českej režisérky Věry Plívovej-Šimkovej ma nikdy neoslovila. Ani neviem prečo, ale jej filmom akosi nedokážem prísť na chuť. V roku 1980 natočila detskú rodinnú komédiu odohrávajúcu sa na počiatku dvadsiateho storočia v zasnežených krkonošských horách. Pašovanie, lyžovanie a kopec zábavy. No ja neviem. Čo na to povedať? Snímok "Krakonoš a lyžníci" som videl viacero krát, ale ani raz som sa pri ňom bohvieako nepobavil. ** ()

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Spolu s Pány kluky nejlepší film režisérky Plívové - Šimkové, který je v kontextu její tvorby netradičně zasazený do minulosti přelomu 19. a 20. století. Poeticky laděný snímek o minulosti kraje, kde režisérka vyrůstala, je primárně určený dětem a tomu odpovídá i volba filmové řeči a struktura vyprávění. Klukovská dobrodružství, hry a radovánky v konfrontaci s někdy ne zcela pochopitelným světem dospělých se proplétá s pověstí o vládci hor - Krakonošovi. Celkový dojem: 75 %. ()

Galerie (10)

Zajímavosti (13)

  • Kostýmy, ktoré si herci cez deň premočili na snehu, nestíhali uschýnať na radiátoroch, a tak sa ráno museli veľakrát obliekať do mokrých šiat. (Raccoon.city)
  • Karel Heřmánek, alias pašerák Krakonoš, si před natáčením zaplatil lyžařské kurzy. Nakonec ho ale na svahu stejně nahradil dublér. (Hans.)
  • Jan Kreidl, představitel malého Matěje, po letech zavzpomínal: „Během natáčení nás nutili jíst místní pochoutku, krkonošské kyselo. A to pro nás jako děti nebylo nic moc lákavého. Také si pamatuji na tu strašlivou zimu, jak jsme byli pořád promoklí, takže se vždycky udělal kotel čaje. Dospěláci do něj lili rum, aby víc zahřál.“ (sator)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno